Nacionālā opera piedāvā vasaras izrādes

Latvijas Nacionālā opera (LNO) jau otro gadu pēc kārtas aicina skatītājus apmeklēt vasaras izrādes, kas šogad norisināsies no 27.jūlija līdz 6.augustam.

Šajā laikā skatītājiem tiek piedāvāta iespēja noskatīties četras operas un četras baleta izrādes.

27.jūlijā tiks demonstrēta Džaokīno Rosīni opera "Seviljas bārddzinis", kas kļuvusi par vienu no visu laiku populārākajām muzikālajām komēdijām ar jokiem, pārģērbšanos un laimīgām beigām. 27.jūlijā pie diriģenta pults pirmo reizi stāsies smalkais baroka un klasicisma mūzikas speciālists Andris Veismanis, galvenajās lomās: Jānis Apeinis, Viesturs Jansons un Inga Šļubovska. Operizrādes režisors ir Aiks Karapetjans, bet kostīmu māksliniece - Kristīne Paternaka.

Džuzepes Verdi "Traviata" ir viena no iemīļotākajām operām gan visā pasaulē, gan nu jau vairāku gadu garumā arī LNO. Arī tittullomas izpildītājai Sonorai Vaicei Violetas loma nesusi panākumus ne vien Latvijā, bet ar aiz tās robežām. Viņas partneri 28.jūlija izrādēs būs Andris Ludvigs un Samsons Izjumovs.

Šīs sezonas jaunums - Pētera Čaikovska operas "Jevgeņijs Oņegins" iestudējums - ar savu smalko starojumu aizkustinājis publiku un sajūsminājis kritiķus gan Latvijā, gan ārzemēs. "[Izrādes režisoram Andrejam] Žagaram piemīt nezūdoša spēja iedziļināties tēlos un izvilināt to dziļākās emocionālās nianses," atzīts "Ópera Actual" recenzijā. 4.augustā Tatjanas lomā pirmo reizi uz LNO skatuves būs iespēja redzēt uzlecošo operzvaigzni Dināru Alijevu, kuras bagātā balss un dramatiskais talants savaldzinājuši ne vien labākos Krievijas diriģentus, bet pat Monako firstu Renē III. Viņas partneriem baltkrievu baritonam Vladimiram Gromovam un horvātu tenoram Domagojam Dorotičam šī izrāde būs pirmā iepazīšanās ar Rīgas publiku.

Žila Masnē "Verters" ir rets, bet sengaidīts viesis LNO. Vasaras izrādes ir vienīgā iespēja 2011.gadā redzēt šo romantisko operu, ko daudzi uzskata par augstāko franču opermūzikas virsotni. Izrāde aizrauj ar emocionāli piesātināto attiecību drāmu un neticami skaistajām melodijām. 5.augustā galvenajās lomās būs solisti Rafaele Sepe un Malgožata Paņko. Iestudējums tapis sadarbībā ar Erfurtes teātri.

Klasiskā baleta cienītājus priecēs divi Pētera Čaikovska baleti. 29.jūlijā būs skatāms "Gulbju ezers" ar Viktoriju Jansoni, Margaritu Demjanoku, Zigmāru Kirilko un Ringoldu Žigi galvenajās lomās, savukārt "Apburtā princese" priecēs 3.augustā, kad uz skatuves būs redzama Sabīne Guravska - princese Aurora un Sergejs Neikšins - princis Dezirē.

Vasaras piedāvājumā arī abi 2010./2011.gada baleta jauniestudējumi. Horeogrāfa Jurija Vamoša "Sapnis vasaras" naktī ar Fēliksa Mendelszona-Bartoldi mūziku uz šekspīriskām kaislībām 30.jūlijā aicinās gan karalisko pāri Oberonu (Aleksejs Avečkins) un Titāniju (Jūlija Gurviča), gan jaunos mīlētājus Hermiju (Juka Mijake), Helēnu (Elza Leimane-Martinova), Demetriju (Arturs Sokolovs) un Lizanderu (Sergejs Neikšins), gan skatītāju iemīļotos komiskos tēlus Paku (Intars Kleinhofs), Robinu (Andris Pudāns) un Pamatiņu (Ringolds Žigis).

Savukārt horeogrāfa Tīta Herma balets "Kamēliju dāma" ar Ferenca Lista mūziku 6.augustā ļaus kopā ar Elzu Leimani-Martinovu un Raimondu Martinovu izdzīvot sāpīgi skaisto Margeritas Diplesī un Armāna Divāla mīlasstāstu, ko pasaulei dāvājis rakstnieks Aleksandrs Dimā (dēls). "Kamēliju dāma" tapusi sadarbībā ar Igaunijas nacionālo operu.

LNO vasarā Rīgas viesiem piedāvā ekskursijas angļu valodā, kuru laikā iepazīstina ar unikālo 19.gadsimta arhitektūras pieminekli - LNO ēku. Ekskursijas notiek jūlija un augusta piektdienās plkst.17. Biļetes var iegādāties pirms ekskursijas LNO kasēs.

LNO arī sākusi biļešu tirdzniecību uz nākamās sezonas izrādēm. 2.septembrī LNO pasaules pirmizrādi piedzīvos sadarbībā ar Dānijas performanču un instalāciju laboratoriju "Hotel Pro Forma" tapusī mangas opera "Kara daba. Manga, mūzika mašīnas".

15.septembrī LNO sāks sezonu ar Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" koncertuzvedumu, kas veltīts komponista jubilejai.

Sezonas pirmā baleta pirmizrāde "4 pasaules. 4 stihijas" notiks 13.oktobrī. Četrus baleta viencēlienus vienā vakarā izdejos visa Latvijas Nacionālā baleta trupa.

Savukārt 19.novembrī Viestura Kairiša režijā pirmizrādi piedzīvos Riharda Vāgnera "Nībelungu gredzena" noslēdzošā daļa "Dievu mijkrēslis" ar izcilo Korneliusu Meisteru pie diriģenta pults.