Pašvaldība: Daugavpils teātra likvidācija nav pieļaujama

Daugavpils domes priekšsēdētāja Jāņa Lāčplēša un kultūras ministra Intu Dāldera tikšanās laikā panākta vienošanās par to, ka Daugavpils teātra likvidācija nav pieļaujama, informēja Daugavpils domē.

Kultūras ministrija solījusi atsūtīt Daugavpils domei dokumentus, lai pašvaldība un Daugavpils teātra kolektīvs varētu iepazīties ar Liepājas teātra darbības modeli.

Savukārt Lāčplēsis uzsvēris, ka Daugavpils teātrim noteikti būtu saglabājams valsts finansējums. Patlaban ministrijā tiekot skatīti dažādi Daugavpils teātra finansēšanas varianti.

Tā kā Daugavpils teātra direktore Inese Laizāne uzrakstījusi atlūgumu, panākta vienošanās, ka teātra administratore uz laiku būs Latviešu kultūras centra vadītāja Regīna Osmane.

Kultūras ministrija paudusi gatavību arī palīdzēt paaugstināt Daugavpils teātra māksliniecisko līmeni.

Par Daugavpils teātra turpmāko likteni nobažījušies arī Krievijas Federācijas ģenerālkonsulātā Daugavpilī. Vakar Krievijas ģenerālkonsuls Daugavpilī Nikolajs Vihļajevs tikās ar Daugavpils mēru un izklāstīja viņam iespējas, kādā veidā Daugavpils teātris varētu saņemt atbalstu arī no Krievijas.

Vihļajevs pastāstīja, ka šī gada novembrī Rīgā paredzēta Krievijas Federācijas kultūras ministra vizīte, kurā plānots parakstīt sadarbības līgumu starp Latviju un Krieviju kultūras jomā. Tā esot reāla iespēja sākt sadarbību arī Daugavpils teātrim.

Ģenerālkonsuls uzskata, ka šī sadarbība varētu pavērt iespējas Daugavpils teātra aktieru apmācībai un meistarības paaugstināšanai Krievijā, Krievijas režisoru uzaicināšanai darbam Daugavpils teātrī, kā arī dotu virkni citu iespēju. Šāds atbalsts, pēc Vihļajeva, domām paaugstinātu gan aktieru meistarību, gan skatītāju interesi par izrādēm.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.