Latvijas Nacionālā opera saņems balvu par izcilu interjeru

Latvijas Nacionālā opera saņems slavenā mākslas zinātnieka un modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva balvas divas Aleksandra Vasiļjeva Lilijas.

“Lieliska iestāde, kuras interjers un gaisotne ir īsts mākslas darbs. Apmeklējums dāvās sajūsmas pilnas atmiņas,” – tā Latvijas Nacionālo operu vērtē slavenais mākslas zinātnieks un modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs, kurš 30. maijā Latvijas Nacionālajai operai pasniegs divas Aleksandra Vasiļjeva Lilijas.

Aleksandra Vasiļjeva Lilijas ir slavenā mākslas zinātnieka un modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva jauns starptautisks projekts, kura ietveros viņš sācis veidot pasaules stilīgāko interjeru krājumu, piemērojot paša izstrādāto klasifikāciju:

Trīs lilijas – Stila etalons. Aleksandrs Vasiļjevs: “Unikāla iestāde, kurā savienojas grezns interjers, harmoniska gaisotne un spilgta vēsture. Apmeklējums paliks atmiņā uz mūžu.”

Divas lilijas – Augstais stils. Aleksandrs Vasiļjevs: “Lieliska iestāde, kuras interjers un gaisotne ir īsts mākslas darbs. Apmeklējums dāvās sajūsmas pilnas atmiņas.”

Viena lilija – Stila harmonija. Aleksandrs Vasiļjevs: “Cienījama iestāde, ievērojama ar interjeru un gaisotni. Iesaku.”

Projekta mērķis ir aicināt auditoriju izvēlēties apmeklēt iestādes, ko iesaka Aleksandrs Vasiļjevs.

“Domājam, ka tuvāko piecu gadu laikā apbalvosim vēl apmēram simts cienījamākās Eiropas un Āzijas vietas. Ceru, ka jūs esat priecīgi būt klāt šī unikālā un perspektīvā projekta dzimšanas brīdī,” uzsvēra Aleksandrs Vasiļjevs, atklājot jauno projektu un apņemoties neapstāties pie jau sasniegtā. Projekta ģeogrāfijā uzsvars galvenokārt tiek likts uz Krieviju, bet līdztekus tiek apskatītas Eiropas, Baltijas un Vidusāzijas valstis.

Projekta simbols ir Lilija, XVI gadsimta itāļu keramikas replika. Aleksandrs Vasiļjevs šo ziedu ieraudzīja, apceļojot Itāliju, neparastā vietā – D’Este villā Tivolī. Sanktpēterburgas mākslinieks-keramikas speciālists, kurš pārvalda Renesanses vēsturisko tehniku – ir izveidojis šī mākslas darba kopijas. Katra keramikas Lilija ir unikāla un tiek veidota vienā eksemplārā, tai piešķirts kārtas numurs un izcelsmes pase. Liliju var novietot gan uz ēkas fasādes, gan iekļaut interjerā.