Ventspils paraksta līgumu ar Daili

© Juris Ģigulis, Ventas Balss

Dailes teātrim iegūstot garantētus ienākumus par viesizrādēm, bet ventspilniekiem - iespēju baudīt kvalitatīvu mākslu par saprātīgu cenu, Ventspils dome ar teātra vadību vienojusies par sadarbību nākamajos trīs gados.

Vienošanās protokols parakstīts sestdien pirms izrādes Zagļi, kas kā allaž Ventspilī, bija izpirkta. Vienošanās paredz, ka ik gadu Daile uz Kurzemi atvedīs trīs izrādes, un tā kā līdzīgas vienošanās pilsētai noslēgtas arī ar citām profesionālās mākslas iestādēm, uz teātra nama Jūras vārti skatuves valda visai piesātināta dzīve.

Dailes teātra mākslinieki līdzšinējos piecos gados Ventspilī snieguši 15 izrādes, un tās noskatījušies aptuveni 9000 skatītāju. Direktors Andris Vītols atzīst, ka teātris ir ieinteresēts šādā sadarbībā: „Tās ir garantētas viesizrādes un garantēti ienākumi”.

Protams, gandarījums ir arī par pilnajām zālēm - pašvaldības finansiālais atbalsts biļešu cenas padara pieejamākas plašai kultūras mīļotāju publikai. Ventspils kopējais finansējums šādiem pasākumiem gadā ir 407 tūkstoši latu, kas nodrošina 61 augsta līmeņa notikumu Ventspils kultūras dzīvē.

Ventspils mērs Aivars Lembergs uzsver: „Tā ir tā sabiedrības integrācija. Ka neatkarīgi no tā, kur tu dzīvo, tev pieejams tas pats, kas centrā. Tādai ir jābūt politikai.”

Cena šai ziņā ir nozīmīgs aspekts, jo pieskaitot teātra vai operas biļetes cenai degvielas izmaksas nokļūšanai Rīgā, ventspilniekam būtu jāiztērē 30 līdz 60 latus. Pašvaldības atbalsts šos tēriņus samazina teju desmitkārt.