"Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024" finālā izvirzīts arī Jaunais Rīgas teātris

© Dmitrijs Suļžics/MN

"Latvijas Arhitektūras gada balvas 2024" (LAGB 2024) finālam atlases žūrija izvirzījusi 16 pretendentus, ceturtdien preses konferencē paziņoja žūrijas priekšsēdētājs Miķelis Putrāms.

Finālam izvirzītie pretendenti ir biroju ēka "Verde" Rīgā, privātmāja "W māja" Pārdaugavā, Rīgas pils Konventa pārbūve un restaurācija, projekta "Merks Viesturdārzs" otrā un trešā kārta, izstāde "Astra Zariņa - dabas spēks", "Komponista dzīvoklis" Rīgas vēsturiskajā centrā, Sarkanā Krusta slimnīcas pārbūve Rīgā, privātmāja Kurzemē "Dūrmuiža", Grīnberga nama pārbūve Ventspilī, Sillamē skolas ēka Igaunijā, daudzfunkcionālo pakalpojumu centra jaunbūve un teritorijas labiekārtošana Gāliņciemā, Ventspilī, starptautiskā koledža ar dienesta viesnīcu Piņķos, brīvdienu māja Cēsīs, Jaunais Rīgas teātris, dvīņu māja jaunām ģimenēm Ādažos un Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma tehnoloģiju centra pārbūve.

Putrāms sacīja, ka pēc iesniegtajiem darbiem žūrija noteica šī gada darbu vienojošo tēmu, kas ir pārmantojamība. Putrāms norādīja, ka Latvijas arhitektiem piemīt izteikti smalka prasme strādāt ar mantojumu un rūpes par sabiedrības atmiņu - vēsturiskās ēkas atgūst savu sākotnējo funkciju jaunā kvalitātē un tiek iejūtīgi transformētas atbilstoši mūsdienu prasībām. Arī darbā pie jaunbūvēm arhitekti lieto izglītības mantojumu un arhitektūras ideālus.

Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Artūrs Lapiņš preses konferencē paziņoja, ka starptautiskajā fināla žūrijā strādās Igaunijas arhitekte, pētniece, lektore, Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras fakultātes dekāne, biroja "Part" līdzdibinātāja Sille Pihlaka, Beļģijas arhitekte, pētniece Lēvenes Katoļu universitātē, kinorežisore Elodī Degavra un Vācijas arhitekts, arhitektūras studijas "Büro Hacke" dibinātājs, Mīsa van der Roes balvas 2024.gada laureāts Makss Hāke.

Atlases žūrija šogad vērtēja 47 objektus un septiņus procesus.

Latvijas Arhitektūras gada balva ietver trīs pakāpju apbalvojumus - atlases žūrijas balvu un nominanta diplomu visiem atlases žūrijas izvirzītajiem finālistiem, fināla žūrijas balvu jeb LAGB 2024 labākajiem nominētajiem darbiem un LAGB 2024 "Grand Prix" vienam darbam atbilstoši fināla žūrijas lēmumam.

Apbalvošanas ceremonija notiks 18.oktobrī Rīgas cirkā.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir nacionālas nozīmes augstākais apbalvojums Latvijas arhitektūrā, kas tiek pasniegts ik gadu.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais