Pēc Lieldienām notiks Latvijas izrāžu skate

No 27.aprīļa līdz 30.aprīlim notiks tradicionālā Latvijas izrāžu skate ārvalstu teātra producentiem, kritiķiem un festivālu direktoriem, kuru ik pavasari rīko Latvijas Jaunā teātra institūts (LJTI) sadarbībā ar Latvijas teātriem.

Ar katru gadu ārvalstu profesionāļu interese par Latvijas teātri pieaug, un šogad uz skati pieteikušies gandrīz 60 viesi no 13 valstīm.

Latvijas izrāžu skates mērķis ir veicināt Latvijas teātra starptautisko atpazīstamību un aktīvāk iesaistīt Latvijas teātrus un teātra māksliniekus starptautiskajā apritē. Pēc skates virknē ārvalstu preses izdevumu un interneta portālu tiek publicēti Latvijas teātra apskati un ik gadu kāda no skates programmā iekļautajām izrādēm tiek uzaicināta viesizrādēs ārpus Latvijas. Skates programmu veido LJTI sadarbībā ar teātriem, par galvenajiem atlases kritērijiem izvirzot izrāžu kvalitāti un potenciālu ieinteresēt starptautisku auditoriju. Ne mazāk būtiski pieteikt arī jaunus vārdus, kas nule kā sākuši profesionālo darbību Latvijas teātrī.

Šogad skate notiks Rīgā un Valmierā, un tās programmā ir iekļautas 16 izrādes, īpaši akcentējot jaunākās paaudzes režisoru darbus. Skates programmā iekļautas Viestura Meikšāna "Vīns un nezāles" Valmieras teātrī un un Vladislava Nastavševa "Puiši smaržo pēc apelsīniem" "Dirty Deal Teatro".

Jauno režijas vārdu plejādi papildinās Elmārs Seņkovs ("Bikts" "Dirty Deal Teatro"), Kārlis Krūmiņš ("Svētceļnieks" Ģertrūdes ielas teātrī), Laura Groza ("Es - Frīda Kalo" Dailes teātrī), Mārcis Lācis ("Skalbi un valdi" - kopā ar Regnāru Vaivaru un "Novakars:Kopsavilkums" Nacionālajā teātrī) un Jurijs Djakonovs (Latvijas Kultūras akadēmijas studentu izrāde "NaktīItNemazNavBail" Ed. Smiļģa Teātra muzejā). Šīs sezonas iestudējumus piedāvās arī Mārtiņš Eihe ("Sāra Keina" Ģertrūdes ielas teātrī), Andrejs Jarovojs ("Cilvēks uz trepēm" Ģertrūdes ielas teātrī) un Regnārs Vaivars ("Aija pēc Jaunsudrabiņa" Dailes teātrī).

Jaunajā Rīgas teātrī skates viesiem būs iespēja noskatīties divas Alvja Hermaņa izrādes "Melnais piens" un "Kapu svētki", Gata Šmita "Tas notika ar viņiem" un Māras Ķimeles "Otello".

Laikmetīgo deju pārstāvēs horeogrāfes Elīnas Breices un režisora Andreja Jarovoja izrāde "Esi ar mani" Ģertrūdes ielas teātrī, viesiem būs iespēja iepazīties arī ar vairākiem jaunajiem horeogrāfiem un noskatīties viņu darbu fragmentus īpašā studijas vizītē Latvijas Kultūras koledžas telpās.

Šogad īpaši liela interese par Latvijas izrāžu skati ir mūsu tuvākajiem kaimiņiem - daudz viesu būs no Igaunijas, Lietuvas un Somijas. Viņu vidū Tamperes teātra festivāla jaunais mākslinieciskais vadītājs Auvo Vihro, Tamperes Teātra prakses kā izpētes centra direktors Mika Lehtinens, Rakveres teātra un "Baltoscandal" festivāla dramaturģe Anne Li Sova, pārstāvji no Igaunijas Skatuves mākslas organizāciju asociācijas, Igaunijas Teātra darbinieku savienības un Igaunijas Teātra pētnieku federācijas, vairāku Lietuvas teātru pārstāvji, kā arī nozīmīgu preses izdevumu žurnālisti un teātra kritiķi no minētajām valstīm.

Latvijas izrāžu skates viesu vidū būs arī šādu festivālu pārstāvji: "Wiener Festwochen" (Vīne), "Jaunā drāma" (Maskava), "Zelta maska" (Maskava), Starptautiskais Čehova festivāls (Maskava), "Theatre World" Brno, "High Fest" (Erevāna), "Theaterformen" (Hannovere), "New Plays from Europe" (Visbādene), "Next Festival" (Francija-Beļģija) un Krakovas Teātra reminiscences, kā arī teātra pētnieki un kritiķi no Krievijas, Polijas, Ungārijas, Vācijas un ASV.

Skates laikā britu kuratores Linna Go un Simone Kenjona iepazīsies ar jaunajiem latviešu teātra māksliniekiem, lai attīstītu britu un latviešu mākslinieku sadarbības projektu, kas tiks realizēts septembrī starptautiskajā jaunā teātra festivālā "Homo Novus 2011" un pēc tam Lielbritānijā sadarbībā ar Londonas starptautisko teātra festivālu "Lift".

Līdzās intensīvai izrāžu programmai LJTI skates viesiem piedāvās apskatu par situāciju Latvijas teātrī un tā attīstības tendencēm un tikšanos ar jauno režisoru grupu, kas strādā "Dirty Deal Teatro", kā arī organizēs individuālas tikšanās ar vietējiem režisoriem, dramaturgiem, producentiem.