LNO pirmizrāde atjaunotajam "Turandotas" iestudējumam

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 15.aprīlī pirmizrādi piedzīvos leģendārais 1973.gadā tapušais režisora Jāņa Zariņa iestudējums Džakomo Pučīni operai "Turandota", informē LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Uzveduma atjaunojums veltīts oriģināliestudējuma scenogrāfa un kostīmu mākslinieka Edgara Vārdauņa (1910-1999) simtgadei.

Operas izrādes titullomā iejutīsies Julianna Bavarska, Kalafa lomu dziedās Augusts Amonovs vai Karloss Moreno, Liu izpildīs Kristīne Gailīte vai Evija Martinsone, Timura lomu atveidos Samsons Izjumovs, kā arī iestudējumā piedalīsies Krišjānis Norvelis, Romāns Poļisadovs un citi.

Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Modests Pitrens, atjaunojuma režisors - Guntis Gailītis, atjaunojuma scenogrāfe - Ingrīda Cīrule, atjaunojuma horeogrāfes - Elita Bukovska, Regīna Kaupuža, Zane Lieldidža, grims un parūkas - Dace Caica, Elita Klāra.

1973.gada 29.decembrī dzimusī izrāde ir spoža relikvija gan režijas, gan scenogrāfijas aspektā, un, to apzinoties, LNO mākslinieciskā vadība nolēmusi realizēt šīs pērles eksponēšanu arī turpmākajās sezonās, stāstīja LNO direktors Andrejs Žagars.

"Izrāde, kas LNO repertuārā spēlēta vairāk nekā 30 sezonu, ir kā vēsturiska liecība, kas rada priekšstatu par latviešu operteātra tradīciju uzplaukumu pagājušā gadsimta 70.gados. Iestudējuma pirmsākumos publiku valdzinājusi režijas, vizuālā risinājuma un mūzikas piedzīvojuma harmonija. "Turandotā" skanējušas labākas latviešu operbalsis - Žermēna Heine-Vāgnere, Elza Zvirgzdiņa, 90.gados arī Ieva Kepe, Kārlis Zariņš, Miķelis Fišers un citi," sacīja Žagars.

Uzvedums "Turandota" ar spožumu un izpildījuma vērienīgumu pārspēja visas skatītāju un klausītāju cerības. Izrādē, kura piedzīvoja divus atjaunojumus, valda zeltaino toņu gamma - Ķīnas imperatoru galma krāsa. Simboliska ir tautas un Turandotas tērpu krāsu palete - tautai zili pelēkie toņi, Turandotai - asiņaini sārti. Brīva nosacītība etnogrāfiskajos elementos saskan ar Pučīni mūziku, kurā austrumnieciskai nokrāsai cauri vijas itāļu kaisle.

Vārdauņa "Turandotas" scenogrāfija un kostīmi skatītājus priecē jau gandrīz 40 gadu garumā. LNO scenogrāfa Vārdauņa dzīvesstāsts ir spilgta liecība par mākslas sasniegumiem operas namā, kuru viņš mīlēja, un pretrunīgo laikmetu, kurā dzīvoja.

1946.gadā Vārdaunis atgriezās Latvijā un Operas un baleta teātrī, kura skatuve kļuva par viņa darbu izpausmes iespēju gandrīz 50 gadu garumā. Vispirms kā scenogrāfs-dekorators, vēlāk, no 1983.gada, jau kā galvenais mākslinieks Vārdaunis radīja skatuves noformējumu un tērpus vairāk nekā 80 operas un baleta izrādēm, brīvi pielāgojot savu poētisko, dramatisko un trāpīgo stilu dažādu laiku un zemju tēliem.