Liepājas teātrī top pirmizrāde Čaka poēmai "Spēlē, Spēlmani"

21. aprīlī, Liepājas teātrī gaidāma pirmizrāde Aleksandra Čaka poēmai "Spēlē, Spēlmani!", kuru iestudē režisors Valdis Lūriņš.

Tieši ar šīs Čaka poēmas iestudējumu 1972. gadā Jaunatnes teātrī dramaturgs un režisors Pēteris Pētersons sasniedza savas karjeras augstāko punktu, iedzīvinot poētiskā teātra estētiku Latvijā. Šajā iestudējumā P. Pētersons izmantoja vairākus Čaka tekstus, kā arī fragmentus no poēmas „Mūžības skartie”.

Režisors Valdis Lūriņš, kurš gan uzsver, ka viņa iestudējums atšķirsies, jo nevar būt līdzīgs kādreiz leģendārajam uzvedumam, taču pamatproblēma – personības eksistence svārstīgajā laikā – paliks. Viņa mērķis ir ar Čaka daiļrades palīdzību atklāt ne tikai paša dzejnieka, bet latviešu tautas likteni divu Pasaules karu laikā.

„Latviešu literatūrā nav daudz dramaturģisku darbu, kas runātu par cilvēka likteni vēstures peripetijās. Tas, ka to dara dzejnieks, kam “sirds uz trotuāra” ir neapšaubāmi. Dzejnieki ir sapņotāji, kuri ticot vārda spēkam, ir centušies un cenšas šo pasauli padarīt labāku,” uzsver V. Lūriņš.

Iestudējums tiek veidots kā likteņspēle 2 daļās, tajā skanēs Imanta Kalniņa mūzika, kura sarakstīta P. Pētersona iestudējumam.

izrādes scenogrāfiju veido Aigars Ozoliņš, kostīmus māksliniece Renāte Bāliņa, bet horeogrāfijas izrādei iestudē Inga Krasovska.

Lomas uzveduma atveidos- Kaspars Kārkliņš, Anda Albuže, Sigita Jevgļevska, Inese Jurjāne, Anita Kvāla, Marģers Eglinskis, Armands Kaušelis, Leons Leščinskis, Viktors Ellers, Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris, Pēteris Lapiņš, Ilze Jura, Laura Jeruma, Madara Melne un Everita Pjata.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.