Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Šodien pasniegs balvas izciliem latviešu aktieriem

© F64

Latvijas Teātra darbinieku savienībai ir tradīcija, atzīmējot Starptautisko teātra dienu, pasniegt balvas teātra māksliniekiem par izciliem sasniegumiem. Svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija norisināsies šodien, 27. martā, Smiļģa muzejā.

Harija Liepiņa balva šoreiz tiks pasniegta Jaunā Rīgas teātra aktierim Kasparam Znotiņam.

Latvijas teātru autoritāte, teātra kritiķe Lilija Dzene par Kasparu Znotiņu teikusi: „Mani viņš ārkārtīgi uzrunāja jau kā students diplomdarba izrāde Uz kraujas rudzu laukā. Manī nostrādāja veca kritiķa prognoze. Paredzēju, ka viņam ir jābūt lielai vietai. Tas bija pilnīgi kaut kas savs. Ne jau vienmēr viņš ir tas labākais vai sliktākais, bet es nemaz necenšos analizēt. Man viņš ir garants. Viņam ir daudz ko teikt, un viņam vajadzētu ļaut runāt.”

Lilitas Bērziņas balva piešķirta Liepājas teātra aktrisei Inesei Kučinskai.

„Plašas amplitūdas aktrise, ārkārtīgi uzticams, patīkams cilvēks, brīnišķīga un jutekliska sieviete, rūpīga māte, brīžam liekas, ka būtne no citas planētas, bet ne citplanētietis,” nosmej aktieris Egons Dombrovskis. „Kad viņa ir uz skatuves, viss vibrē... Un atliek vibrēt līdzi viņai.”

"Man bū­tis­kāks ir to cil­vē­ku vie­dok­lis, ku­ri ir ne­pa­star­pi­nā­ti sais­tī­ti ar dar­bu te­āt­rī, – re­ži­so­ri, augst­as rau­dzes ak­tie­ri. Vi­ņu vie­dok­lis ir sva­rī­gāks par sau­su ma­nas lo­mas, kas man pra­sī­ju­si svied­rus un var­būt pat asi­nis, iz­tir­zā­ju­mu. Es­mu sa­skā­ru­sies arī ar man bū­tis­kām kritiķu re­cen­zi­jām, ku­ras ne­būt nav sla­vi­no­šas, bet tās man ir pa­lī­dzē­ju­šas pa­rau­dzī­ties uz lo­mu no ma­las un kļūt pro­fe­si­onā­li va­ro­šā­kai. Pro­tams, man nav vien­al­dzīgs kri­ti­ķu vie­dok­lis, bet es ba­ro­jos no ci­tiem avo­tiem," saka Inese Kučinska.

Savukārt Helēnas Tangijevas-Birznieces balva šogad tiks pasniegta diviem baleta māksliniekiem - baletdejotājai, pedagoģei un repetitorei Zitai Errs un Latvijas Nacionālās operas (LNO) baleta premjeram, pedagogam un repetitoram Genādijam Gorbaņovam.

Balvu kandidātus izvirza Latvijas profesionālie teātri, bet laureātus nosaka Latvijas Teātra darbinieku savienības valde aizklātā balsojumā.