Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Mūziklam "Mežrozīte. Pilsētas romance divās daļās" kostīmus veido modes dizainere Antra Hanna Elerta

© Guna Rubule

20.decembrī plkst.19 VEF Kultūras pilī notiks multimediālā «jukebox» mūzikla «Mežrozīte. Pilsētas romance divās daļās» pirmizrāde, ziņo Elza Hlevicka sabiedrisko attiecību speciāliste.

Iestudējumam kostīmus veido pazīstamā māksliniece un modes dizainere Antra Hanna Elerta - viena no šā gada «Riga Fashion Week» dalībniecēm un spēcīgā zīmola «Cinnamon» īpašniece. Iestudējuma patroni ir Ieva un Roberts Hulli (Hull).

«Kostīmi veidoti, ņemot vērā mūsu laikam raksturīgās izpausmes, kurās atdzimusi hipsteru subkultūra. Šis stils ir ļoti pilsētniecisks un radošs, ne - meinstrīma, t.i. vienveidīgas domāšanas vai masu, stils. Tas pārliecinoši atspoguļojas radoši domājošajā jaunatnes daļā: analītiski un individuāli domājošu jaunu cilvēku, kuriem ir zināšanas kultūras studiju un humanitāro disciplīnu jomā, stils. Viņi īpašu uzmanību pievērš laikmetīgajai mākslai, alternatīvajai literatūrai un kinematogrāfijai. Šis stils palīdz atspoguļot mūzikla konceptuālo saturu gan vizuāli, gan arī parādīt personāžu - mūsdienīga un radošas jaunatnes - domāšanas veidu,» saka māksliniece un piebilst: «Rīga. Mūsdienas. Kostīmos dominēs hipsteru stilistiskās nianses, kuras apbur ar savu harizmātisko mīlestību uz vintāžas detaļām, kuras, protams, pārliecinoši varēs nolasīt arī no scenogrāfijas, no koka arhitektūras mazo rūtiņu lodziņiem ar vitrāžām un terases margu smalkajām ažūru detaļām. Platmales, brilles, kaklasaites, šalles, rotas - šo aksesuāru sajaukums izcili parāda tik mūsdienīgo stilu sajaukumu, kurš raksturīgs mūsdienu postmodernajai situācijai. Modē viss jau ir bijis, viss ir redzēts; tāpēc es dažādoju miksējot un veidojot jaunas noskaņas, sapludinot vintage ar aktuāli mūsdienīgo. Spēks ir toņu kombinācijās, piesātinātos, silti biezos krāsu salikumos. Tieši šis miksējums arī rada šo harizmātisko apzinātību un pārliecību: «Jā! Tas ir rīdzinieks! Mans galvenais moto šai izrādei - tam vienkārši jābūt garšīgi sirds līmenī!»»

Māksliniece stāsta, ka viņa ar prieku atkal sadarbosies ar scenogrāfi un multimediju mākslinieci Inetu Sipunovu. «Viņa man ir kā piemērs: kā ar neizsmeļamu optimismu, mīlestību ikreiz var integrēt idejas jaunos radošos procesos. Atzīšos, ka tieši Ineta mani ir veselīgi «saslimdinājusi» ar operu un opereti kā žanriem, kurus iepriekš, atzīšos, tik labi nepazinu. Tāpēc labprāt pieņēmu uzaicinājumu strādāt arī pie šīs izrādes. Domājams, mūs ar Operetes teātra māksliniecisko vadītāju Agiju Ozoliņu-Kozlovsku intuitīvi ir savienojis fanātisms uz savu darbu, kas nozīmē - vienmēr viss tiks izdarīts ar pilnu jaudu un uz vislabākās nots! Šis piedāvājums veidot tērpus topošajam mūziklam nāca negaidīti, un kā īpašu vērtību tajā saskatīju iespēju «pieskarties» mūsu leģendai - Maestro Raimondam Paulam - caur viņa mūziku. Izlasot mūzikla libretu, bija skaidrs, ka tajā būs iespēja veidot interesantus tipāžus: māksliniekus, dzejniekus, mūziķus, psihologu… Sapratu, ka tam būs vajadzīgs arī spēcīgs stilists ar redzošām acīm. Un tāda ir Ilona Pagrode, mana radošā asistente. Darbs pie šī iestudējuma ir man jauns, aizraujošs izaicinājums.»

Mūzikla pamatā ir Maestro Raimonda Paula populāro dziesmu «Mežrozīte», «Laternu stundā», «Nepārmet man», «Tumši zilā», «Cik klusa nakts», «Undīne» u.c. melodijas ar dzejnieku Jāņa Petera, Alfrēda Krūkļa, Leona Brieža, Dagnijas Dreikas un Dainas Avotiņas vārdiem, kuras organiski saaudzētas ar dramaturģes Daces Micānes-Zālītes jaunradīto libreta vēstījumu. Krāšņā Brodvejas džeza stilistikā tās aranžējis jaunais, talantīgais džeza pianists, improvizators, komponists Matīss Žilinskis, kurš pats arī piedalīsies izrādē - pie klavierēm instrumentālā ansambļa sastāvā.

Galvenajās lomās: Dināra Rudāne un Dainis Skutelis.

Izrādes radošā komanda: muzikālais vadītājs, aranžētājs, pianists - Matīss Žilinskis, režisors - Mārtiņš Kagainis, dramaturģe - Dace Micāne-Zālīte, horeogrāfe - Ieva Kemlere, scenogrāfe - multimediju māksliniece Ineta Sipunova, kostīmu māksliniece - Antra Hanna Elerta («Cinnamon»), gaismu mākslinieks - Ivars Vācers, projekta radošā direktore - Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Multimediālais mūzikls «Mežrozīte. Pilsētas romance divās daļās» būs skatāms:

20.decembrī plkst.19 Rīgā, VEF Kultūras pilī

14.februārī pl. 19 Alūksnes novada Kultūras centrā

16.februārī plkst19 Valkas pilsētas Kultūras namā

3.martā plkst.17 Jelgavas Kultūras namā

8.martā plkst. 19 Latgales vēstniecībā GORS

26.martā plkst.19 VEF Kultūras pilī

19.aprīlī plkst. 19 Koncertzālē «Cēsis»

6.aprīlī plkst. 19 Aizkraukles Kultūras centrā

21.aprīlī plkst.17 Ventspils teātra namā «Jūras vārti»