Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Dailes teātrī notiks ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonija

© f64.lv, Kaspars Krafts

Skatuves mākslas reformatora un Dailes teātra līdzdibinātāja Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, šodien, 23.novembrī, Dailes teātrī plkst.19 notiks ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kur apbalvos iepriekšējās teātra sezonas labākos māksliniekus, informē Latvijas Teātra darbinieku savienības Radošās daļas projektu koordinators Ričards Vorobjovs.

Par "Spēlmaņu nakts" balvu kategorijā "Gada režisors" sacentīsies Mārtiņš Eihe, Laura Groza, Indra Roga, Elmārs Seņkovs un Data Tavadze. Eihe nominēts par iestudējumu "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu" Dailes teātrī, Groza par iestudējumu "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Roga par iestudējumu "Paolo un Frančeska" Valmieras drāmas teātrī, Seņkovs par iestudējumu "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras drāmas teātrī un Tavadze par iestudējumu "Kaukāziešu krīta aplis" Dailes teātrī.

Kategorijā "Gada lielās formas izrāde" nominēts Seņkova iestudējums "Grieķi" Liepājas teātrī, Viestura Kairiša "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Tavadzes "Kaukāziešu krīta aplis", fonda "Initium" un režisores Ivetas Poles "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums", kā arī Eihes "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu".

Kategorijā "Gada mazās formas izrāde" par uzvaru sacentīsies Grozas iestudējums "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, režisoru Sofijas Meļņikovas un Valtera Sīļa iestudējums "Drama Queen", Matīsa Budovska iestudējums "Dziesmu svētki" Liepājas teātrī, Seņkova "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras drāmas teātrī, Ineses Mičules "Sēras piestāv Elektrai" Valmieras drāmas teātrī.

Kategorijā "Gada izrāde bērniem un jauniešiem" nominēts režisores Antas Priedītes iestudējums "Augusts, zupas neēdājs" "Willa" teātrī, režisores Lienas Šmukstes "Gadalaiki" Cēsu Mazajā teātrī, Rogas iestudējums "Paolo un Frančeska" Valmieras drāmas teātrī, režisores Paulas Pļavnieces iestudējums "Trīs sivēntiņi un vilks" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un Rūdolfa Apses iestudējums "Vaļa dziesma" Latvijas Leļļu teātrī.

Par gada aktrises godu sacentīsies Agnese Budovska par jaunās sievas lomu Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Naži vistās", Dārta Daneviča par lomu Dailes teātra izrādē "Zēni nav meitenes", Inga Misāne-Grasberga par Ligitas lomu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", Inese Pudža par Ausmas lomu "Dirty Deal Teatro" iestudējumā "Mammu!" un Ieva Segliņa par Branda lomu Dailes teātra izrādē "Brands".

Uz gada aktiera balvu "Spēlmaņu naktī" pretendēs Miroslavs Blakunovs par Busigina lomu Daugavpils teātra izrādē "Vecākais dēls", Vilis Daudziņš par Slavoja Žižeka lomu Jaunā Rīgas teātra iestudējumā "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis", Arturs Krūzkops par Ričarda lomu Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Ričards. Nekā personīga", Aleksandrs Maļikovs par Klavdina lomu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādē "Hamlets" un Kaspars Znotiņš par Džordana Pītersona lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē "Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis".

Kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" nominēta Anna Nele Āboliņa par Marijas Ļebjadkinas lomu Valmieras drāmas teātra izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska", Agnese Jēkabsone par Māras lomu Liepājas teātra izrādē "Dziesmu svētki", Ilze Ķuzule-Skrastiņa par lomu Dailes teātra izrādē "Kaukāziešu krīta aplis", Ieva Puķe par Kristīnas Menonas lomu Valmieras drāmas teātra izrādē "Sēras piestāv Elektrai" un Segliņa par Mātes Terēzes lomu Dailes teātra izrādē "Pusnakts šovs ar Jūdu Iskariotu".

Kategorijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" nominēts Rūdolfs Apse par Konferansjē lomu Latvijas Leļļu teātra izrādē "Bez morāles. Ar lellēm", Kārlis Arnolds Avots par Agnu lomu Dailes teātra izrādē "Brands", Kārlis Freimanis par Ezras Menona lomu Valmieras drāmas teātra izrādē "Sēras piestāv Elektrai", Kārlis Reijers par Kristiana lomu Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Ričards. Nekā personīga" un Mihails Samodahovs par Sarafanova lomu Daugavpils teātra izrādē "Vecākais dēls".

Kategorijā "Gada jaunais skatuves mākslinieks vai māksliniece" par uzvaru sacentīsies Ieva Estere Barkāne par Darjas Šatovas lomu iestudējumā "Nelabie. Pēc Dostojevska" un par Frančeskas de Polentas lomu izrādē "Paolo un Frančeska" Valmieras drāmas teātrī, Budovskis par iestudējuma "Dziesmu svētki" režiju Liepājas teātrī, Artis Jančevskis par Paolo Malatesta lomu Valmieras drāmas teātra izrādē "Paolo un Frančeska", Milēna Miškeviča par Gruešes lomu Dailes teātra izrādē "Kaukāziešu krīta aplis", Sandis Runge par Pētera Verhovenska lomu Valmieras drāmas teātra izrādē "Nelabie. Pēc Dostojevska", Valts Skuja par Henča lomu Liepājas teātra izrādē "Yen" un Diāna Krista Stafecka par Lavīnijas Menonas lomu Valmieras drāmas teātra iestudējumā "Sēras piestāv Elektrai".

Kategorijā "Gada jaundarbs dramaturģijā" nominēta Rasa Bugavičute-Pēce par "Dziesmu svētkiem" Liepājas teātrī, Artūrs Dīcis par "Ričards. Nekā personīga" Latvijas Nacionālajā teātrī, Matīss Gricmanis par "Kur pazuda valsts" Dailes teātrī, Anete Konste un Marta Elīna Martinsone par "Stikloto svētnīcu", kā arī Ance Muižniece par "Divām pasaulēm" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par gada scenogrāfa godu sacentīsies Anna Heinrihsone par darbu iestudējumu "Paolo un Frančeska" Valmieras drāmas teātrī, Ieva Jurjāne par darbu iestudējumā "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Oskars Pauliņš par darbu iestudējumā "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras drāmas teātrī, Reinis Suhanovs par darbu iestudējumā "Grieķi" Liepājas teātrī un Mārtiņš Vilkārsis par darbu iestudējumā "Sēras piestāv Elektrai" Valmieras drāmas teātrī.

Kategorijā "Gada kostīmu mākslinieks vai māksliniece" nominēta Pamela Butāne par darbu "Dirty Deal Teatro" iestudējumā "Visi putni skaisti dzied", "Mareunrol's" darbu Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra iestudējumā "Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos", Kristīne Pasternaka par darbu Dailes teātra iestudējumā "Kaukāziešu krīta aplis", Ieva Veita-Breidaka par darbu iestudējumā "Sēras piestāv Elektrai" Valmieras drāmas teātrī.

Kategorijā "Gada jaundarbs mūzikā" nominēts Jēkabs Jančevskis par "Brandu" Dailes teātrī, Edgars Mākens par "Grieķiem" Liepājas teātrī, Jēkabs Nīmanis par "Visi putni skaisti dzied" "Dirty Deal Teatro", Edgars Raginskis par "Debesjumu" Latvijas Nacionālajā teātrī un Emīls Zilberts par "Sēras piestāv Elektrai" Valmieras drāmas teātrī.

Kategorijā "Gada gaismu vai video mākslinieks vai māksliniece" nominēts Mārtiņš Feldmanis par gaismām izrādē "Grieķi" Liepājas teātrī, Mārtiņš Feldmanis par gaismām izrādē "Sēras piestāv Elektrai" Valmieras drāmas teātrī, Katrīna Neiburga par video izrādē "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums", Pauliņš par gaismām izrādē "Lilioms" Dailes teātrī un Valentīns Siļčenko par video izrādē "The Last Human/ Pēdējais cilvēks".

Kategorijā "Gada horeogrāfs vai horeogrāfe vai kustību mākslinieks vai māksliniece" nominēts Aigars Apinis par darbu izrādē "SIA "Ģimenes romāns"" Valmieras drāmas teātrī, Kristīne Brīniņa par darbu izrādē "Hamlets" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Kristīne Brīniņa par darbu iestudējumā "Pinokio piedzīvojumi" Latvijas Nacionālajā teātrī un Linda Mīļā par darbu iestudējumā "Nelabie. Pēc Dostojevska" Valmieras drāmas teātrī.

Balvu "Par mūža ieguldījumu teātra darbā" šogad pasniegs Valmieras drāmas teātra aktierim Agrim Māsēnam un Latvijas Nacionālā teātra aktrisei Lolitai Caukai.

Translācija no "Spēlmaņu nakts" Dailes teātrī "LTV1" būs skatāma plkst.21.10, savukārt pasākuma tiešraidei no plkst.19. varēs sekot līdzi "Latvijas Radio 1" un portālā "Lsm.lv".