Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Māris Vītols: Seņkovs sākotnēji aktīvi cīnījies par Vimbas saglabāšanu amatā

© Ģirts Ozoliņš/ F64

Jaunais Nacionālā teātra direktors Māris Vītols ir sācis dialogu ar teātra pašreizējo māksliniecisko vadītāju Elmāru Seņkovu par sadarbības turpināšanu, bet gala vienošanās vēl nav panākta, šorīt intervijā LTV "Rīta panorāmai" pastāstīja Vītols.

Vītols atzina, ka pēc direktora nomaiņas teātra kolektīvs daļēji sašķēlies - viena daļa esot par iepriekšējā vadītāja Jāņa Vimbas darba turpināšanu, bet otra - par zināmām pārmaiņām. Pēc Vītola vārdiem, Seņkovs sākotnēji aktīvi cīnījies par Vimbas saglabāšanu amatā, un cilvēcīgi viņam šī pozīcija esot saprotama. Vītols vēlētos, lai pēc vadības konkursa puses nedalītos zaudētājos vai uzvarētājos, bet tā vietā vienotos kopīgā darbā.

Jaunais teātra direktors atkārtoja, ka uzticas Seņkova radošajai komandai, ir sākts aktīvs dialogs, bet gala vienošanās par sadarbības turpināšanu vēl nav. Teātra jaunās sezonas plāns jebkurā gadījumā jau ir apstiprināts un tiks īstenots,

atzīmēja Vītols.

Vītola skatījumā, Nacionālajam teātrim būtu jāmainās laikmetīgākas un modernākas teātra valodas virzienā, vienlaikus saglabājot nacionālo saturu.

Savukārt žurnālā "Ir" viņš atzīmējis, ka viņu interesē mākslinieciskais process un līdzdalība tajā, tāpēc tiks paplašināta teātra mākslinieciskā padome. "Pats līdzdarbošos nākamo sezonu māksliniecisko ideju un repertuāra veidošanā. Seņkova kungam esmu piedāvājis dialoga periodu, kura laikā mākslinieciskās vīzijas saskaņojam. Pēc pirmajām sarunām redzams, ka uzskati sakrīt."

Vītols arī uzsvēris, ka teātra direktora amats viņu neesot piesaistījis kā peļņas avots - viņš esot finansiāli neatkarīgs un motivācija esot gandarījums par sasniegto. Viņš "Ir" informējis, ka viņa personīgā mākslas kolekcija ir pusmiljonu eiro vērta, tā ir daļa no apjomīgākas un vērtīgākas "Vitols Contemporary" kolekcijas. Ikmēneša ieņēmumu pamats esot noma par nekustamo īpašumu - Vītolam pieder 11 dzīvokļi Rīgas centrā ar kopējo tirgus vērtību 1,7 miljoni eiro. Vēl viņam pieder kapitāldaļas uzņēmumos un finanšu instrumenti vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā, un līdzīgā apjomā sniegti aizdevumi.

Kā ziņots, šonedēļ Latvijas Nacionālā teātra vadītāja amata pienākumus sāka pildīt kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs, biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors Māris Vītols. Vītols amatā nomainīja līdzšinējo Latvijas Nacionālā teātra direktoru Jāni Vimbu, kurš šos amata pienākumus pildīja no 2018.gada 27. jūnija.

Vītols uzvarēja atklātā konkursā uz teātra vadītāja amatu 14 pretendentu konkurencē. Nominācijas komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja, ka nominācijas komisija augstu novērtēja Vītola redzējumu Nacionālā teātra attīstībai turpmākajiem pieciem gadiem.

Kā galvenās prioritātes Vītols izvirzījis Latvijas kultūridentitātes saglabāšanu un jaunu nacionālo kultūras vērtību radīšanu. Tāpat Vītols konkursā esot demonstrējis "pārliecinošas finanšu, administratīvās un personāla vadības kompetences", kā arī izcelta pretendenta pieredze starptautisku kultūras projektu vadīšanā un spēja koordinēt dažādu jautājumu izskatīšanu kā valsts un pašvaldību institūcijās, tā arī starptautiski.

Vītols ir absolvējis Latvijas Universitāti, iegūstot maģistra grādu filozofijā, savukārt biznesa augstskolā "Turība" ieguvis profesionālo maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā.

Kā liecina informācija aģentūras LETA arhīvā, Vītols ticis ievēlēts 6.Saeimā no "LZS/KDS/LDP" saraksta, bet 7.Saeimā - no Tautas partijas saraksta. Bijis arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatā.

Patlaban Vītols ir biedrības "Latvijas Kultūras projekti" direktors un nekustamo īpašumu attīstības uzņēmuma SIA "Ultimo Investment" valdes loceklis.