Nacionālajā teātrī pirmizrāde "Čīkstošais klusums"

Šovakar,10. februārī, Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrāde Ģirta Ēča jauniestudējumam "Čīkstošais klusums", kas veidots kā Igaunijas teātra NO99 lugas „GEP (Gorjačije estonskije parni)” lokalizējums.

11 jauni cilvēki nolemj glābt Latviju un nodibina Čīkstošā klusuma biedrību, par kuras pirmo mērķi kļūst vairošanās jeb latviešu sieviešu apaugļošana, lai atjaunotu nācijas dzīvo spēku. Par pārējiem mērķiem – izrādē.

Atjaunotajai neatkarīgai Latvijas valstij sen pāri pusaudža vecums, bet veidojums nav gluži tāds, kādā gribētos dzīvot, tāpēc daudzi dodas prom, citi gatavi atteikties no brīvības par labklājības cenu. Ko darīt?

Viss sākas kā anekdotē: „Draugs, vai tu zini, ka tava sieva gaida bērnu? No manis.”

Septiņi jauni vīrieši organizē „Čīkstošā klusuma” biedrību ar mērķi pašiem cīnīties ar demogrāfisko krīzi: katrs no biedriem apņemas apaugļot pēc iespējas vairāk sieviešu, lai kaut vai nedaudz uzlabotu Latvijas demogrāfiskos rādītājus. Latvijas jaunajiem patriotiem nemitīgi jāuztur formā savi morālie un fiziskie spēki, jāmeklē jaunus biedrus, kas gatavi upurēt savu veselību nācijas glābšanas vārdā. Jā, arī atrast un pierunāt sievietes „taisīt bērnus” nemaz nav viegli….

„Latvija elementāri izmirst – šis laiks ir Latvijas gulbja dziesma: pēc Centrālās statistikas pārvaldes sniegtajiem datiem Latvijā gada laikā iedzīvotāju skaits 2010.gadā samazinājies par aptuveni 17 000, faktiski pazūd pilsēta Cēsu lielumā.

Es vēl nekad neesmu iestudējis komēdijas, tāpēc piekritu teātra piedāvājumam iestudēt Igaunijā tik populārās lugas lokalizējumu. Pati luga ir pietiekami naiva un reizē mīļa, tai piemīt īpašā jaunības dulluma garša. Lugas varoņi, domājot par būtisko jautājumu - kāpēc valstī nedzimst bērni -, atbilstoši savam divdesmitgadnieku vecumam nolemj, ka kaut kas taču ir jādara. Un ķeras pie aktīvas rīcības”, par izrādi stāsta tās režisors Ģirts Ēcis.

Izrādē demogrāfiskos jautājumus izspēlē Liene Gāliņa, Madara Saldovere, Evija Skulte, Uldis Anže, Jānis Āmanis, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Artuss Kaimiņš, Ivars Kļavinskis, Ģirts Liuziniks un Jānis Vimba.

Scenogrāfiju veidojis scenogrāfs Aigars Ozoliņš,kostīmus veidojusi māksliniece Liene Dobrāja.

Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!  

Svarīgākais