Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Žagars: Izrāde ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču, visticamāk, bija dārgākā visā Latvijas teātra vēsturē

© f64.lv, Ketija Keita Krastiņa

Labas teātra izrādes sevi atpelna ļoti ātri, līdz ar to nav pamata uztraukties, ka no ārzemēm uzaicinātiem režisoriem vai aktieriem būtu jāmaksā vairāk, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Vaicāts, vai taisnība, ka ārzemniekiem droši vien ir jāmaksā lielāki honorāri, Žagars atbildēja noraidoši. "Tā nav, tā vienkārši nav taisnība, tāpēc ka teātrī nekur Eiropā neviens nerēķinās ar milzīgiem honorāriem," viņš apgalvoja.

Žagars atzina, ka, piesaistot viesmāksliniekus no ārzemēm, pieaug izmaksas, kas saistītas ar viņu lidošanu un izmitināšanu, taču labas izrādes atpelna sevi ļoti ātri.

Dailes teātra direktors stāstīja, ka viens no pēdējā laika dārgākajiem projektiem bija izrāde "Rotko", kas izmaksāja ap 200 000 eiro, bet tā jau esot atpelnīta. Savukārt izrāde ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču, visticamāk, bija dārgākā visā Latvijas teātra vēsturē. "Mēs viņu atpelnījām piecās izrādēs," sacīja Žagars.

Komentējot nesen intervijā portālam "Jauns.lv" pausto, ka esot saņēmis "valstiska mēroga" norādes, ka vairāk jāizvēlas vietējie režisori un aktieri, nevis nauda jātērē ārzemniekiem, Žagars atzina, ka saprot šādu nostāju, tomēr kā teātra vadītājs tai nepiekrīt. Esot pilnīgi loģiski, ka kāds, kurš ir atbildīgs par kultūras jomu Latvijā, dara visu, lai vietējie kultūras darbinieki un mākslinieki tiktu pilnībā nodarbināti, bet teātra direktoram savukārt esot, pirmkārt, jārūpējas par skatītājiem, lai tie saņemtu labāko.

"Mākslā tomēr galvenais kritērijs ir, vai tu esi labāks par kādu citu, nevis no kādas valsts tu nāc, protams, pašreizējā kara situācijā izņemot Krieviju," sacīja Žagars, vienlaikus gan uzsverot, ka Dailes teātrī gana daudz tiek nodarbināti arī vietējie režisori un mākslinieki.