Teātra muzejā atklās izstādi "Mārtiņa Vērdiņa kaleideskops"

Mārtiņa Vērdiņa izstādē, kas 27.janvārī tiks atklāta Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, būs skatāms no visa pa druskai: gleznas, zīmējumi, rokraksti, fotoattēli, kādas ar darbu teātrī saistītas piemiņas lietas.

Mārtiņš Vērdiņš jun. dzimis 1941.gada 25.janvārī.

1963.gadā beidzis Konservatorijas Teātra fakultāti kopā ar Ausmu Kantāni, Rasmu Garni, Velgu Vīlipu, Ģirtu Jakovļevu, Intu Burānu, Imantu Skrastiņu, Jāni Kuplo, Jāni Dreiblatu, Voldemāru Zenbergu u.c. Vēl kā students Mārtiņš Vērdiņš tika ieskaitīts toreizējā Drāmas teātra trupā, kur nospēlējis vairākas nozīmīgas lomas. No 1970. līdz 1975.gadam bijis Valmieras teātra aktieris. Šī perioda ievērojamākais veikums – Juhani H.Vuoljoki „Niskavuori Hetā”, Sergejs A.Arbuzova „Esi sveicināta, mīlestība!”, Dāniels Z. Skujiņa „Brunču medībās”, Hamlets O.Krodera iestudētajā Šekspīra traģēdijā. No 1975.gada līdz 1999.gadam Mārtiņš Vērdiņš bija Dailes teātra trupā. Ļoti atšķirīgi bijuši viņa atveidotie varoņi. Skatītāji un kritika ļoti augstu novērtēja gan viņa Milleru L. Stumbres „Andersonā un Millerā”, gan invalīdu Bubulu J.Jaunsudrabiņa traģikomēdijā „Invalīds un Ralla”, gan Vismantu J. Marcinkēviča „Mindaugā”, gan Leviju Raiņa traģēdijā „Jāzeps un viņa brāļi”. Par M. Vērdiņa aktierdarba vienu no spožākajām virsotnēm kļuva viņa atveidotais Indulis Raiņa jaunības traģēdijas „Indulis un Ārija” iestudējumā.

Paralēli aktiera darbam Mārtiņs Vērdiņš allaž zīmējis, gleznojis, skicējis un dara to līdz šai dienai. Neparasta formā un dziļa saturā ir viņa grāmata par Mirdzu Martinsoni, bet Teātra muzeja cilvēkiem īpaši tuva ir arī viņa eseja - veltījums Eduardam Smiļģim.

Izstāde skatāma līdz 27.martam.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.