Liepājas teātrī gatavo pirmizrādi detektīvkomēdijai “Laternu stunda”

© publicitātes foto

Liepājas teātrī top jauniestudējums Rolanda Augustina režijā – detektīvkomēdija „Laternu stunda” pēc Mārtina Makdonas lugas „Konnemāras galvaskauss”, kas skatītāju vērtējumam tiks nodota 8. janvārī.

Izrādes darbība norisināsies Liepājas apkārtnē. Miks Zariņš – vīrs, kurš mēģina tiks skaidrībā ar sevi, savu dzīvi, taču tas ne pārāk labi izdodas, jo ir iespējams aizbēgt no citiem, bet ne no sevis.

„Mikam ir interesanta profesija – reizi gadā viņš vietējā kapsētā rok ārā kaulus, lai radītu jaunas kapa vietas. Kapu rakšana ir spēcīgs impulss, ko simboliski var uzlūkot arī kā rakņāšanos sevī. Un, kad beidzot esi apstājies un ieraugi, kāds patiesībā esi… Nu tas ir diezgan skarbi,” uzsver Mika lomas atveidotājs L. Leščinskis. „Tā būs izrāde par vispārcilvēciskām vērtībām, nedaudz „pamelna”, kā lielākā daļa šī autora darbu, taču luga ir tiešām ļoti laba,” viņš papildina.

Nosaukums „Laternu stunda” ir aizgūts no populārās Raimonda Paula dziesmas – izrādē tiks izmantota mūzika Laimas Vaikules izpildījumā. „Nosaukums ir ļoti atbilstošs. Laternu stunda – mijkrēšļa stunda. Turklāt dauzīt galvaskausus labāk ir mūzikas pavadījumā,” nosmej aktieris. Izrādi iestudējis režisors R. Augustins,scenogrāfiju un kostīmus izrādei veido Ieva Kauliņa.

Lomās redzēsim Leonu Leščinski, Andu Albuži, Kasparu Godu, Egonus Dombrovski vai Kasparu Kārkliņu.

Anglijā dzimušais īru izcelsmes dramaturgs un scenāriju autors Mārtins Makdona tiek uzskatīts par vienu no mūsdienu talantīgākajiem autoriem, lai gan pats Makdona uzsver, ka viņa lielākā kaislība ir kino. (Autors saņēmis Oskaru par īsfilmu „Six Shooter” un Oskara nomināciju kategorijā „Labākais oriģinālscenārijs” par filmu „Reiz Brigē”). Viņa lugas iestudētas vairākos Latvijas teātros, taču Liepājas teātra skatītājam šī būs pirmā tikšanās ar kādu no M. Makdonas darbiem.

Dzimis 1970. gadā, savu pirmo lugu „Līnenas skaistumkaraliene” sarakstījis 1996. gadā, tai seko „Konnemāras galvaskauss” (1997.) un „Vientuļie rietumi” (1997.) – visas trīs lugas veido triloģiju par Golvejas ļaudīm.

Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.

Svarīgākais