Janvārī Rīgā notiks Igaunijas Nacionālās operas viesizrādes

No 18.janvāra līdz 23.janvārim Rīgā, Latvijas Nacionālajā operā, būs skatāmas Igaunijas Nacionālās operas viesizrādes. Igauņi Latvijas operas un baleta mīļotājiem demonstrēs baletu "Trīs musketieri", baletu "Silfīda", Volfganga Amadeja Mocarta operu "Cosi fan tutte" un Sergeja Prokofjeva operu "Mīla uz trim apelsīniem".

18.janvārī būs skatāms Deivida Niksona balets ar Malkolma Ārnolda mūziku "Trīs musketieri", liecina informācijas Latvijas Nacionālās operas mājaslapā. Pasaules pirmizrādi šis balets piedzīvojis 2006.gada 23.septembrī "Northern Ballet Theatre", bet pirmizrāde Igaunijas Nacionālajā operā notika 2009.gada 23.aprīlī. Igaunijas Nacionālās operas iestudējumā atdzīvojušies labi zināmie Aleskandra Dimā romāna varoņi. Kardināls Rišeljē vērpj intrigas pret karalieni Annu. Brašie musketieri Atoss, Portoss un Aramiss kopā ar bezbailīgo D'Artanjanu apņēmušies sargāt Franciju, lai kas arī notiktu. Turklāt jaunais D'Artanjans līdz ausīm iemīlas karalienes galmadāmā Konstancē. "Viens par visiem, un visi par vienu!"

19.janvārī būs skatāms Augusta Burnonvila balets ar Hermaņa Levenšelda mūziku "Silfīda". Šis balets pirmizrādi piedzīvoja Dānijas Karaliskajā baletā 1836.gada 28.novembrī, savukārt iestudējuma pirmizrāde Igaunijas Nacionālajā operā notika 2007.gada 25.janvārī.

"Silfīda" ir skaists romantiskais balets, kas mūs ved uz sapņu pasauli, kur cilvēks tiecas pēc ideāliem, ilgojas pēc īstas mīlestības un seko savam sapni - silfai. "Silfīda", ko 19.gadsimtā radīja slavenais dāņu horeogrāfs Augusts Burnonvils, bija viens no pirmajiem romantiskajiem baletiem, kurā balerīnas pacēlās uz pirkstgaliem un ietērpās smalkās, baltās kleitās, lai uzburtu dzejisko silfu pasauli. "Silfīdas" uzvaras gājiens uz pasaules skatuvēm sākās 1836.gadā. Jauno iestudējumu veidojis Dānijas Karaliskā baleta mākslinieciskais vadītājs Franks Andersens, kurš tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Augusta Burnonvila daiļrades speciālistiem pasaulē.

Savukārt 21.janvārī un 23.janvārī būs skatāma Volfganga Amadeja Mocarta opera "Cosi fan tutte". Šī iestudējuma pirmizrāde Igaunijas Nacionālajā operā notika 2009.gada 17.oktobrī. "Cosi fan tutte" ("Tā dara visas jeb Mīlētāju skola") savulaik tapa pēc imperatora Jozefa II pasūtījuma. Tolaik šī opera bija kas nedzirdēts jau tēmas ziņā vien: trīs vīrieši pārbauda divu jaunu meiteņu uzticību. Jaunie virsnieki Ferando un Giljelmo ir pārliecināti, ka viņu līgavas Dorabella un Fjordilidži būs vienmēr uzticīgas. Dons Alfonso paziņo, ka dienas laikā var pierādīt pretējo - visas sievietes ir vienādas. Abi draugi tam piekrīt - iestāsta savām līgavām, ka iesaukti dienestā, bet patiesībā ierodas pie viņām pārģērbušies, lai viņas savaldzinātu.

22.janvārī Igaunijas operas mākslinieki izrādīs operu četros cēlienos ar prologu "Mīla uz trim apelsīniem". Tā ir itāļu delartiskās komēdijas jeb masku spēles stilā veidota komēdija 20.gadsimta krievu komponista izpratnē. Sergejs Prokofjevs rakstīja libretu pēc Karlo Goci darba ar tādu pašu nosaukumu (1761) Vsevoloda Meierholda, Konstantīna Vogaka un Vladimira Solovjova krievu tulkojumā. Lugā izsmiets Goci laikabiedra Karlo Goldoni rakstības stils - Goldoni drūmās un pārspīlēti naturālistiskās melodrāmas pēc Goci ieskatiem bija galvenais itāliešu teātra norieta iemesls. Goci sirreālā un fantastiskā luga iedvesmoja Prokofjevu radīt meistardarbu, kurā apvienota maģija, komēdija un satīra. "Mīla uz trim apelsīniem" ir daudzslāņaina luga - to var uzskatīt par teātri teātrī, asprātīgu operas tradīciju 20.gadsimta kritiku vai aktuālu politisku problēmu aplūkojumu ar delartiskās komēdijas izteiksmes līdzekļiem. Interpretācijas iespēju daudzveidība padara to par īstu izaicinājumu režisoriem un māksliniekiem. "Mīla uz trim apelsīniem" ir izrāde visai ģimenei, ko iestudējis Dmitrijs Bertmans, režisors ar neierobežotu iztēli.

Šī opera Igaunijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvoja 2010.gada 28.janvārī, bet tās pasaules pirmizrāde notika 1921.gada 30.decembrī.