Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Dēmons, "pareizā" informācija un karš - uz Dramaturgu teātra skatuves atgriežas "Melnais pasts"

© Publicitātes foto

Dramaturga Andra Zeibota, Hermaņa Paukša inscenējumā tapusī pravietiskā komēdija “Melnais pasts” apskata tēmas, kas pašreizējo pasaules notikumu kontekstā ir īpaši aktuālas. 21. jūnijā teātra apmeklētājiem būs iespēja to skatīt savām acīm.

Dēmonisks personāžs Groibers, kurš ierodas reizi 100 gados, kādā ciematā kļūst par pasta priekšnieku un sāk valdīt par cilvēku prātiem. 1914. gadā, laikā, kas pieminēts lugā un kad sākās Pirmais Pasaules karš, pasts ir galvenais informācijas centrs. Sākas melu un naida izplatīšanas kampaņa, mīlētāji kļūst pa ienaidniekiem, kaimiņi skauž un kaitē viens otram, sajūk prātā un dedzina mājas, un viss it kā nejauši, kā nemanāmi piespēlētas “pareizās” informācijas dēļ.

Mūsdienās šāds informācijas centrs ir katra mūsu īpašumā, jo ikvienam pieejams internets, tātad Melnais Pasts šodien ir visapkārt. Vai skatītājiem nav gadījies justies savādi - kāpēc gan ļaunums reizēm tik viegli tiek galā ar gluži parastiem cilvēkiem pavisam normālā sabiedrībā? Tiklīdz parādās kāda ļaunuma vēsts, tā neviens nemeklē ne pierādījumus, ne paskaidrojumus, bet uzreiz notic sliktākajam!

“Melnā pasta” spilgtos tēlus atdzīvina Dramaturgu teātra aktieri Austris Pirktiņš, Māris Matisons, Amanda Gruško, Marta Giptere, Baiba Puriņa, Undīne Bušmeistere, Ineta Kalinkeviča, Mārīte Ločmele, Inta Abrazone, Ilga Zeile, Baiba Jegorova, Kristīne Berngarde, Jānis Steps, Anna Kerija Studente, Renāte Šidlovska, Miks Kalējs un 23.aktiermeistarības studijas dalībnieki Inese Nāgele, Maija Logina, Oskars Revics un Matīss Hansens. Lugas režisori ir A. Zeibots un Gunta Kusiņa.