Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Šonedēļ savu 15. dzimšanas dienu atzīmē Dramaturgu teātris

Dramaturgu teātra galvenais režisors Hermanis Paukšs. © Dramaturgu teātris

Šonedēļ 15. dzimšanas dienu atzīmē Dramaturgu teātris, kas par savu dibināšanas dienu uzskata 17. martu, kad 2007. gadā šajā dienā notika pirmā izrāde “Padomju sekss”, kurā ietilpa divas Hermaņa Paukša lugas – “Pirmā sniega sindroms” un “Baloža skelets”, informē teātra pārstāvji.

Īpaši izaicinājumiem bagāti teātrim bijuši pēdējie gadi, kad ne tikai apdzīvotas jaunas telpas, bet bijis jāspēj pārvarēt arī sekas, ko radīja pandēmija. Tomēr teātra kolektīvs turpinājis neatlaidīgi strādāt, lai ne tikai teātra darbība neapstātos, bet pat pilnveidotos.

“Bez atbalsta no malas jaunam teātrim tik ilgi noturēties ir tikpat kā neiespējami, tomēr ar pašu spēkiem un radiem, draugiem piepalīdzot esam spējuši ne tikai izdzīvot, bet arī pamatīgi attīstīties šajos krīžu un pandēmijas laikos,” saka teātra galvenais režisors Hermanis Paukšs.

Piecpadsmit gadu laikā Dramaturgu teātrī iestudētas 97 lugas, izlaidumus svinējušas 22 mācību studijas ar 506 absolventiem. Tieši šobrīd savas mācību izrādes radiem un draugiem,kā arī citiem interesentiem rāda 23. un 25. studijas audzēkņi. 23. studija vairākus mēnešus cītīgi strādājusi pie savas otrās mācību izrādes “Melnais pasts”, savukārt 25. studija atrāda savu pirmo mācību izrādi - “Nekur tu nespruksi, gardā!”. Viņiem uz skatuves pievienojas arī Dramaturgu teātra pamatsastāva aktieri.

Šo gadu laikā savas lugas sarakstījuši 10 jauni dramaturgi, bet pie izrāžu iestudēšanas ķērušies deviņi jaunie režisori.

Gadu gaitā par jauku tradīciju kļuvušas kopā sanākšanas un teātrim būtisku notikumu svinēšanas. Teātra jubilejas vienmēr bijušas kupli apmeklētas, jautras un dalībniekiem neaizmirstamas.

Jāatzīmē, ka Dramaturgu teātris ir vienīgais teātris Latvijā, kurā tiek iestudēti tikai un vienīgi mūsdienu latviešu autoru darbi.