Nacionālajā teātrī pirmizrāde drāmai „Nesaprašanās"

Nacionālā teātra Aktieru zālē notikusi pirmizrāde drāmai „Nesaprašanās”, kuru režisors Fēliks Deičs veidojis pēc Henrika Ibsena lugas „Juns Gābriels Borkmans”.

„Juns Gābriels Borkmans” ir pirms vairāk nekā simts gadiem tapusī norvēģu ievērojamākā dramaturga Henrika Ibsena luga, šodienas pasaulē ir ārkārtīgi aktuāla. Kā dzīvot tālāk pēc finansiāla kraha, kas sagrauj dzīvi un sapņus.

Borkmana liktenis – cietumā pavadītie gadi, noslēgšanās no pasaules, kas viņu nesaprot, un vēlme sākt jaunu dzīvi par spīti visam, ir cieši saistīts ar viņam tuvajiem cilvēkiem – sievu, mīļoto sievieti, jaunības draugu un arī dēlu. Borkmana lomā – Ģirts Jakovļevs. Viņa jaunības dienu mīlestība Ella – Astrīda Kairiša, viņa sieva Gunhilde, kas cita starpā ir Ellas dvīņumāsa – Lolita Cauka, viņa draugs Foldāls, kas no Borkmana nav atteicies, kaut arī Borkmana bankas darījumu dēļ zaudējis visu naudu – Uldis Dumpis, bet dēls, kuru tēvs tā arī nav iepazinis – Ainārs Ančevskis. Kamēr dzīves pieredzes un rūgtuma māktie sastopas, lai nokārtotu rēķinus ar pagātni, Borkmana dēls vēlas dzīvot... viņu neinteresē tēva – bankas direktora dzīvei noteiktās likmes, darījumi ar mīlestību un procenti, ko gūst, izvēloties izdevīgāku variantu laulībai. Jaunais Borkmans baudu atrod pašā mīlestībā, izrādē – Ilzes Rudolfas personā.

Feliksa Deiča kontā šis ir jau piektais Ibsena lugas inscenējums. Izrādes scenogrāfiju veidojusi scenogrāfe Laura Kovaļevska, un kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa. Lomās: Astrīda Kairiša, Lolita Cauka, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, kā arī Ilze Rudolfa, Māra Zemdega, Ainārs Ančevskis.

Ibsena luga „Juns Gābriels Borkmans” pēdējos pāris gados iestudēta uz vairākām Eiropas lielajām skatuvēm – no Berlīnes, Atēnu, Parīzes.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.