Aprīlī Rīgā atkal būs skatāmi Hermaņa Krievijā iestudētie "Šukšina stāsti"

Nākamā gada aprīlī skatītājiem Rīgā tiks piedāvātas divas Maskavas Nāciju teātra izrādes "Šukšina stāsti", ko iestudējis Jaunā Rīgas teātra režisors Alvis Hermanis.

Kā liecina biļešu iepriekšpārdošanas mājaslapā "www.bilesuserviss.lv" publicētā informācija, izrāde "Šukšina stāsti" Latvijas publikai Dailes teātrī tiks demonstrēta 2.aprīlī un 3.aprīlī.

Biļetes uz izrādi maksā no 35 līdz 75 latiem, un patlaban biļetes par 35 latiem un 40 latiem jau ir izpirktas.

Hermaņa iestudētos 2008.gada novembrī Maskavā pirmo reizi izrādītos "Šukšina stāstus" Latvijā pirmo reiz varēja redzēt divās izrādēs 2009.gada oktobrī. Galvenās lomas izrādē atveido Čulpana Hamatova un Jevgeņijs Mironovs, Jūlija Svežakova, Jūlija Peresilda, Aleksandrs Grišins, Dmitrijs Žurabļovs, Pavels Akimkins un Aleksandrs Novins.

Kļūstot par Maskavas Nāciju teātra vadītāju, Mironovs kādu izrādi iestudēt uzaicināja Jaunā Rīgas teātra vadītāju un režisoru Hermani, kurš uzaudzis pie krievu literatūras un ne vienu reizi vien to izmantojis savās izrādēs, bet nekad iepriekš nebija strādājis ar krievu aktieriem.

Hermanis izrādes veidošanai savāca trupu, kurai bez Mironova un citiem aktieriem pievienojās viena no spilgtākajām un talantīgākajām trīsdesmitgadnieku paaudzes aktrisēm Hamatova. Kopā viņi devās ceļojumā uz Altaju, Vasilija Šukšina dzimteni, lai iepazītos ar Šukšina stāstu prototipiem. Izrādē aktieri spēlē krievu ciemata personāžus, paliekot metropoles mūsdienīgi iedzīvotāji. Izrādē satiekas divas pasaules un, neziedojot savu identitāti, atrod viena otrā daudz kopīga.

Šopavasar Hermaņa iestudētā izrāde "Šukšina stāsti" Krievijas nozīmīgākās teātra balvas "Zelta maska" pasniegšanas ceremonijā saņēma skates galveno apbalvojumu kā labākā lielās formas dramatiskā izrāde.

Par sniegumu "Šukšina stāstos" labākā dramatiskā aktiera godalga tika Mironovam, bet Hermaņa iestudējuma kostīmu māksliniece Viktorija Servjukova uzvarēja nominācijā "Dramatiskās izrādes kostīmu mākslinieks".

"Šukšina stāsti" kopumā bija nominēti sešās dramatiskā teātra kategorijās. Hermanis - arī labākā režisora balvai, izrādes galvenās sieviešu lomas atveidotāja Hamatova - labākās aktrises balvai, bet labākā izrādes mākslinieka kategorijā - pats režisors kopā ar izrādes scenogrāfi un mākslinieci Moniku Pormali.

Pēc krievu rakstnieka Vasilija Šukšina stāstiem iestudētā izrāde, kurā piedalās vairāki mūsdienu spilgtākie krievu aktieri, Krievijā izpelnījusies cildinošas atsauksmes.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais