Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Smiļģis Dreģei ieteicis grauzt akmeņus

© Marko Rass / Publicitātes

Stāstot par Dailes teātra 102.sezonu, kas sāksies šodien, 3.augustā, “Dailes dārzā” ar koncertcikla “Dailes kanons” pirmizrādi, izcilā aktrise Olga Dreģe klātesošos ne tikai iepazīstināja ar fragmentu no sava un džeza pianista Edgara Cīruļa kopdarba, bet arī atminējās kādu epizodi, kas viņai saistās ar leģendāro režisoru Eduardu Smiļģi.

Pēc Broņislavas Mārtuževas dzejas fragmenta nolasīšanas teātra direktors Juris Žagars lūdz aktrisi apsēsties uz balta sola, kas teātrī saglabājies kopš Smiļģa laikiem un izstāstīt kādu epizodi no sadarbības ar viņu. “Esmu šeit sēdējusi gan lielos priekos, gan arī bēdās.

Reiz, kad sēdēju uz sola un raudāju, pienāca Smiļģis un sev raksturīgajā manierē teica: Dreģe, nav ko raudāt! Grauziet akmeņus un mācieties skaidri izrunāt tekstu!” atminējās Olga Dreģe.

Nākamās “Dailes kanona” izrādes notiks 10. un 11.augustā, kad uz skatuves tiksies Juris Barkevičs, Ieva Segliņa un Platons Buravickis, 17. un 18.augustā - “Strenga. Šipkēvics”, 24. un 25.augustā - “Ozoliņa. Zariņš”, 31.augustā un 1.septembrī - “Kalniņa. Šipkēvics”, kā arī 3. un 4.septembrī - “Pupure. Egliņa”. Koncertcikla "Dailes kanons" septiņas koncertprogrammas netiks iekļautas teātra pastāvīgajā repertuārā.

Šajā sezonā teātrī būs skatāmas piecpadsmit pirmizrādes, tostarp arī Māras Zālītes lugas "Smiļģis" jauniestudējums (tā pirmizrāde paredzēta 27.augustā) un Regīnas Ezeras "Zemdegas" (pirmizrāde - 5.augustā).

Patlaban izrādes Dailes teātrī var apmeklēt tie skatītāji, kas vakcinēti pret Covid-19 vai to pārslimojuši, un var uzrādīt atbilstošu sertifikātu. “Es ticu valdībai, kas ir solījusi, ka vakcinētos un pārslimojušos cilvēkus nekādi ierobežojumi neskars,” komentējot šo izvēli, skaidroja Juris Žagars.