Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba: Dzīvojam kara apstākļos un pēc kara noteikumiem

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas Nacionālais teātra 103.sezonā, kas tika atklāta šodien, 29.jūlijā, gaidāmi vismaz astoņi vai deviņi jauniestudējumi. Turklāt, kā sezonas atklāšanas pasākumā pauda teātra valdes loceklis Jānis Vimba, teātris šosezon strādās pēc “zaļā” principa, izrādes ļaujot apmeklēt tikai tiem, kas pārslimojuši Covid-19 vai ir pilnībā vakcinēti.

“Mēs nevaram atļauties strādāt pēc “dzeltenā” vai “oranžā” principa, jo tas nozīmē, ka izrādes var apmeklēt mazāk cilvēku, kam jāievēro dažādi ierobežojumi, un tas ietekmēs teātra peļņu. Esmu uzņēmies atbildību par savu kolektīvu, un man viņiem ir jāmaksā algas, turklāt mēs vairs nevaram atļauties dzīvot no dotācijām,” pauda Vimba, piebilstot:

“Būsim godīgi: ir karš, un joprojām notiek cīņa ar vīrusu. Tāpēc jārēķinās ar to, ka šajos apstākļos darbojas pilnīgi citi noteikumi.”

Savukārt, atbildot uz jautājumu, ko jau saņēmuši daudzi mākslinieki un pasākumu rīkotāji par t.s. publikas “šķirošanu” (respektīvi, pasākumus ļaujot apmeklēt, tikai uzrādot sadarbspējīgu sertifikātu - red.), Jānis Vimba ļoti strikti atzina, ka šāds jautājums viņu sadusmo un ka viņam uz to ir tikai viena atbilde: “Cilvēki sevi šķiro paši, izvēloties - vakcinēties vai nē! Mēs esam valsts kapitālsabiedrība, un mums jāievēro visi oficiālie noteikumi, jo esmu atbildīgs par saviem darbiniekiem. Zinu, ka pēc šī paziņojuma pār mani gāzīsies negāciju straume, taču ar to rēķinos. Jau tagad esmu uzklausījis cilvēku viedokļus, gan ejot pa ielu, gan saņemot vēstules e-pastā, taču savu nostāju nemainīšu!” Tiesa, tiekot domāts arī par to, kā teātra rīkotos pasākumus varētu apmeklēt arī nevakcinēti cilvēki, taču tas nebūs iespējams ne augustā, ne septembrī.

Izrādes šosezon teātrī iestudēs režisori Ināra Slucka, Dita Lūriņa, Valters Sīlis, Elmārs Seņkovs, Edmunds Freibergs, Vlads Nastavševs u.c. Sezonas pirmā pirmizrāde gaidāma jau 16.septembrī, kad teātra Lielajā zālē notiks Ditas Lūriņas iestudētās Frīdriha Šillera lugas “Ferdinands un Luīze” pirmizrāde.

Svarīgākais