"Baltijas pērle" un Majakovska Maskavas Akadēmiskais teātris atzīmēs Dailes teātra jubileju

Festivāls „Baltijas pērle” un Vladimira Majakovska vārdā nosauktais Maskavas Akadēmiskais teātris viesizrādi „Neticamie Čičikova piedzīvojumi. Mirušās dvēseles.” 15. un 16. novembrī veltīs Dailes teātra 90. jubilejai.

Izrādes režisors inscenētājs Sergejs Arcibaševs sapulcējis īstenu zvaigžņu ansambli, lai iestudētu mūžam aktuālo lugu divās daļās: pirmā ir visiem zināma, bet otra balstīta autora sadedzinātā manuskripta fragmentos, kas tomēr laimīgā kārtā palika liesmu neskarti. Muzikāli poētiskā līdzību stāsta radīšanā režisoram palīdzējuši komponists Vladimirs Daškēvičs un dzejnieks Jūlijs Kims. Abiem cēlieniem ir krasi atšķirīga horeogrāfija, dekorācijas un kostīmi. Skatītājam izrādes laikā tiks dāvāta iespēja gan gardi izsmieties, gan nodoties skumjai un neglaimojošai pašizziņai, bet svarīgākais – beidzot baudīt režiju, kura nav paredzēta vien bezrūpīgai vakara pavadīšanai. Luga un izrāde ir konstruētas tā, ka Gogoļa poēmā piepeši atklājas būtiskas detaļas, kuras līdz šim bijušas atstātas novārtā.

Izrādei ir kāda savdabīga īpatnība - visas lomas, arī Čičikova, tiek izspēlētas punktētā ritmā. Režisors tikpat kā neļauj aktieriem apsēsties, viņš neatlaidīgi seko, lai darbība attīstītos spēji, vēja ātrumā.

Čičikovu atveido trupas mākslinieciskais vadītājs un izrādes režisors inscenētājs Sergejs Arcibaševs. Viņa traktējumā jautrais, maigais, mazliet sentimentālais Pavels Ivanovičs diriģē visa apriņķa dzīvi.

Lielākā daļa aktieru - Aleksandrs Lazarevs, Svetlana Ņemoļajeva, Viktors Zaporožskis, Igors Kostoļevskis - iejutušies divās lomās un veic to īpaši izmanīgi.

Viens no iestudējuma galvenajiem trumpjiem ir fantastiskās scenogrāfa Aleksandra Orlova dekorācijas.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.