Nacionālā teātra izrāde "Mirušās dvēseles" piedalīsies Jaunā Eiropas teātra festivālā

© publicitātes foto

Nacionālā teātra izrāde "Mirušās dvēseles" piedalīsies prestižā Jaunā Eiropas teātra festivālā (N.E.T.), kas Maskavā notiek no 9.novembra līdz 28.novembrim.

2010.gada festivāla tēma - staging abroad....: festivāla programmā ietilpst izrādes, kuras režisori iestudējuši ārpus savām dzimtajām zemēm.

Festivāla laikā Maskavas publika varēs redzēt režisora Kirila Serebreņņikova Nacionālajā teātrī iestudēto izrādi "Mirušās dvēseles". Jāpiezīmē ka šis iestudējums izvirzīts - "Spēlmaņu nakts" - 2009./ 2010. gada balvai piecās kategorijās (Gada dramatiskā izrāde, kategorijās Labākais režisors un Gada kostīmu mākslinieks - režisors Kirils Serebreņņikovs , kategorijā Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē izvirzīts komponists Aleksandrs Manockovs, kategorijā Gada aktieris otrā plāna lomā izvirzīts aktieris Mārtiņš Brūveris par lomām - Maņilova sieva, Karobočka, znots, zirgs, suns.

Režisora Alvja Hermaņa Minhenes teātrī Kammerspiele pēc Īzaka Zingera stāstu motīviem iestudēto izrādi "Pēdējie kaimiņi", kurā Hermanis apvienojis divu Nobela prēmijas laureāta ēbreju prozaiķa Īzaka Baševica Zingera stāstu fragmentus. Izrāde ir stāsts par cilvēku vientulību. Izrādes kostīmus un scenogrāfiju veidojusi māksliniece Monika Pormale.

Festivālā piedalās arī krievu režisora Ivana Viripajeva izrāde "Deli deja", kura iestudēta Varšavas teātrī "Narodovi", franču režisora Ērika Lakasāda izrāde "Tēvocis Vaņa", kas iestudēts Viļņas pilsētas teātrī ar Oskara Koršunova aktieriem.

Izrāde- videoinstalāciju "Live "Cherry orchard", kas ir variācija par Čehova lugu "Ķiršu dārzs", kuru Viļņā iestudēja pazīstamais somu režisors Kristians Smeds.

Festivāla laikā Maskavas skatītāji redzēs arī "Palātu Nr.6", kuru Berlīnes "Das Deutsche Theater" iestudējis bulgāru režisors Dimitrijs Gočevs, kā arī otra bulgāru režisora Javora Girdeva izrādi "Grenholma metode", britu Londonas Royal Court teātra režisora Ramina Greja Maskavas teātrī "Praktika" iestudēto Mariusa fon Marienburga lugu "Neglītenis", ukraiņu režisora Andreja Žoldaka "Annas Kareņinas" iestudējumu Somijas Turku pilsētas teātrī.

Festivāla noslēgumā - ungāru režisora Viktora Bordo izrāde "Stunda, kad mēs neko nezinājām viens par otru", kuru viņš iestudēja Grācas Dramatiskajā teātrī.

Festivāls N.E.T. pirmo reizi notika 1998.gadā, tā pamatmērķis - popularizēt laikmetīgo mākslu. Šobrīd festivāls ir viens no centrālajiem Maskavas teātra dzīves notikumiem līdzās tādiem festivāliem, kā A.Čehova Starptautiskais teātra festivāls un "Zelta Maska". Jau daudzus gadus ir viens no centrālajiem teātra notikumiem Maskavā. Festivāla N.E.T. programmu sastāda divi festivāls mākslinieciskie direktori, teātra kritiķi Marina Davidova un Romāns Dolžanskis. Festivāla skatītājs - ekonomiski un radoši aktīva jaunatne, Maskavas augstskolu studenti, aktieri, režisori, mākslinieciskās elites pārstāvji.

"Mūsu mērķis ir parādīt to, kāds var būt teātris: smalks un emocionāls, cietsirdīgs un bailes iedvesošs, labi izrēķināts un tehno-eletrkonisks. Mēs izvēlamies izrādes, kas ir dažādas pēc formas, bet vienotas pēc realizācijas - augsta līmeņa Eiropas profesionālo teātri," par festivālu saka tā rīkotāji.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.