Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Arēnā "Rīga" rādīs Ilzes Purmalietes "Oliveru"

© Oļesja Sokolova-Godovaņuka

20. decembrī "Arēnā Rīga" būs skatāma Lailas Ilzes Purmalietes vadītā bērnu un jauniešu "Jaunā zvaigžņu teātra" radītā pirmā bērnu rokopera "Olivers".

Purmaliete ideju rokoperai ņēmusi no slavenā Čārlza Dikensa romāna "Olivera Tvista piedzīvojumi", kas piedzīvojis neskaitāmus dramatizējumus un pēc kura ir uzņemtas vairāk nekā 30 filmas.

Dikensa romānā par bāreni Oliveru ļoti reālistiski atklājas 19.gadsimta Anglijas sabiedrība, bet latviskajā rokoperā būs mūsdienīgāki notikumi.

Bērnu rokoperas stāsts ir par mazo Oliveru, kurš dzīvo bērnunamā un kurš, tāpat kā ikviens bērns, vēlas būt mīlēts un laimīgs, kādam vajadzīgs. Nesaņemot mīlestību un prieku bērnunamā, viņš nolemj bēgt, nonākot uz ielas, kur gandrīz aiziet bojā. Oliveram nākas cīnīties pašam par savu turpmāko dzīvi, viņu no nelaimes paglābj nedaudz vecāks zēns, jau pieredzējis bezpajumtnieks, kurš arī Oliveru iesaista noziedznieka Feigina bandā, liekot viņam zagt un ubagot. Olivers iepazīst ielas dzīvi ar tās likumiem un morāli, viņš jau ir gatavs atriebties sabiedrībai, kura to ir izstūmusi, taču negaidīti iepazīst iejūtīgu attieksmi pret sevi, kas pamatos izmaina viņa skatījumu uz pasauli. Viņam ir dota iespēja dzīvot labāku dzīvi, taču nav viegli saraut saistības ar ielas dzīvi.

Izrādē galvenās lomas atveidos tādi zināmi mūziķi kā Liene Šomase, Niks Matvejevs, vokālā grupa "Dzeguzīte", Rihards Andris Bērziņš, Ieva Sutugova, Nikolajs Puzikovs, kā arī citi "Jaunā zvaigžņu teātra" aktieri.

Rokoperas autore ir Purmaliete, režisors - Juris Rijnieks, scenogrāfs - Uģis Bērziņš, bet dziesmas aranžējis Raimonds Macats.