Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Liepājas teātrim no pašvaldības budžeta piešķir 250 299 eiro

© Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency

Liepājas domes sēdē, veicot grozījumus šā gada pašvaldības budžetā, domes deputāti nolēma Liepājas teātrim piešķir 250 299 eiro, aģentūru LETA informēja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

206 800 eiro paredzēti ēkas uzturēšanas darbu veikšanai un mākslinieciskās programmas nodrošināšanai. Savukārt 43 499 eiro paredzēti naudas atgriešanai skatītājiem par iegādātajām biļetēm uz atceltajām izrādēm ārkārtējās situācijas laikā, sacīja pašvaldības pārstāve.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Liepājas domes priekšsēdētājam Jānim Vilnītim (LRA) bija īsa tikšanās ar kultūras ministru Nauri Puntuli (NA), kurā runāts par darba grupas izveidi, kura vērtēs, kā ilgtermiņā sakārtot profesionālo teātru darbu reģionos.

Liepājas domes priekšsēdētāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Daiga Kļaviņa norādīja, ka darba grupā tiks iekļauti arī pašvaldību pārstāvji, taču tās sastāvu un darba uzdevumus noteiks Kultūras ministrija (KM).

Ņemot vērā, ka valsts nesniegs finansiālu atbalstu Liepājas teātrim Covid-19 radīto finanšu zaudējumu kompensācijai, jo teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, Liepājas pilsētas dome sagatavoja grozījumus pašvaldības 2020.gada budžetā, paredzot 250 299 eiro teātra darbībai līdz šā gada beigām.

Kļaviņa piebilda, ka sākotnēji teātrim neatprečoto biļešu summa sasniedza 92 000 eiro, taču pēc finansiāli sekmīgas darbības septembrī, teātris ir gatavs segt 48 000 eiro no saviem ieņēmumiem.

Iepriekš norādīts, ja Liepājas teātris nesaņems finansiālu atbalstu Covid-19 krīzes seku novēršanai, jau oktobrī var nākties apturēt tā darbību. Liepājas teātris ir pašvaldības kapitālsabiedrība, tādēļ tas neguva valdības finansiālu atbalstu Covid-19 radītās krīzes seku novēršanai.

Sarunās ar KM Liepājas domei un teātrim atkārtoti norādīts, ka valsts tiešā veidā pašvaldībai piederošajam teātrim palīdzēt nevar, taču pastarpināti finansējumu varētu gūt ar VKKF projektu konkursu starpniecību, iepriekš sacīja Liepājas domes priekšsēdētājs Vilnītis, piebilstot, ka Liepājas teātris varētu virzīt astoņus projektus, kur katram no šiem projektiem maksimālais iespējamais finansējums būtu līdz 30 000 eiro. Projektu vērtēšana notiks septembrī, līdz ar to rudenī finansējums jau būtu pieejams.

KM un pašvaldības sarunās par Liepājas teātra turpmāko nākotni ir sāktas arī diskusijas par to, ka pašvaldība teātri atdotu KM pārziņā, kā tas bija līdz 2009.gada ekonomiskajai krīzei Latvijā.