Daugavpils teātra direktore iesniegusi atlūgumu

Pēc astoņiem ar pusi Valsts Daugavpils teātra direktores amatā aizvadītiem gadiem Inese Laizāne iesniegusi atlūgumu.

"Daugavpils teātra turpmākajā darbībā gaidāmas nozīmīgas izmaiņas. Lai tās īstenotu, droši vien ir nepieciešams cits cilvēks, kuram būtu savs redzējums, kā teātrim izdzīvot samazinātā finansējuma apstākļos," aģentūrai LETA paskaidroja nu jau bijusī teātra direktore.

Laizāne piekritusi pildīt Daugavpils teātra direktores pienākumus līdz brīdim, kamēr šim amatam tikšot atrasts cits cilvēks.

Runājot par Daugavpils teātra nākotni, Laizāne prognozēja, ka valsts teātra statusu tas ar laiku, visdrīzāk, zaudēs. Tas teātrim varētu apgrūtināt reģionālā teātra funkciju izpildi, kā tas bijis līdz šim. Savukārt finansējums tam varētu saglabāties gan no pašvaldības, gan arī no valsts budžeta, protams, mazākā apmērā.

Minimālā naudas summa, kas nepieciešama teātra funkcionēšanai, pēc Laizānes domām, ir 300 000 latu gadā.

"Astoņarpus gadi, kas aizvadīti Daugavpils teātra direktores amatā, acīmredzot ir pietiekami ilgs laiks, lai sāktu domāt par kādām izmaiņām. Tā kā patlaban studēju jurisprudenci maģistrantūrā, gribētu izmēģināt sevi šajā jaunajā ampluā. Savu aktiermākslas ego turpināšu realizēt, lasot retorikas un runas mākslas lekcijas studentiem Daugavpils universitātē," tā savu nākotni saskata Laizāne.

Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Līvija Jankovska (LSDSP) aģentūrai LETA sacīja, ka jautājums par teātra turpmāko likteni esot ļoti sarežģīts. Patlaban nosūtīta vēstule Kultūras ministrijai ar lūgumu saglabāt Daugavpils teātrim valsts teātra statusu. Tuvākajā laikā ieplānota domes vadības pārstāvju tikšanās ar kultūras ministru Intu Dālderi (TP).

Patlaban pašvaldībā tiek risināti vairāki ar Daugavpils teātra administrēšanu saistīti organizatoriskie jautājumi. Tiek domāts arī par to, kā piesaistīt labus režisorus, lai Daugavpils teātra izrādes kļūtu interesantākas un skatītāji vairāk nāktu uz teātri.

Jankovska apliecināja, ka pašvaldība vēlas saglabāt teātri, jo tas ir svarīgi visam Latgales reģionam. Daugavpils teātris ir vienīgais profesionālais teātris Latgalē. Tas ir viens no visvairāk viesizrāžu sniedzošajiem teātriem. Sezonas laikā Daugavpils teātrī tiek iestudētas divas līdz trīs bērnu izrādes.

Valsts budžeta dotācija Daugavpils teātrim šogad piešķirta 380 036 latu apmērā. Teātra pašu ieņēmumi tiek plānoti 25 000 latu apmērā, no tiem ieņēmumi no biļešu realizācijas - 23 000 latu, Valsts kultūrkapitāla fonda finansējums - 2348 lati. Šī proporcija, pēc KM domām, norāda uz kritisko situāciju - valsts teju jau 90% apmērā dotē kapitālsabiedrību, kurai būtībā pašai jāspēj adekvāti pelnīt.

Piemēram, Valmieras Drāmas teātrim no kopējiem ieņēmumiem valsts budžeta dotācija veido 65%, savukārt Daugavpils teātrim no kopējiem ieņēmumiem valsts budžeta dotācija veido 86,9%. Valmierā ir aptuveni 27 600 iedzīvotāji, bet Daugavpilī - gandrīz 105 000 iedzīvotāju.

Sarežģītā finansiālā situācija valstī šobrīd liek pārskatīt teātra darbību un, secinot, ka Daugavpils teātra darbības rezultatīvie rādītāji, kā arī mākslinieciskās kvalitātes novērtējums jau vairākus gadus ir kritiski zemā līmenī, meklēt racionālu risinājumu. Taču KM mērķis neesot slēgt teātri, bet gan meklēt racionālāko veidu, kā arī laikā, kad tiek dramatiski samazināts valsts budžeta finansējums visās nozarēs, tostarp kultūrā, tas varētu turpināt savu darbību.

KM uzskata, ka no nākamā gada sākuma Daugavpils teātrim būtu lietderīgāk atrasties pašvaldības pārziņā. Ja Daugavpils pašvaldība sniegs apstiprinošu atbildi, tad, lai nodrošinātu valstisku atbalstu teātra mākslas pieejamības veicināšanai Latgales reģionā, kā arī latviskās kultūrvides saglabāšanai otrā lielākajā Latvijas pilsētā, KM lems par līdzfinansējuma piešķiršanu Daugavpils teātrim. Jautājumu par tā iespējamajiem apmēriem paredzēts pārrunāt kultūras ministra un Daugavpils domes priekšsēdētāja tikšanās laikā.

KM plāno pastiprinātu vērību turpmāk pievērst valsts dotēto teātru viesizrāžu skaita palielināšanai, liekot īpašu uzsvaru uz teātru viesizrādēm reģionos, tostarp Latgales reģionā. Šāds mērķu uzstādījums jau ir pārrunāts ar Dailes teātra, Nacionālā teātra un M.Čehova Rīgas Krievu teātra vadību.

Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.