Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

#TIKSIMIESDRĪZ: Ja nedrīkst iet uz teātri, tas nāk ciemos pats

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Kopš 1961. gada, kad Starptautiskais teātra institūts (ITI) iedibināja Starptautisko teātra dienu, teātra cilvēki visā pasaulē to ik gadu atzīmēja 27. martā. Piektdien pirmo reizi šo 59 gadu laikā teātra mākslas meistari būs fiziski šķirti no saviem skatītājiem. Lai arī tālu katrs no savas skatuves un par savu nākotni satraukti un nedroši, Latvijas teātru aktieri tomēr nekrīt panikā un vismaz virtuālajā pasaulē turas cieši kopā. Viņi meklē jaunas radošas izpausmes, cits citu iedvesmo un, par spīti grūti laikiem, atrod spēka vārdus arī saviem uzticamajiem skatītājiem.

Sekojot valstī noteiktajiem ierobežojumiem publisku pasākumu rīkošanā saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatību, visi teātru vadītāji ir pieņēmuši lēmumu pārtraukt iestudējumu publisku izrādīšanu līdz 14. aprīlim. Repertuārā ieplānotās izrādes iespēju robežās tiks pārceltas uz vēlāku laiku.

Tikmēr virtuālā un visām piesardzības normām atbilstošā veidā teātris un teatrāli stāsti skatītājiem tiek piegādāti mājās.

Neatkarīgā jau informēja, kamēr Dailes teātrī ieildzis starpbrīdis, skatītāji aicināti teātri ielaist savās mājās un baudīt senākus teātra iestudējumus, kurus dzīvajā redzēt vairs nav iespējams. Sadarbībā ar LTV īstenoto projektu Teātris.zip pieejamas 10 izrādes - tās ievietotas Dailes teātra youtube.com kanālā. Bet Dailes teātra aktieru ansamblis Ilga tic, ka dažas lietas tomēr nav mainījušās - mūzikai ir milzīgs dziedējošs spēks, bet radošums un pozitīvas emocijas stiprina imunitāti. Tāpēc aktieri Lauris Subatnieks, Aldis Siliņš un Gundars Silakaktiņš aicina būt kopā un Spotify platformā klausīties viņu izveidoto Pandēmijas playlist. Links - aktieru ansambļa Ilga Facebook lapā.

LTV raidījuma Teātris.zip īpašajā izlasē (ltv.lsm.lv) pieejami arī citu Latvijas teātru izrāžu ieraksti un izrāžu fragmenti.

Latvijas Nacionālais teātris aicina noklausīties visas līdzšinējās #KlausiesNacionālo! sērijas (youtube.com), kas ieved teātra šīs sezonas iestudējumu pasaulē.

Liepājas teātra aktieris Gatis Maliks un dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce izlēmuši, ka šis ir īstais brīdis «dziļām ieelpām un sarunām». Un, tā kā jau izsenis zināms, ka «katrā teātrī ir īpaša vieta, kurā piestāt, dziļāk ievilkt elpu un kopīgās sarunās rast iedvesmu jauniem darbiem un idejām», viņi iemēģina ko jaunu - veido podkastu, piedāvājot saviem skatītājiem Pīpētavas sarunas. «Pēdējā laikā daudzi ar TO nodarbojas. Mēs ar Rasu Bugavičuti-Pēci arī nolēmām pamēģināt, kā tas ir - vai tiešām no tā var gūt baudu? Vai pēc tam gribas uzpīpēt? Vai pa telefonu tas ir kaut kā citādi? Un kā ir, ja TO filmē? Un, ja kāds skatās, bet nepiedalās, vai ir interesantāk? Vārdu sakot, mēs zaudējām podkastu nevainību. Meklējiet Pīpētavas sarunas platformā Spotify, drīzumā parūpēsimies, lai ir arī visur citur, kur klausāties podkastus,» savā Facebook profilā 18. martā raksta Gatis Maliks. Turpat atrodama arī saite uz Pīpētavas sarunām.

Valmieras drāmas teātrim (VDT) arī ir daži varianti, kā īsināt laiku, kad, sargājot sevi un apkārtējos, vislabāk ir palikt mājās. Tie ir teātra izrāžu ieraksti, kas pieejami LMT Straume vietnē (straume.lmt.lv).

Neatkarīgā jau informēja arī par teātra trupas Kvadrifrons projektu Kvadrifrona Dekamerons. Trupas komanda, viņu draugi, radi un paziņas katru dienu līdz pat ārkārtas stāvokļa beigām lasa noveles - tās tiek publicētas Kvadrifrona sociālo tīklu kontos.

Dažādu darbu lasījumus savā Vimeo kontā piedāvā arī Jaunais Rīgas teātris.

Dirty Deal Teatro savos sociālajos tīklos uzsācis projektu Izrāžu-instrukcijas. Katru nedēļu kāds no teātra dramaturgiem piedāvā savu Izrādi-instrukciju, kuras pamatā ir norādījumi, lai izrādi varētu piedzīvot, atrodoties mājās vai citā atbildīgā un drošā vietā un veidā.

Daugavpils teātris šajā laika posmā savā Instagram profilā (daugavpils_teatris) rūpējas par to, lai skatītājiem netrūkst dažādu mīklu un uzdevumu prāta asināšanai, kuros iespējams uzzināt arī kādus līdz šim nezināmus faktus par teātri. Pareizās atbildes tiek sniegtas nākamajā dienā pēc mīklas publicēšanas.

Latvijas Leļļu teātris bērniem atelpas brīžos no mācīšanās mājās aicina doties garajā starpbrīdī, lai ikdienas epizodēs ar teātra iemītniekiem palauzītu galvu, papriecātos, iemācītos ko jaunu, padziedātu, paklausītos kādu stāstu vai vienkārši parunātos par dzīvi. Sekojiet jaunumiem teātra Facebook profilā.

Pasakas, stāstus un fragmentus no dažādām grāmatām savos sociālo tīklu kontos lasa arī aktrises Vita Baļčunaite (Facebook, Instagram), Agnese Zeltiņa (Instagram - actressagnesezeltina), aktieri Ēriks Vilsons (Facebook - katru vakaru pulksten 20.30 tiešraidē) un Madars Zvagulis ar dēlu Edvardu (Facebook).

Savukārt aktieri Egils Melbārdis un Zane Dombrovska, iedvesmojoties no kolēģiem mūziķiem, aicina savus kolēģus aktierus dalīties ar savu mīļāko teātra, mūzikla vai rokoperas skaņdarbu. Brīvā formā, visdažādākajos žanros un galvenais - par prieku sev un citiem.

***

Atvērts jaunam dzīves posmam

Kārlis ANITENS, aktieris, režisors, lielu pasākumu scenāriju autors un vadītājs:

«Ko man tagad darīt, es nezinu. Gaidīt? Bet gaidīt ko? Es apjēdzu, ka 14. aprīlī ārkārtas stāvoklis varbūt arī beigsies, bet publiskos pasākumus taču neatļaus, jo vīruss aizvien būs dzīvs. Tas jebkuram ir skaidrs. Un kad atļaus? Neviens to šobrīd nezina un nevar zināt. Es varu savilkt jostu un izdzīvot kādu laiku. Taču koncerti, pasākumi un izrādes nebūs pirmās nepieciešamības jomas pēc šī ārkārtas stāvokļa. Ja nu kādam es ar saviem diviem maģistra grādiem (biznesa vadībā un mākslā) un gadu desmitu pieredzi radio, TV, teātrī, lielo pasākumu jomā, un nu jau sešu gadu pieredzi pasniedzēja darbā Latvijas augstskolās esmu interesants, esmu atvērts jaunam dzīves posmam. Es negaužos un nesūdzos. Es iestāšos par to, lai pēc šīs krīzes atrastu veidu, kā autoriem un izpildītājiem būt sociāli aizsargātiem Latvijā. Jo viņi taču arī dara darbu, kas mums visiem ir nepieciešams - rosina domāt, līdzpārdzīvot, atpūsties un, jā - arī izklaidēties.»

Teātra sākums nav pakaramais

Rolands ZAGORSKIS-ROLANDS, Latvijas Aktieru asociācijas (1994) prezidents, aktieris, režisors un producents:

«Tuvojamies Starptautiskajai teātra dienai, sveicu visus teātra «bērnus» un «pabērnus»! Beidzot varēsim sēdēt mājās un priecēt savus mīļos, lai gan zinu, ka aktierim katra diena ir svētki, ja zāle ir pilna un pēc izrādes skatītāji, kājās stāvot, aplaudē! Tautas (latviešu nācijas) gara un pašapziņas stiprinājuma teātra «sākums» nav pakaramais (Konstantīns Staņislavskis), bet gan Aktieris! Ja aktieris apjēdz, vismaz apjauš, ka viņš piedalās šajā augstajā misijā, viņš nemitīgi izglītojas un pilnveidojas! Ne velti publika pieraksta aktierim tās īpašības, kuras viņš imitē. No tā izriet - augsta intelekta kapacitātei jāpiedien cilvēkam, kurš vēlas atrasties mazliet augstāk par citiem - uz skatuves!»

Mīliet apkārtējos kā sevi pašu

Andris BULIS, Dailes teātra aktieris:

«Šodien trīs filmas - asaras, smiekli, vilšanās... Bija lietus, saule, atkal pelēks, epidēmijas statistika, iesākta luga, saruna ar suni, mani ievēlēja par Princeses (meitas) draudzeni... Uzzināju, ka Zauerlands dusmīgs uz vīrusu, jo jāpārceļ Brieža cīņa... Eu... Man jāpārceļ... Nav vērts uzskaitīt. Arī tad nekļūtu nacionālais varonis. Un šī bija oficiālā brīvdiena. Rīt jauni piedzīvojumi un tituli. Kur vēl 14. aprīlis... Labākajā gadījumā... Ko es gribēju pateikt...? Visu cieņu Latvijas medicīnas personālam. Šī ego mego laikā lai jums izturība!!! Pārējiem? Mīliet apkārtējos kā sevi pašu!»

Rūpēs, uzmanībā, iejūtībā un cilvēcīgumā

Agnese ZELTIŅA, teātra un kino aktrise:

«Es ļoti ceru, ka šis laiks mums atnesīs jaunu izpratni par mums pašiem, vietu, kur dzīvojam, un attieksmi, ar kādu to darām. Neuztversim šo laiku kā sodu, ierobežojumus, bet - kā iespēju augt. Rūpēs, uzmanībā, iejūtībā un cilvēcīgumā. Lūgsimies, būsim pacietīgi un atbildīgi. Visam ir savi iemesli, un nav nekādu nejaušību. Būsim ar sevi, ģimeni, radīsim, atbalstīsim viens otru. Tas ir svarīgāk nekā jebkad. Kad noklust ikdienas troksnis un kņada, parādās cik un kas tad mēs esam bez tā visa. Lai mums spēks un izturība!»

Domās esmu ar jums

Lelde DREIMANE, Dailes teātra aktrise:

«Taizemē ir aptuveni 67 000 000 iedzīvotāju. Saslimšana ar Covid-19 fiksēta 368 cilvēkiem. Procents ir minimāls, tādēļ nesatraucieties par mani! Man ir respirators, un es dienas laikā vismaz trīsdesmit reizes mazgāju rokas plus ar antibakteriālo līdzekli tās apstrādāju nonstopā. Jā, esmu šeit iestrēgusi. Bet tā nebija mana izvēle - kad es izbraucu no Latvijas, nebija ne miņas no karantīnas. Gaidu, kad Latvija atvērs robežu, lai varētu atgriezties mājās, tad nodošu analīzes, ja vajadzēs - arī asins analīzes, un divas nedēļas pašizolēšos. Pagaidām dzīvojos šeit un domās esmu ar jums.»

Paturiet sirdī prieku un mieru

Sigita PĻAVIŅA, Liepājas teātra aktrise:

«Lai aktierim būtu ko teikt, ir vajadzīgs klusums un pārdomu laiks... Šis ir brīdis, ko mēs varam izdzīvot kā auglīgu laiku, lai pēc klusuma mēs būtu kā auglīgs koks ar daudziem augļiem! Paturiet sirdī prieku un mieru!»

Būt kopā ir laime

Rihards LEPERS, teātra un kino aktieris:

«Galvenais ir nebļaut, saglabāt mieru. Pasaule mainās, un mēs tai līdzi. Mainās ieradumi, likumi un paražas. Bet cilvēki, kuri ir mums blakus, ir tie paši. Tie ir paši svarīgākie. Šis tiešām ir mirklis, kad vēlreiz varam novērtēt to, ka esam viens otram. Būt kopā ir laime, pat ja esam iesprostoti mazā burbulītī. Tomēr esam viens otram.»

Nezaudējam humora izjūtu

Egils MELBĀRDIS, Latvijas Nacionālā teātra aktieris:

«Sveiciens visiem kolēģiem šajā dīvainajā laikā! Kurš gan labāk par mums zina, ka visam reiz pienāk gals - gan labajam, gan ne tik labajam! Cits vairāk, cits mazāk esam pārdzīvojuši dažādus laikus. Turas, un nezaudējam nervus, veselo saprātu un humora izjūtu!»

Atbalstīsim mediķus un viens otru

Vita BAĻČUNAITE, aktrise un dziedātāja:

«Ja iemesls nav atkarīgs no jums, tad jāmaina attieksme, un šim procesam ir nepieciešams laiks. Notiekošo var uztvert kā traģēdiju, taču var to uztvert arī kā kvestu istabu. Jo saprātīgāk visi izturēsimies un sadarbojoties iespējami daudz paliksim mājās, atbalstīsim mediķus un viens otru, jo ātrāk no šīs escape room izkļūsim. Ne jau nauda, bet gan veselība un mums mīļo cilvēku labsajūta ir būtiskākā. Saudzēsim sevi, viens otru, tomēr, lūdzu, iespēju robežās saglabāsim mieru. Panika nav atbalsts ne mums, ne apkārtējiem.