Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

"Kvadrifrons" un JRT lasa grāmatas

PAR MIERINĀJUMU UN PATVĒRUMU tiem, kuri mīl, teātra trupa Kvadrifrons savos profilos sociālajos tīklos ārkārtējās situācijas laikā uzsākusi stāstīt noveles, kas reiz #paliecmājās laikā esot stāstītas godīgu cilvēku sabiedrībā © Publicitātes foto

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtas stāvokli un publisko pasākumu aizliegumu, arī teātra trupa Kvadrifrons ir atcēlusi visas izrādes līdz 14. aprīlim un aicina cilvēkus būt atbildīgiem par sevi un citiem un pēc iespējas ierobežot došanos sabiedrībā.

Lai dzīve mājās nekļūtu pārāk vienmuļa un garlaicīga, teātra trupa Kvadrifrons piedāvā baudīt kultūru un labu literatūru iepriekš nebijušā projektā - grāmatas videolasījumos, kas katru dienu pulksten 19 tiks publicēti Kvadrifrona sociālajos tīklos.

Kā informē teātra trupas pārstāve Inese Tone, projektam izvēlēts ļoti tematisks literārais darbs - 14. gadsimta itāļu rakstnieka Džovanni Bokačo Dekamerons, kura ietvaros jauni cilvēki, būdami karantīnā, izklaidējas, stāstot cits citam stāstus un dziedot dziesmas.

Projekts Kvadrifrona Dekamerons, saukts arī Princis Galeoto, ir jau sācies un turpināsies līdz pat ārkārtas stāvokļa beigām. Tas saturēs simt noveļu - tās var nosaukt arī par fabulām, līdzībām vai nostāstiem -, kas reiz #paliecmājās laikā esot stāstītas godīgu cilvēku sabiedrībā. Ārkārtas stāvokļa dienās tos stāstīs - un nodziedās arī dažas dziesmiņas, kuras minētie cilvēki toreiz dziedājuši sev par prieku - teātra trupas Kvadrifrons komanda, viņu draugi, radi un paziņas. Dalību projektā jau apstiprinājušas dažādas sabiedrībā un kultūras aprindās zināmas personas, bet kuras - tas lai skatītājiem paliek pārsteigums.

«Šais novelēs būs iespēja sastapt gan priecīgus un skumjus mīlestības piedzīvojumus, gan citus dīvainus notikumus, kas atgadījušies ne tikai mūsu dienās, bet arī senatnē. Tos klausoties, vienlaikus gūsiet gan prieku no tur atstāstītajiem jautrajiem notikumiem, gan kādu derīgu padomu, jo uzzināsiet, no kā jāvairās un pēc kā jātiecas. Mēs domājam, ka tas palīdzēs izkliedēt skumjas. Ja tā notiktu - lai Dievs dod, ka notiks -, teiksim paldies 14. gadsimta itāļu autoram Džovanni Bokačo un visiem, kuri kopā ar mums iesaistīsies šī projekta tapšanā,» veiksmi un veselību vēlot, saka kvadrifronieši, aicinot ikvienu palikt mājās un cerot uz jau drīzu atkalsatikšanos ar saviem skatītājiem.

/ Publicitātes foto

Ar līdzīgu iniciatīvu klajā nācis arī Jaunais Rīgas teātris (JRT), aicinot skatītājus #paliksimkopā, tas uzsācis projektu JRT lasa grāmatas mājās. Pirmais to uzsācis aktieris Gundars Āboliņš, kurš no sava grāmatplaukta izvēlējies... arī Džovanni Bokačo Dekameronu. Lasījumi skatāmi un klausāmi ik dienu no pulksten 15 JRT vimeo kontā.