Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS REDZĒT. Tu neesi viens

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

«Gan pašam atļauties runāt par to, kas tevi satrauc, sāpina un nomāc, gan spēt uzrunāt un arī sadzirdēt otru – tā ir mācība mūža garumā,» uzskata Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra (RKT) aktieris Anatolijs Fečins (41).

Sestdien, 29. februārī, viņam pirmizrāde - mūsdienu britu rakstnieka un režisora Dankana Makmilana (Duncan Macmillan, 1980) lugā Dzīves DārgAkmentiņi (Every Brilliant Thing, 2014), ko iestudējusi režisore Rēzija Kalniņa.

Kad tev ir septiņi gadi, viegli pamanīt, ka dzīve ir brīnišķīga un pasaule ir brīnumu pilna. Daudz grūtāk par to ir pārliecināt pieaugušos... Un pašam sevi tai skaitā, kad tev vairs nav septiņi. Labi. Tad kam tic pieaugušie? Tam, ko var ieraudzīt un aptaustīt. Piemēram, dokumentam. Vai sarakstam. Nu tad - veidojam sarakstu! Sarakstu visam brīnišķīgajam, kas ir uz pasaules. Visam, kā dēļ ir vērts dzīvot.

Šajā smieklīgajā un reizē smeldzīgajā darbā delikāti, bet pārliecinoši tiek skarti tie jautājumi, par kuriem no skatuves un arī ārpus tās tiek runāts reti. Bet autors ir pārliecināts: teātra augstākais uzdevums ir iejaukties dzīvē un runāt par to galēji patiesi un tieši. Un luga Dzīves DārgAkmentiņi ir viņa paņēmiens iejaukties un pateikt katram, kuram nepieciešams to dzirdēt, tieši te un tagad: «Tu neesi viens. Tu neesi jocīgs. Tu tiksi galā...»

Izrādē piedalās: Anatolijs Fečins (izrādes versija Nr. 1) un Ivans Streļcovs (izrādes versija Nr. 2).

«Līdz šim pazinu Rēziju Kalniņu tikai kā aktrisi, bet nu iepazīstu arī kā lielisku režisori. Strādāt ar viņu ir ļoti viegli, jo, pati būdama aktrise, viņa perfekti pārzina, ko un cik daudz no aktiera var prasīt. Viņa nekritizē, tikai palīdz, un tas, ka no režisora var saņemt atbalstu, radoši iedvesmo,» sajūsmināti stāsta aktieris Anatolijs Fečins. Viņš piebilst: pat ja viņam kaut kas nepadodas, kā režisore iecerējusi, kopīgi tiek atrasts vislabākais situācijas risinājums, lai tas būtu gan saturiski precīzi, gan skatītājam saprotami.

«Tas ir stāsts par to, kā mūsu savstarpējās attiecības ietekmē tas, ka mēs nesarunājamies. Vajag sarunāties! Vajag runāt par visu, kas uz sirds, jo - visu var atrisināt, ar visu iespējams tikt galā. Protams, tas ir treniņš, tā ir mācība mūža garumā, bet tas ir tā vērts,» uzskata Anatolijs Fečins. Viņš atklāj, ka izrādē tiek runāts arī par attiecībām ģimenē - starp bērnu, mammu, tēti. «Bet tas nav stāsts par mani,» viņš uzsver, piebilstot, ka tam, kas notiek uz skatuves, viņš savu pieredzi var tikai pietuvināt.

«Šī izrāde būs interesanta dažāda vecuma skatītājiem, bet to noteikti atšķirīgi uztvers jaunie cilvēki, kuriem vēl nav ģimenes un kuri par to, iespējams, domā, un vecāki, kuriem jau ir bērni,» uzskata trīs bērnu - Timofeja (14), Agatas (8) un Filipa (5) - tētis.

Dzīves DārgAkmentiņi viņam ir pirmā pieredze monoizrādes žanrā. «Tas, protams, ir ne vien atbildīgi, bet arī ļoti satraucoši. Jā, man tas būs izaicinājums,» atzīst aktieris, kurš, 2002. gadā absolvējis Maskavas Dailes teātra (MHAT) skolu-studiju (Oļega Tabakova kurss), šajā sezonā uz RKT skatuves spēlē izrādēs Albums, Gandrīzlaime, Grenholma metode, Jauktās jūtas, Jūras vējš, Kankuna, Karalis Līrs, Mana skaistā lēdija, Mīlēt, Odesa, burvīgā pilsēta..., Patiesība un Skrandaiņi un augstmaņi.

Savukārt TV skatītāji kopš 6. februāra viņu var satikt kā IT speciālistu Aleksandru režisora Intara Rešetina debijā kino - situāciju komēdijā Terapeite bez grāda, kas piektdienu vakaros skatāma kanālā STV Pirmā!