Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Latvijas Nacionālais balets viesizrādēs Hannoverē

© LNOB publicitātes foto. Andris TONE

Latvijas Nacionālais balets devies viesizrādēs uz Vāciju, kur Hannoveres Valsts teātrī izrādīs Ādolfa Adāna baletu Korsārs un Jura Karlsona baletu Karlsons lido… Abu iestudējumu horeogrāfiju veidojis Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Korsāra izrādes paredzētas no šodienas līdz sestdienai. Galvenās lomas viesizrādēs interpretēs Elza Leimane, Annija Kopštāle, Baiba Kokina, Jolanta Lubēja, Raimonds Martinovs, Arturs Sokolovs, Viktors Seiko, Avetiks Karapetjans. Jāpiebilst, ka Latvijas Nacionālajā baletā Korsāra pirmizrāde notika 2003. gadā. Iestudējumu veidojuši horeogrāfs Aivars Leimanis, scenogrāfe Līga Purmale, kostīmu māksliniece Elita Patmalniece un gaismu mākslinieks Kārlis Kaupužs. Korsāra viesizrādes notikušas Francijā, Spānijā, Portugālē, Horvātijā, Igaunijā, Itālijā un Maskavā. Horeogrāfs Aivars Leimanis baletu Korsārs ar panākumiem iestudējis arī Horvātijā un Slovēnijā.

Savukārt nedēļas nogalē jaunos skatītājus priecēs Jura Karlsona baleta Karlsons lido… viesizrādes. Pēc Astridas Lindgrēnes populāro grāmatu motīviem tapušais balets visai ģimenei saņēma Lielo mūzikas balvu 2013 kategorijā Gada uzvedums un jau vairāku sezonu garumā gūst skatītāju atsaucību. Iestudējumu veidojuši horeogrāfs Aivars Leimanis, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, videomākslinieks Artis Dzērve un gaismu mākslinieks Kārlis Kaupužs. Hannoverē titullomu dejos Andris Pudāns un Aleksandrs Osadčijs, Brālīša lomā - Vanda Visnape-Trocjuka.

Horeogrāfs Aivars Leimanis pirms došanās viesizrādēs teicis: «Iestudējumi, ar kuriem viesosimies Hannoverē, ir atšķirīgi: Korsārs ir lielais klasiskais balets, Karlsons lido… - mūsdienīgāks iestudējums. Bet abiem ir arī kas vienojošs - šie uzvedumi ir atraktīvi, dzīvespriecīgi un jautri. Baletu Korsārs raksturo daudzi sarežģīti pas de deux, grupu un solo dejas, kā arī spilgti tēli un dinamika - publikai nebūs garlaicīgi ne mirkli. Šis balets lieliski ļauj parādīt mūsu baleta trupas meistarību. Savukārt baletu Karlsons lido... esmu iestudējis tā, lai tas būtu interesants gan bērniem, gan vecākiem.