Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

TEĀTRIS. Mēness aptumsums Liepājas teātrī

MĒS VISI ESAM TRAUSLI. Tā jaunajā izrādē Pilnīgi svešinieki saka Edgara Pujāta atveidojamais varonis Roberts. «Un tā arī ir,» aktieris uzskata. «Viens mēness aptumsumu izjūt vairāk, cits mazāk, bet – man pat kauli sāp, lietum tuvojoties...» © Justīne GRINBERGA

«Tagad jau ir ļoti moderni ielūkoties otra cilvēka privātajā dzīvē – viņa skapī, viņa telefonā... Skatītājiem tas būs bišķiņ piedūriens, kā tas notiek uz skatuves,» domā skatītāju mīlētais Liepājas teātra aktieris Edgars Pujāts.

Sestdien, 29. februārī, pulksten 18 viņam pirmizrāde - jauniestudējumā Pilnīgi svešinieki, ar kuru Liepājas teātrī pēc ilgāka pārtraukuma atgriezies režisors Rolands Atkočūns, kurš šai izrādei devis žanrisko apzīmējumu «mēness aptumsums».

2016. gadā dienasgaismu ieraudzīja itāļu režisora Paolo Dženovēzes (Paolo Genovese, 1966) filma ar šādu pašu nosaukumu (Perfetti sconosciuti), un Rolands Atkočūns iestudējumu veidojis pēc lugas, kuru skatuvei radījis pats filmas autors.

Tās bija plānotas kā vienkāršas vakariņas draugu starpā, līdz viens no viņiem paziņoja: «Noliksim šeit visi savus telefonus... Un tad visu vakaru īsziņas, ziņas mesindžerī, zvanus - vienalga, pilnīgi visu, kas pienāks -, lasīsim un klausīsimies kopā. Galu galā mums taču nav nekādu noslēpumu...» Cik patiesi viens pret otru ir tuvākie cilvēki? Un vai ir iespējams un vajadzīgs par otru zināt visu?

Lomās: Edgars Pujāts, Leons Leščinskis, Sandis Pēcis, Kaspars Gods, Signe Dancīte, Inese Kučin-ska, Karīna Tatarinova un Liepājas universitātes aktierkursa 3. kursa studente Madara Krživeca.

Scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Jolanta Rimkute, gaismu mākslinieks - Mārtiņš Feldmanis.

«Pasaulē šis darbs ir slavens ar to, ka ir iekļauts Ginesa rekordu grāmatā, jo tam izveidoti visvairāk jaunu ekranizējumu jeb rimeiku kino vēsturē. It kā liekas: par ko, kāpēc? Bet atbilde ir ļoti vienkārša - tāpēc, ka tās ir cilvēku attiecības, katram pazīstamas,» saka Roberta lomas atveidotājs Edgars Pujāts. Viņš priecājas par atkalsatikšanos ar Rolandu Atkočūnu, ar kuru savulaik ir daudz kopā strādāts, un atklāj, ka režisora skatījumā Pilnīgi svešinieki ir īsts mīlas detektīvs, mazliet mistisks un traģikomisks, turklāt intriga tiek saglabāta līdz pat izrādes beigām. «Nu, pilnīgs mēness aptumsums, kura laikā veras vaļā tā melnā kaste, ko dēvējam par mobilo telefonu... Un tad rodas jautājums, vai mums ir jāatklāj otram visi savi noslēpumi? Bet mēs nesniegsim atbildi - lai skatītājs pats par to aizdomājas un pats izdara savus secinājumus,» saka Edgars Pujāts, atzīstot, ka kādā no mēģinājumiem kopā ar kolēģiem konstatējuši, ka viņiem pašiem ir ļoti interesanti un pat aizraujoši šīs attiecības virpināt.

Aktieris neslēpj, ka arī viņu, protams, skar mēness aptumsums. «Mēs visi esam trausli. Tā mans varonis saka šajā lugā, un - tā arī ir. Viens to izjūt vairāk, cits, kam spēcīgāka psihe - mazāk, bet man pat kauli sāp, lietum tuvojoties,» viņš pasmaida.

Bet, tuvojoties pavasarim, Edgaram Pujātam iestāsies brīvāks laiks. «Man bija ļoti intensīva sezona - sākās ar Purva bridēju ugunī, tam sekoja Šekspīrs, Ziemassvētku koncerts, un tagad ir Pilnīgi svešinieki. Ja varu tā teikt, savu darbu šosezon esmu paveicis, un tagad būs atpūta, par ko esmu ļoti, ļoti priecīgs. Jo man ir arī savi projekti, un tagad varēšu tiem pieķerties.