Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Vērts redzēt! Izrāde kā psihoterapijas seanss

© Publicitātes foto

«Es pat nedomāju par to, kā šajā izrādē skartā tēma rezonēs sabiedrībā, jo tas, uz kāda fona notika tās mēģinājumu process, man pašai bija kā psihoterapijas seanss, kas par daudz ko lika domāt,» saka Valmieras drāmas teātra (VDT) aktrise Elīna Vāne.

Sestdien, 11. janvārī, viņai pirmizrāde - titulloma režisores Māras Ķimeles jauniestudējumā Alvinga kundze.

Alvinga kundze jeb Henrika Ibsena 1881. gadā sarakstītā luga Rēgi ir kādas ģimenes stāsts divās daļās - par sievieti un notikumiem viņas ģimenē, kuru galvenais izraisītājs ir viņas pāragri mirušais vīrs Edvards Alvings.

Kad no Parīzes mājās atgriežas viņas dēls, jaunais gleznotājs Osvalds Alvings un viņas jaunības dienu mīlestība mācītājs Manderss, Alvinga kundze nonāk dilemmas priekšā: saglabāt dēlā radītās ilūzijas par tēvu vai tās sagraut ar patiesību - nepielūdzamu un aukstu kā gaismu virs Norvēģijas kalnu ledājiem.

Lomās: Elīna Vāne, Pauls Iklāvs, Krišjānis Salmiņš, Klinta Reinholde un Aigars Vilims. Scenogrāfija - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Marija Ulmane, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš.

«Šobrīd, kad teātris lielākoties iet formas virzienā, pārsvarā bez dziļāka seguma, tad darbs pie režisores Māras Ķimeles, kura ir ļoti labs pedagogs un kura mūs izdiriģē un izvelk no sūnām, kurās aktieriski esam iestiguši, ir īsta bauda. Viņa tik daudz dod, no viņas ir tik daudz ko ņemt, ka ir tikai jāmāk paņemt. Paldies Mārai par to,» aktrise Elīna Vāne ir pateicīga. Viņa uzsver, ka darbs, protams, nav viegls, turklāt tā sagadījies, ka tas top aptumsumu koridorā, proti, laikā starp Saules (26. decembrī) un Mēness (10. janvārī) aptumsumu.

«Manas atveidojamās varones Helēnas Alvingas dzīve attīstās kā fotogrāfija tumši sarkanā gaismā uz balta fotopapīra - tā no negatīva pamazām pārvēršas redzamā attēlā, kas, kā izrādās, ir... baisa bedre. Viņa jau nav darījusi neko sliktu, gluži otrādi - rīkojusies pēc labākās sirdsapziņas, pienākuma pēc, lai apkārtējo acīs viņas ģimenes bilde būtu pozitīva. Patiesībā viņa slīpēja olu, kas iekšpusē bija sapuvusi. Un tas, ka viņa pati sev atklāj, ko ir izdarījusi, man šajā materiālā šķiet pats sulīgākais. Arī man pašai tas liek par daudz ko domāt,» stāsta talantīgā skatuves māksliniece, atklājot, ka pēdējo mēģinājumu laikā ir jau pamatīgi iekodusies šajā materiālā un bailes ir pazudušas.

Elīna domā: laikā, kad cilvēki pārsvarā barojas no tā, ko piedāvā televīzija un internets, kas pamatā ir viegli uztverama informācija, ir vērts uz brīdi apstāties, iedziļināties, padomāt un parunāties pašam ar sevi. «Varbūt šis darbs liks skatītājam paskatīties uz savu dzīvi - pacelties mazliet virs ikdienišķā un pavērtēt to ceļu, kas noiets. Varbūt kādu tas aicinās uz to tikai paskatīties. Vai to vajag? Es nezinu, jo - var gadīties ieraudzīt par sevi arī ne pārāk labas lietas. Bet - tās ieraudzīt un apzināt arī jau ir daudz,» uzskata Helēnas Alvingas lomas atveidotāja.

Viņa pati šī jauniestudējuma mēģinājumu procesā aizdomājusies, cik nevajadzīgi daudz sevi izšķaida uz visām pusēm. «Vajag dažbrīd apstāties un vismaz uz mirklīti atcerēties un padomāt arī par sevi. Un tad atkal var iet un darīt, lai citiem ir labi,» domā skatītāju mīlētā aktrise. Savā Facebook profilā Elīna padalījusies ar ķīniešu kinoaktiera Džeta Li (Jet Li) teikto: «Tu sevi nodzen līdz nāvei darba dēļ, kurā tu nedēļas laikā tiksi aizvietots, ja pēkšņi nokritīsi beigts. Rūpējies par sevi.» Viņasprāt, tajā ir baigā patiesība. Jo īpaši šodien, kad visi kaut kur skrien. «Vai zemeslode ir sākusi griezties ātrāk?!» viņa jautā, atzīstot, ka tiešām nesaprot, kur paliek stundas, dienas.

Bet uz jautājumu, ko viņa gaida no jaunā gada, Elīna atteic, ka savās vēlmēs ir garlaicīga, jo viņai svarīgākais, lai vistuvākajiem un vismīļākajiem cilvēkiem viss būtu labi - tad arī visi gada notikumi būs saules gaismā.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2020/01/09/izrade-ka-psihoterapijas-seanss