Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

"Spēlmaņu nakts" balva par mūža ieguldījumu Rihardam Rudākam un Jānim Dreiblatam

© Publicitātes foto

«Savu teātru stiprais balsts. Uzticīgi tam – gan teātra spožajos, gan tumšajos brīžos. Ja būtu iespējams, blakus balvai par mūža ieguldījumu es jums abiem piešķirtu Teātra bruņinieka titulu,» tā par abiem Spēlmaņu nakts 2018/2019 balvas Par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņēmējiem – Valmieras drāmas teātra (VDT) aktieri Rihardu Rudāku un Liepājas teātra aktieri Jāni Dreiblatu – saka Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka.

Sestdien, 23. novembrī, režisora Eduarda Smiļģa 133. dzimšanas dienā, Dailes teātrī - un tiešraidē Latvijas Televīzijas 1. kanālā pulksten 21.25 - notiks Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) organizētā Gada balvas teātrī Spēlmaņu nakts 2018/2019 svinīgā apbalvošanas ceremonija, kurā tiks paziņoti laureāti 16 kategorijās (vairāk nekā 100 sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija: teātra kritiķes un zinātnieces Ieva Rodiņa un Maija Svarinska, teātra kritiķi Normunds Akots un Atis Rozentāls, žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš) un īpaši godināti aktieri Rihards Rudāks un Jānis Dreiblats.

Gada balva teātrī Spēlmaņu nakts šogad notiks jau 26. reizi un to veidos scenārija autors Artūrs Dīcis, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, video mākslinieks Artis Dzērve, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un režisore Marija Bērziņa.

Publicitātes foto

RIHARDS RUDĀKS (76), kuru kolēģi mīļi sauc par Riču, ir VDT aktieris no 1965. gada. Vairāk nekā 50 skatuvei atdotos

gados viņš nospēlējis vairāk nekā simt lomu - gan mazas epizodes, gan galvenās un otrā plānas lomas, ko allaž atzinīgi novērtējuši gan teātra skatītāji, gan skatuves mākslas profesionāļi. Rihards Rudāks ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (2003) un 2007./2008. gada sezonas Latvijas teātra gada balvas ieguvējs kategorijā Gada aktieris otrā plāna lomā - par Polonija lomu izrādē Hamlets (režisors Oļģerts Kroders).

Šajā sezonā vairāku paaudžu skatītāju mīlētais aktieris spēlē Emīlu Haidenreihu P. Kohauta detektīvā Mīlestības testaments (2018), tuvākā izrāde - 11. decembrī; Lielo Tēti T. Viljamsa drāmā Kaķis uz nokaitēta skārda jumta (2017), tuvākā izrāde - 12. decembrī, un tā tiks spēlēta jau 50. reizi!; Mikus tēvu R. Blaumaņa drāmā Pazudušais dēls (2017) un Lauski R. Blaumaņa/J. Kļavas Vidzemniekos (2018). Bet Riharda Rudāka jaunākais veikums būs skatāms

E. Hemingveja drāmā Ardievas ieročiem!, ko iestudē režisors Varis Brasla un kuras pirmizrāde gaidāma 29. novembrī.

Publicitātes foto

JĀNIS DREIBLATS (79) ir Liepājas teātra aktieris no 1963. gada, no 1991. līdz 1997. gadam viņš bija Liepājas teātra direktors.

Savukārt TV skatītājiem viņš pazīstams kā Nārbuļu saimnieks režisores Virdžīnijas Lejiņas veidotajā TV seriālā Likteņa līdumnieki (2002). Teātra kritiķe un zinātniece Edīte Tišheizere saka, ka Jānis Dreiblats pieder pie tiem latviešu aktieriem, kurus Lilija Dzene savulaik dēvēja par «kalsnajiem džentlmeņiem ar skeptisko smīnu», bet Oļģerts Kroders teica: «Viņi ir par gudru, lai būtu īsti labi aktieri, jo, kad jāver sevi vaļā, nodomā - ko es tā ākstīšos.»

Savukārt Liepājas teātra aktrise Aina Karele, raksturojot savu kolēģi, saka: «Aktieris, teātra direktors, brīnišķīgs pasākumu vadītājs, plecs, uz kura grūtā brīdī atbalstīties - tāds ir Jānis Dreiblats jeb mūsu Jēnis, kā mēs viņu mīļi saucam. Godam nopelnīta balva!»