Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Teātra festivāls "Zelta maska" Latvijā jau 14. reizi

KRIEVIJAS teātra pasaulē režisora Dmitrija Krimova ikviens iestudējums ir notikums. Maskavas Dailes teātrī Krimovas debitēja 2018./2019. gadā ar izrādi "Serjoža" © goldenmask.lv

Līdz 28. oktobrim jau 14. reizi norisināsies festivāls Zelta maska Latvijā, kas šogad norisināsies Rīgā, Ventspilī, Liepājā un Rēzeknē. Uz Latviju tiek atvestas piecas izrādes.

Skatītājiem būs iespēja noskatīties divus 2018./2019. gada sezonas iestudējumus, kas bija izpelnījušies teātra sabiedrības ievērību vēl pirms to pirmizrādēm: slavenā režisora Dmitrija Krimova debiju A. Čehova Maskavas Dailes teātrī - izrādi Serjoža, kas tapusi pēc Ļeva Tolstoja romāna Anna Kareņina motīviem, un izrādi Slava - krievu mūsdienu teātra zvaigznes Konstantīna Bogomolova pirmo iestudējumu Georgija Tovstonogova Lielajā dramatiskajā teātrī - dzejas pantos sarakstīto Slavu, kam pamatā ir padomju dramaturga Viktora Guseva luga.

Pēc Romēna Garī kulta romāna motīviem A. Puškina teātrī (Maskava) tapusī izrāde Solījums rītausmā, kas šovakar būs skatāma Ventspilī un rīt Liepājā, vēsta par lielu mīlestību - kaislīgu, visu piedodošu, taču reizumis arī graujošu mātes mīlestību, kura uzvar laiku un jebkuru attālumu... Dēls izaug, iepazīst dzīvi, bet saprot - vairs nekad dzīvē nesatiks sievieti, kas spētu viņu mīlēt tāpat, kā mīl māte... Iestudējuma režisors: Aleksejs Kuzmins-Tarasovs. Lomās: Aleksandra Ursuļaka, Andrejs Zavodjuks, Aleksejs Voropanovs un citi.

A. Puškina teātrī (Maskava) veidotais iestudējums No_arodskolas/S_učiļišča ir smieklīgs un biedējošs stāsts par arodskolas audzēknes dēmonisko valdzinājumu un viņas liktenīgo lomu filozofijas pasniedzēja dzīvē. Lugas autors ir jauns baltkrievu dramaturgs Andrejs Ivanovs. Iestudējumam ir Zelta maskas (2018) nominācija kategorijā Labākais dramaturga darbs. Režisors: Semjons Serzins. Lomās: Taisija Vilkova, Nazars Safonovs, Nikolajs Kisļičenko un citi. Izrāde skatāma 22. oktobrī Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē.

A. Čehova Maskavas Dailes teātrī režisors Dmitrijs Krimovs veidojis iestudējumu Serjoža. Lomās - Marija Smoļņikova, Anatolijs Belijs, Viktors Horiņaks u. c. Krievijas teātra pasaulē katrs Dmitrija Krimova darbs ir notikums, katrā ziņā tas ir gaidīts notikums meistara talanta cienītājiem, kuru vienmēr ir vairāk nekā skatītāju vietu zālē - pat tādā kā Čehova Dailes teātra lielā zāle. «Mūsu izrāde Serjoža nav Anna Kareņina. Tā ir izrāde pēc izcilā romāna motīviem, es teiktu - pēc attālinātiem motīviem. Tur nav ne Levina, ne Kitijas, ne Stīva Oblonska, nav siena pļaujas, kvasa un sviedrainu kreklu, nav gardo storu un austeru restorānā un nav arī tās satriecošās ainas, kurā Kareņins, atnācis pie advokāta, iespējams, pirmoreiz jūt pazemojumu. Nav zirgu skriešanās sacīkšu, Vronska kritiena un Fru-Fru nāves, un, jāatzīst, nav arī lokomotīvītes… Tikai tāda maziņa, spēļu. Vārdu sakot, viss līdzināsies Tolstojam, taču būs mazāks, īsāks. It kā fragments. Bet Serjoža ir Annas Kareņinas dēls, astoņgadīgs puisēns.» Izrāde skatāma 24. oktobrī Dailes teātrī.

G. Tovstonogova Lielais dramatiskais teātris (Sanktpēterburga) Rīgā izrādīs Viktora Guseva lugas Slava iestudējumu, kas tapis Konstantīna Bogomolova režijā. Lomās: Ņina Usatova, Valērijs Degtjars, Poļina Tolstuna, Dmitrijs Vorobjovs un citi. «Luga par labiem cilvēkiem» - tieši tā izrādes žanru raksturo režisors Konstantīns Bogomolovs. Īstenojot savu studenta gadu sapni - atdzīvinot Guseva Slavu uz Lielā dramatiskā teātra skatuves (1936.-1939. gadā šī pantos sarakstītā luga tur tika izrādīta 209 reizes, un visas izrādes bija izpārdotas!), režisors ir ierosinājis diskusiju, kas nav pieklususi joprojām, - ko darīt ar padomju laika drāmas mantojumu, precīzāk, to daļu, kura šobrīd ir uztverama kā propaganda, kas idealizējusi vai pat galēji kropļojusi reālijas. Aizmirst? Atgriezties pie tā, lai uzlūkotu tekstu jaunām acīm un sagrautu iepriekšējo priekšstatu štampus? Viennozīmīga atbilde nav atrodama. Izrāde notiks 26. oktobrī Dailes teātrī.

Savukārt A. Čehova Maskavas Dailes teātrī režisors Konstantīns Bogomolovs iestudējis izrādi Vīri un sievas, kuras pamatā ir Vudija Allena scenārijs tāda paša nosaukuma filmai. Konstantīns Bogomolovs: «Sižetiski izrāde atsperas no triviāla stāsta pamata: pāris, kuram pirmajā acu uzmetienā viss šķiet esam kārtībā, izlēmis šķirties. Viņu draugi sākumā reaģē uz šo jaunumu ar izbrīnu, taču apdomājušies saprot, ka brīnīties nav par ko - un arī pašu dzīvē sen jau iezagusies plaisa…» Lomās: Igors Gordins, Darja Moroza, Igors Verņiks, Jana Dibuī un citi. Izrāde skatāma 26. oktobrī Ventspilī (Jūras vārti) un Dailes teātrī (28. oktobrī). Izrādēm nodrošināts sinhrons tulkojums latviešu valodā.

Šogad Krievijas nacionālā teātra balva un festivāls Zelta maska atzīmē 25 gadu jubileju.