Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS APMEKLĒT: Daugavpils teātra rudens viesizrādes

KAILAIS KARALIS © Publicitātes foto

Daugavpils teātris gatavojas viesizrādēm galvaspilsētā, kur rīdziniekiem un pilsētas viesiem piedāvās daudzveidīgu programmu – mūziklu Džeina Eira, Spēlmaņu nakts žūrijas atzinīgi novērtētās izrādes Jubileja ‘98 un Kliedzēji, kā arī provokatīvu, festivālā Baltkrievijā skatītāju ievērību guvušu izrādi Kailais karalis.

* Rudens viesizrādes Rīgā Daugavpils teātris atklās 18. septembrī pulksten 19 VEF Kultūras pilī ar vienu no saviem populārākajiem iestudējumiem - mūziklu Džeina Eira (krievu valodā).

Džeina Eira ir kļuvusi par sinonīmu spēcīgai personībai ar augstsirdīgu dabu, dzelžainu gribu un augstiem morāles principiem. Arī komponista Kima Breitburga un autora Karena Kavalerjana radītajā mūziklā skatītājiem būs iespēja izsekot līdzi šīs spēcīgās sievietes ceļam pretī mīlestībai. Iestudējumā piedalās gandrīz visa Daugavpils teātra trupa, kā arī pieaicinātie solisti, tostarp Baltkrievijas Valsts akadēmiskā muzikālā teātra solists Andrejs Kolosovs. Par mūzikla vokālo sniegumu gādājusi Latvijas Nacionālās operas soliste Ilona Bagele un kormeistars Jevgeņijs Ustinskovs.

* 24. septembrī pulksten 17 un 19.30 Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā Zirgu pasts tiks izrādīta režisora Viestura Roziņa iestudētā izrāde Kliedzēji, kas šogad saņēmusi četras (!) Spēlmaņu nakts nominācijas: Gada režisors, Gada mazās formas izrāde, Gada muzikālās partitūras autors (Jēkabs Nīmanis) un Gada debija vai jaunie skatuves mākslinieki (Agris Krapivņickis).

Iestudējuma pamatā ir Jāņa Klīdzēja romāns Sniegi (1963), kuru dramatizējusi Ludmila Roziņa. Izrāde vēsta par neparastu attiecību trijstūri starp neredzīgu meiteni Tāsīti, ar tuberkulozi sasirgušu zemnieku Eduku un muzikantu - klejotāju Ruduku.

Izrādi Kliedzēji varēs noskatīties arī 29. oktobrī pulksten 17 un 19.30 VEF Kultūras pilī.

* Savukārt 25. septembrī pulksten 17 un 19.30 Ģertrūdes ielas teātrī varēs noskatīties izrādi Jubileja ’98, ko iestudējusi režisore Paula Pļavniece.

Izrādes pamatā ir dramaturģes Justīnes Kļavas luga, kuru krievu valodā tulkojis Oļegs Šapošņikovs. Izrādes darbība notiek 90. gadu Latvijā, kas valsts vēsturē iezīmējies kā pārmaiņām, apjukuma un pirmajiem kapitālisma labumiem pārpildīts laiks. Izrādē attēlotas Janas bērnības atmiņas un viņas mēģinājumi izprast, kāpēc vectētiņa Edvīna 60. jubilejas svinības kļuva par pēdējo vakaru, kad visa ģimene bija savākusies kopā. Jubileja ‘98 tika pārstāvēta sešās Spēlmaņu nakts 2016/2017 nominācijās un saņēma trīs balvas: Gada mazās formas izrāde, Gada sasniegums oriģināldramaturģijā un Gada aktrise otrā plāna lomā (Kristīne Veinšteina).

* Par neticamiem notikumiem kādā karalistē skatītāji varēs uzzināt 14. un 15. oktobrī pulksten 19 Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, noskatoties izrādi Kailais karalis (krievu valodā), ko iestudējis režisors Oļegs Šapošņikovs.

Šī izrāde ir vairāku starptautisku teātra festivālu dalībniece, kā arī skatītāju vērtējumā ieguva labākās izrādes titulu Starptautiskā jauniešu teātra foruma M.@rt.kontakt-2019 (Balktrievija) ietvaros. Izrāde analizē mūsdienu pasaules politikas sāpīgās tēmas: asi tiek izsmieta nacionālā vīzdegunība ar vienlaicīgu tieksmi pēc visa svešā, varas pārstāvju melīgums un liekulība, kuri demokrātijas aizsegā turpina attīstīties totalitārisma virzienā. Ar savu krāšņo formu un atkailināta ķermeņa klātbūtni izrāde apzināti atdarina mūsdienu masu kultūru, kura cenšas nospiest individualitāti un radīt pelēku masu, kas slīkst izklaidē un primitīvās vēlmēs.