Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Baleta soliste Alise Prudāne – jauna sezona ar jauniem mērķiem

AR JAUNIEM MĒRĶIEM. «Katra jauna sezona sākas kā jaunais gads – ar jauniem mērķiem un jaunām cerībām,» saka LNOB soliste Alise Prudāne. Viņa ar prieku gaida savas augusta izrādes, kas katra ir absolūti atšķirīga – gan tēla, gan izpildījuma ziņā © Kristīne KLUPŠA

«Šajā vasarā es esmu atpūtusies vairāk nekā citus gadus – četras nedēļas bez baleta treniņiem, un tas man ir daudz. Bet kopš jūlija sākuma atkal trenējos un jauno sezonu gaidu ar jaunu sparu,» saka Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) soliste Alise Prudāne (28).

No 15. augusta līdz 1. septembrim LNOB aicina uz tradicionālajām vasaras izrādēm, kuru ietvaros varēs noskatīties 13 operas un baleta iestudējumus, un Alise Prudāne dejos piecās no septiņām baleta izrādēm.

* Vasaras izrādes sāksies rīt, 15. augustā, ar horeogrāfa Edvarda Kluga veidoto baletu Pērs Gints. Titullomā būs Arturs Sokolovs, bet Alise Prudāne izdzīvos Solveigas lomu. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

* Sestdien, 17. augustā, baletdejotāja iejutīsies Francijas karalienes Austrijas Annas lomā komponista Jana Kučeras un horeogrāfa Pola Čalmera baletā Trīs musketieri. Diriģents Andris Veismanis.

* 21. augustā būs skatāma jauno latviešu horeogrāfu veidotā baleta izrāde Hamlets. (Ne)stāsti man pasakas. Alise Prudāne un Arturs Sokolovs būs galvenajās lomās horeogrāfes Elzas Leimanes un komponistu Jāņa Šipkēvica, Matīsa Čudara un Kaspara Kurdeko baletā (Ne)stāsti man pasakas.

* 23. augustā vasarīgas kaislības varēs baudīt komponista Jura Karlsona un horeogrāfa Aivara Leimaņa baletā Antonija #Silmači, kas tapis pēc Rūdolfa Blaumaņa leģendārās lugas Skroderdienas Silmačos motīviem. Galvenās lomas dejos Elza Leimane (Antonija), Alise Prudāne (Elīna) un Arturs Sokolovs (Aleksis). Izrādi diriģēs Jānis Liepiņš.

* Un 28. augustā Alise Prudāne izdejos Franciskas lomu baletā Pie zilās Donavas. Līdzās viņai būs Francis (Raimonds Martinovs) un Annele (Laine Paiķe). Leģendārās Helēnas Tangijevas-Birznieces horeogrāfiju atjaunotā versijā iestudējis Aivars Leimanis. Diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

PIE ZILĀS DONAVAS. Alise Prudāne (Franciska) un Viktors Seiko (Francis) baleta izrādē Pie zilās Donavas. «Katra loma, ko vakarā dejoju, man tajā vakarā ir vismīļākā, bet no šīm piecām, kas man šomēnes jādejo, īpaši gribētos izcelt Francisku. Jo tā ir ļoti skaista un krāšņa izrāde, kurā ikreiz var atklāt ko jaunu...» / Raimonds MARTINOVS

«Iepriekšējā sezona beidzās 4. jūnijā, un jaunā oficiāli atsākās 28. jūlijā. Teorētiski atvaļinājums mums ir garš, bet, lai uz tradicionālajām vasaras izrādēm atgūtu formu, trenēties jāsāk jau labu laiku iepriekš,» saka LNOB soliste Alise Prudāne. Aizvadot radoši piesātinātu sezonu, tieši šovasar baletdejotājai bija sajūta, ka ķermenim jādod vairāk atelpas un miera nekā parasti, lai uzkrātu enerģiju un spēku jaunajai sezonai. Un tā viņa arī darīja. Bet pavisam bez baleta tomēr nevarēja - jau pavasarī saplānoja un vasaras atvaļinājumā kopā ar draudzeni aizbrauca uz Berlīni un Amsterdamu, kur noskatījās divas baleta izrādes - Berlīnes operā Romeo un Džuljetu (Džona Kranko horeogrāfija), bet Nīderlandes baletā - trīs baleta viencēlienus Forsythe. Van Manen. Arques. «Gribējās smelties iedvesmu un redzēt, kas notiek citur baleta pasaulē. Un tie arī bija vieni no mana vasaras atvaļinājuma spilgtākajiem iespaidiem,» atzīst Alise Prudāne.

Par jaunām lomām jaunajā sezonā baletdejotāja vēl neko nezina teikt, jo, vēl pirms sākas darbs pie jauniestudējumiem, 29. augustā viņa kopā ar kolēģiem dosies viesizrādēs uz Tamperi Somijā, kur trijos galā koncertos LNOB mākslinieki dejos fragmentu no baleta viencēliena Tikko, ko veidojusi horeogrāfe Elza Leimane.

Bet LNOB vasaras izrādes noslēgsies 1. septembrī ar Džuzepes Verdi operas Traviata izrādi - ar Sonoru Vaici, Raimondu Bramani un Samsonu Izjumovu galvenajās lomās. Diriģents Normunds Vaicis.