Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Vērts apmeklēt! Teātris autobusā, zem tilta, mazdārziņā

JĀNIM ZNOTIŅAM gribētos, lai pēc Valmieras vasaras teātra festivāla tā apmeklētājiem būtu sajūta: «Būtu labi, ja festivāls būtu turpinājies vēl vismaz vienu dienu. Kad pats braucu uz kādu festivālu, man gribas redzēt visas izrādes. Ļoti iespējams, ka šis festivāls ar laiku norisināsies ne vien nedēļas nogalē, bet visu nedēļu, jo trijās dienās noskatīties visu var būt sarežģīti gan fiziski, gan garīgi.» © Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

Šīs nedēļas nogalē, no 2. līdz 4. augustam, jau ceturto reizi notiks Valmieras vasaras teātra festivāls.

Valmieras vasaras festivāla mākslinieciskais vadītājs Jānis Znotiņš kā vienu no galvenajām vērtībām izceļ faktu, ka no piedāvātajām deviņām izrādēm, septiņas būs jauniestudējumi. Festivāla devīze šogad ir Dzīvā pilsēta, vairums izrāžu notiks pilsētvidē un teātrim neierastās vietās - garāžā, braucošā autobusā, angārā, zem tilta, mazdārziņā un citviet. Iestudējumos tiks skartas ne tikai jaunajai paaudzei būtiskas tēmas, piemēram, noteikumi pilsētā, bēgšana no mājām, leģendas un šausmu stāsti, bezpajumtnieki kā slepenie aģenti, dvīņu dzīve, lietas, kas atdzīvojas, draudzība un citas. Tās būs gan dramatiskā teātra, gan dejas un kustību, kā arī muzikālas izrādes. Izrādes paredzētas visai ģimenei, sākot no bērniem un beidzot ar vecvecākiem. Akcentu uz jauniestudējumiem Jānis Znotiņš skaidro: «Festivāla pamatā ir ideja par oriģināldarbiem, kas radīti pilsētvidē. Darbs pilnīgi neierastā vidē, kā esam novērojuši, ir saistošs ne tikai režisoriem un aktieriem, bet arī citiem iestudējumos iesaistītiem māksliniekiem, turklāt sezonas laikā teātra mākslinieki strādā četrās sienās. Aicinot režisorus veidot iestudējumus, es lūdzu viņus paskatīties uz pilsētu kā dzīvu būtni ar savu stāstu; aicināju vispirms izstaigāt vai izbraukāt Valmieru, atrast vietu, kas viņus uzrunā, un tikai tad domāt par konkrētās izrādes ideju. Un atcerēties, ka bērni daudz fantazē, daudzviet ierauga to, ko pieaugušie vairs nesaredz.»

Valmieras vasaras teātra festivāla veidotāju pieredze rāda, ka izrādes bērniem un jauniešiem ir «pilnīgi tukša niša Latvijā, jo vairumam šķiet, ka teātris ir pieaugušo lieta, un bērni uz teātri sāk iet tad, kad izaug lieli. Mana pieredze rāda, ka bērni un jaunieši ir ļoti pateicīga auditorija. Izrādes veidotāji grib, lai viņu idejas pieņem, īpaši tās neapspriežot, proti, lai skatītājs ir atvērts un, atnākot uz izrādi, ņem pretī to, ko dod. Un tieši bērni ir atvērti jaunajam - apmēram līdz desmit gadu vecumam viņi pēta apkārt notiekošo, viņiem daudz kas šķiet interesants. Tas gan nenozīmē, ka šiem skatītājiem var rādīt jebko. Māksliniekiem ir jāiedziļinās un jāsaprot, kā bērns skatās uz pasauli, un tad rokas ir pat ļoti brīvas - saturiski, vizuāli,» uzskata Jānis Znotiņš. Režisora radošā karjera galvenokārt ir saistīta ar iestudējumiem bērniem, tomēr šajā festivālā nebūs viņa veidoto iestudējumu. «Es esmu ieinteresēts, lai bērnu un jauniešu izrāžu žanrs Latvijā attīstītos straujāk un plašākiem soļiem; kā režisors sezonā varu uztaisīt maksimums četras izrādes, bet festivāla ietvaros es varu palīdzēt tapt jau septiņām izrādēm, un tas ir daudz svarīgāk,» saka Jānis Znotiņš.

Festivāla centrs pirmo reizi atradīsies Vecpuišu parkā. Līdztekus izrādēm festivāla dalībniekiem būs iespējams piedzīvot arī plašu «paralēlo» notikumu programmu - Rīga IFF brīvdabas kino vakarus visai ģimenei, Latvijas laikmetīgās mākslas centra meistardarbnīcas bērniem un jauniešiem, arī pop-up radio sarunas u.c. aktivitātes.

Valmieras vasaras teātra festivāla apmeklētājiem varētu noderēt mobilā lietotne, kurā ir atrodama pilna festivāla programma un apraksti par izrādēm, turklāt navigācija ļaus ērti atrast ceļu uz izvēlēto izrādi. Lietotni bez maksas var lejupielādēt App Store un Google Play, atslēgas vārds - Valmieras vasaras teātra festivāls ’19.