Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Aktrise Maija Arvena. Mīlestībai nav robežu

ATTEIKŠANĀS NO SAVA EGO. «Mīlestība ir atteikšanās no sava ego,» sapratusi aktrise Maija Arvena. «Man mīlestība neuzplaiksnī – man tā ir konstanta visu laiku, liela un dziļa. Un tā ir mīlestība uz pašu dzīvi...» © Foto Gatis INDRĒVICS, no Maijas ARVENAS personīgā arhīva

«Par aktrises profesiju sapņoju jau kopš piecu gadu vecuma un ļoti apzināti gāju uz savu mērķi,» saka aktrise Maija Arvena (30), kura aktrises izglītību ieguvusi 2015. gadā ASV, absolvējot Ņujorkas filmu akadēmiju (New York Film Academy).

Svētdien, 9. jūnijā, pulksten 19 viņai pirmizrāde Dirty Deal Teatro (DDT) - dramaturģes Lindas Rudenes lugā Armastus, kas tulkojumā no igauņu valodas nozīmē «mīlestība» un ko iestudējusi režisore Inga Tropa.

Armastus ir Lindas Rudenes debija dramaturģijā. Lugas sižetu iedvesmojuši dramaturģei svarīgi, personīgi notikumi un novērojumi, taču izrāde nav dokumentāls darbs, bet fantāzija starp īstenību un iztēli.

Savas otrās pusītes iepazīstināšana ar vecmāmiņu var izrādīties liels pārbaudījums, bet ko darīt, ja notiek otrādi? Šajā stāstā galvenā varone nonāk neierastā situācijā, kad ome viņu iepazīstina ar savu 14 gadus jaunāko draugu. Jauna cilvēka parādīšanās omes dzīvē liek mazmeitai palūkoties uz omi vēl neredzētā gaismā un pārvērtēt, vai abām ierastais savstarpējo attiecību modelis nav traucējis vienai otru iepazīt pa īstam.

Izrādes scenogrāfiju un kostīmus veidojusi māksliniece Pamela Butāne, komponists - Edgars Raginskis, gaismu mākslinieks - Lauris Johansons.

Lomās: Maija Arvena, Inta Tirole un Jānis Skanis.

Nākamās izrādes: 10. un 17. jūnijā, kā arī 15. un 16. augustā pulksten 19 DDT (Talsu ielā 1, Āgenskalnā).

«Tas ir stāsts par virsvērtību - mīlestību, kas ik pa brīdim uzplaiksnī ikkatra cilvēka dzīvē,» saka Lindas lomas atveidotāja aktrise Maija Arvena (pilnā vārdā Maija Arvena Ozoliņa), piebilstot, ka izrādes centrā ir stāsts par to, kā attiecībās ar saviem tuvākajiem mēs atklājam paši sevi. Un tieši tāpēc to būtu «vērts redzēt» - jo ikviens skatītājs šajā stāstā ieraudzīs vai sevi, vai kādu sev tuvu cilvēku. «Izrāde ir par mīlestību vairākos līmeņos - starp ģimenes locekļiem, starp diviem dažādiem cilvēkiem, kas laimīgi satikušies, un mākslinieka attiecībām ar viņa darbu, kolēģiem, kur radošais process kalpo kā mīlestības valoda,» saka jauniestudējuma režisore Inga Tropa, uzsverot, ka viņai ir svarīgi runāt par to, ka mīlestībai nav robežu - nav noteiktu parametru, vecuma, kad var un kad vairs nedrīkst iemīlēties, tāpat ar mākslas radīšanu. Viņasprāt, arī vecumā cilvēks var uzplaukt pilnā krāšņumā, un tas ir skaisti.

Maija Arvena atzīst, ka ir priecīga un pagodināta strādāt kopā ar Latvijas Nacionālā teātra aktieriem Intu Tiroli un Jāni Skani, «ar zinošiem, aizraujošiem un pieredzes bagātiem, savu darbu un teātra ētiku cienošiem aktieriem». «Mūsu sadarbība balstīta uz savstarpēju cieņu, izpratni, izpalīdzību un otra ideju respektēšanu, vienlaikus ņemot vērā režisores aizrādījumus un respektējot viņas idejas un ieteikumus,» stāsta Lindas lomas atveidotāja. Viņa neslēpj, ka lomas piedzimšanas process brīžam ir vieglāks, brīžam grūtāks, bet, kad tā piedzimst, ir milzīgs prieks un neizsakāma laime, kā turot rokā jaundzimušu bērnu.

Kino skatītāji Maiju Arvenu jau redzējuši režisora Aigara Graubas filmā Nameja gredzens (2018), kur viņa spēlēja Sigi, un režisoru Raita Ābeles un Laura Ābeles populārzinātniskajā dokumentālajā filmā par 13. gadsimta baltiem Baltu ciltis (2018). TV skatītāji viņu, iespējams, pamanījuši Konrāda draudzenes Sandras lomā TV3 seriālā Viņas melo labāk (2017), LTV seriālā Divi vienā, bet mūzikas mīļotāji - grupas Skyforger mūzikas video Nekas nav aizmirsts (Nothing is forgotten). Viņa spēlē arī režisores Lienas Šmukstas iestudētajā sajūtu teātra izrādē Grāmata Zīme (2019), kas ir viņas maģistra darbs, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mākslas maģistrantūru teātra režijas specializācijā. Šī izrāde tiek spēlēta Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, un tas ir dokumentālā stāstā balstīts iestudējums, uz kuru tiek aicināts ikviens, kurš vēlas gūt īpašu pieredzi, kad vairāk tiek aktivizētas tādas pasaules uztveres maņas kā tauste un dzirde.