Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS APMEKLĒT. Teātra vecmeistaru atbalstam

GODA DALĪBNIEKI. Šogad uzvedumā Es esmu teātra pasauli kā goda dalībnieki pārstāvēs skatītāju mīlētie aktieri Lolita Cauka, Lidija Pupure, Uldis Dumpis, Juris Bartkevičs un Dmitrijs Palēss © F64

Šovakar, 3. jūnijā, pulksten 19 Mūzikas namā Daile jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies labdarības uzvedums Es esmu, kas veltīts Latvijas teātru vecmeistaru atbalstam.

Uz vienas skatuves satiksies latviešu teātra skatuves izcilības un dažādu mūzikas žanru Latvijas mūziķi. Pasākuma norises laiks izvēlēts par godu latviešu teātra dzimšanas dienai.

Šogad uzvedumā teātra pasauli kā goda dalībnieki pārstāvēs skatītāju mīlētie aktieri Lolita Cauka, Lidija Pupure, Uldis Dumpis, Juris Bartkevičs un Dmitrijs Palēss. Uzveduma režisore jau trešo gadu ir Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa, kura programmu veido kā saspēli starp aktierspēli un mūzikas spēli, par goda dalībnieku skatuves partneriem pieaicinot Latvijā visiem iemīļotus un atpazīstamus mūziķus. Šoreiz uzvedumā aktieriem piepulcēsies mūziķi Ieva Kerēvica, Valts Pūce, Raimonds Macats, Agnese Egliņa, Ēriks Ešenvalds, Daumants Kalniņš un vairāki citi.

Pasākuma vadīšana jau tradicionāli tiek uzticēta atraktīvajiem Latvijas Nacionālā teātra aktieriem Egilam Melbārdim un Mārtiņam Eglienam, kuriem šovakar epizodiski pievienosies arī citu teātru aktieri.

Pasākuma otrajā daļā notiks ziedojumu konkurss jeb izsole, kurā varēs iegūt dažādus vērtīgus Latvijā populāru un atzītu mākslinieku veidotus un ziedotus mākslas darbus. Pagājušajā gadā šajā izsolē pirmo reizi tika izsolīta sēdvieta pirmajā rindā uz nākamā - 2019. - gada uzvedumu. Par pirmo šā gada uzveduma patronu, nosolot sev vietu par 70 eiro, kļuva Ivars Liuziniks. Arī šogad pirmā rinda skatītāju zālē pasludināta par patronu rindu, un ikviens aicināts šo iespēju izmantot - kļūt par pasākuma patronu, iegādājoties vērtīgākās biļetes. Vietu skaits ir ierobežots.

Projekta vadītāja Latvijas Nacionālā teātra aktrise Zane Dombrovska norāda, ka visu jauno un vidējās paaudzes aktieru līdzdalība uzvedumā ir brīvprātīga, lai vakara gaitā saziedotos līdzekļus, to skaitā arī ieejas biļešu ieņēmumus, varētu novirzīt teātra vecmeistaru atbalstam - sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai, medikamentu iegādei, operāciju un rehabilitācijas izdevumu segšanai.

Par iepriekšējos gados iegūtajiem līdzekļiem fondam ir izdevies segt tādus medicīniskos pakalpojumus kā zobārstniecība un specifiski medikamenti, kā arī vairākos medicīniska rakstura palīdzības lūgumu gadījumos izdevies nodrošināt augstas klases mediķu konsultācijas un atsevišķas medicīniskas manipulācijas, tostarp divas operācijas. Bet diviem biedriem sniegta specifiska palīdzība dzīvesvietas maiņas jautājuma risināšanā (pansionāts).

Fonda Rampa valdes priekšsēdētāja, Latvijas Nacionālā teātra aktrise Anna Klēvere atgādina, ka fondā ziedot var ne tikai naudu, bet arī laiku, idejas, enerģiju, atbalstu, prasmes un klātbūtni teātra vecmeistariem. Sadarbībai ar fondu Rampa jau atsaukušies vairāki izcili Latvijas mediķi, tostarp kardioķirurgs Kārlis Trušinkis, kas ir ziedojis privātas konsultācijas vairākiem fonda biedriem. Ziedojumu pakalpojuma veidā sniegusi arī Oftalmoloģijas klīnikas oftalmoloģe Marija Klindžāne, bet Optikas studija Lonija ziedojusi specifisku parametru brilles.

UZZIŅAI

- 2018. gadā fondā kopskaitā ir saņemti 34 iesniegumi ar lūgumu sniegt finansiālu palīdzību, no kuriem 24 ir saņēmuši palīdzību 100% apmērā, bet 10 daļēju - 70% apmērā par kopējo atbalsta summu - 6827,56 eiro

- Fonda rīcībā esošie dati liecina, ka šobrīd kopējais pretendentu skaits ir 92 aktieri un režisori vecumā virs 75 gadiem

- Fonda Rampa līdzekļus veido individuālo ziedotāju ieskaitījumi, kā arī fonda darbinieku piesaistītie ziedojumi no Latvijas uzņēmējiem un teātra mākslu atbalstošiem cilvēkiem. Fonda ziedojumu konta numurs: LV65UNLA0050012432365

- Pasākumu Es esmu rīko fonds Rampa, atbalsta LR Kultūras ministrija, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Nacionālais teātris, AS Latvijas valsts meži un Ziedot.lv