Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

TEĀTRIS. Par latviešu un krievvalodīgo attiecībām

© F64 Photo Agency

Sestdien, 1. jūnijā, pulksten 19 Rīgas cirkā pirmizrādi piedzīvos teātra trupas Kvadrifrons izrāde LV vs RU. Iestudējums ir jaunā režisora Reiņa Botera diplomdarbs, noslēdzot režijas studijas Latvijas Kultūras akadēmijā.

LV vs RU ir vēsturisks mīlasstāsts par latviešu un krievvalodīgo attiecībām. Izrāde balstīta stāstos par radošās komandas dzīves laikā piedzīvoto. Ikdienišķas atzīšanās mijas ar aizspriedumainām etīdēm, dokumentāliem video fragmentiem, apcerīgu mūziku, mīlēšanu un lamāšanos.

Iestudējuma tapšanas procesā abi aktieri apgūst viens otra dzimtās valodas: Igors Nazarenko mācās latviešu, bet Jānis Kronis - krievu valodu. Lai varētu uzrunāt to sabiedrības daļu, ar kuru līdz šim ir izvairījušies sazināties valodas barjeras dēļ.

Radošā komanda izrādi veido divvalodīgu - latviešu un krievu valodā, ar mērķi satuvināt iepriekš minētās sabiedrības grupas, kurām kopīga mākslas pieredze ar bilingvālu saturu ir rets notikums.

«Katrs Latvijas iedzīvotājs ja ne piedzīvojis, tad vismaz dzirdējis par dažādu sabiedrības grupu vēsturisko un mūsdienās pastāvošo sašķeltību. Izrādē meklējam, kas šo sašķeltību ir veicinājis. Varbūt tā ir mūsu pašu iedomāta un uzbūvēta siena, kura, satiekoties aci pret aci un iepazīstot otru pusi, izzūd pilnībā?» saka jauniestudējuma režisors, satura un vizuālā risinājuma autors. Izrādes radošajā komandā strādā arī Klāvs Mellis (dramaturģiskais atbalsts), gaismu mākslinieks Jānis Sniķers, video māksliniece Laima Hauks un operators Āris Matesovičs.