Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

VĒRTS APMEKLĒT: Krāšņi un aizraujoši svētki baletam

DEJAS SVĒTKI. «Mūsu spārnotā devīze ir «No klasikas līdz avangardam». Tie būs īsti dejas svētki!» saka Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris. Viņas izlolotais festivāls, kas 1995. gadā aizsākās kā viena cilvēka ideja, šogad skatītājus priecēs jau 24. reizi © Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

No šodienas, 20. marta, līdz 14. aprīlim notiks 24. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls, kas kā allaž piedāvās krāšņu un aizraujošu programmu – Rīgā, Preiļos, Rēzeknē un Ventspilī.

* Šovakar pulksten 19 VEF Kultūras pilī ar izrādi Dracula viesosies Portugāles deju kompānija Vortice. Tas ir stāsts par padevību un dominēšanu, ko iedvesmojusi un artistiski raksturo Filipa Glāsa, Sergeja Rahmaņinova un Lū Rīda mūzika. Deju kompānija Vortice dibināta 2001. gadā, un tās dibinātāji un vadītāji ir Klaudija Martina un Rafaels Kariko. Kompānijas repertuārā ir mūsdienu dejas kompozīcijas, kas izpelnījušās nedalītu skatītāju un kritiķu atzinību daudzās pasaules valstīs. «Drakulas tēlainā interpretācija un neatkārtojamie tēlu raksturojumi ar tikai šai deju kompānijai piemītošo spilgto, emocionālo horeogrāfiju būs īsts baudījums,» sola festivāla direktore Lita Beiris, piebilstot, ka piektdien, 22. martā, šī izrāde būs skatāma Preiļu novada kultūras centrā.

* 27. martā pulksten 17 Mencendorfa namā tiks atklāta leģendārajam krievu horeogrāfam, par dejas Dievu dēvētajam Vāclavam Ņižinskim (1889-1950) veltīta izstāde, kurā būs apskatāmi Rīgas un Sanktpēterburgas mākslinieku darbi, bet izstādes atklāšanas dienā būs iespēja izbaudīt mākslinieces Nadīnes Bokovikovas performanci - veltījumu V. Ņižinskim. Vāclavs Ņižinskis pārsteidza skatītājus ar neparastu prasmi lidot - lēciena laikā viņš varēja izdarīt vairāk nekā desmit apgriezienus, un tas tajā laikā bija absolūts rekords. Runā, ka viņš varējis uzlēkt augstāk par savu augumu. Katra loma bija ar savu neatkārtojamu raksturu, un mākslinieks tā pārvērtās, ka tikai ar grūtībām varēja noticēt, ka tas ir viens un tas pats cilvēks. Neviens nevarēja uzminēt, kurā lomā vislabāk atspoguļojas viņa paša būtība. Viss mainījās: seja, āda, pat augums. Nemainīgs bija tika viens pastāvīgs lielums - viņš kā ģēnijs.

* 28. martā pulksten 18 klubā Film NOIR (kinoteātrī Splendid Palace) varēs noskatīties režisores Brigites Krāmeres dokumentālo filmu Sašas Waltz portrets dejas mākslā (2014). Saša Valca ir viena no zināmākajām un neparastākajām horeogrāfēm Eiropā. Viņas horeogrāfijas skatītājus pārsteidz ar arvien jaunu estētikas izpratni sajūtas urdošās telpās. Sašu Valcu interesē ne tikai sadarbība ar dejotājiem, bet arī dialogs ar visām mākslinieciskajām formām. Ieeja - bez maksas.

* 1. aprīlī Latvijas Nacionālajā operā norisināsies krāšņais festivāla galā koncerts Ballet Stars Gala, kurā piedalīsies izcili baleta mākslinieki no Anglijas Karaliskā baleta, Dānijas Karaliskās operas, Ungārijas Nacionālā baleta, Čehijas Nacionālā baleta, baleta zvaigznes no Berlīnes Valsts operas un Krievijas Lielā teātra, Somijas Nacionālās operas, Lietuvas Nacionālās operas un baleta teātra, Igaunijas teātra Estonia u.c. operteātriem.

* 10. aprīlī VEF Kultūras pilī, 12. aprīlī Rēzeknē, Latgales vēstniecībā Gors un 14. aprīlī Ventspils teātra namā Jūras vārti pirmo reizi ar krāšņu uzvedumu un šovprogrammu Vārdos neaprakstāms skaistums viesosies Pekinas Dejas akadēmija (Beijing Dance Academy). Tā ir pilna laika augstākā mācību iestāde, kas sagatavo profesionālus dejotājus, horeogrāfus un dejas pētniekus, un šobrīd tajā mācās ap 2500 pilna laika studentu. Akadēmija piešķir bakalaura un maģistra grādus; tā kļuvusi par vienīgo augstāko profesionālo dejas mākslas institūciju Ķīnā, kā arī par vienu no lielākajām un prestižākajām dejas skolām pasaulē.

* 11. aprīlī Rīgā norisināsies Pekinas Dejas akadēmijas rīkotā Ķīnas klasiskās dejas meistarklase.