Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Par spīti mājas arestam, Serebreņņikovs Hamburgā veiksmīgi iestudējis ''Nabuko''

© f64

Veiksmīgu pirmizrādi svētdien Hamburgas operā, Vācijā, pieredzējis Džuzepes Verdi "Nabuko" iestudējums, par spīti tam, ka operas režisors Kirils Serebreņņikovs atrodas mājas arestā Maskavā un mēģinājumus bija spiests vadīt ar video starpniecību.

Godalgotais krievu kino un teātra režisors atrodas mājas arestā kopš 2017.gada augusta, kad viņš tika apsūdzēts, ka piesavinājies 133 miljonus rubļu (1,78 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa), kas no valsts līdzekļiem piešķirti vienam no Maskavas Gogoļa centra teātra projektiem. Prāva šajā lietā sākās novembrī.

Serebreņņikovs apsūdzības noraida, bet Krievijas situācijas pazinēji uzskata, ka apsūdzības ir politiski motivētas, jo Serebreņņikovs atklāti kritizējis prezidenta Vladimira Putina režīma politiku, arī 2014.gadā īstenoto Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju.

Jaunākā iestudējuma darbība pārcelta mūsdienās, un tajā piedalās arī īsti bēgļi, turklāt redzamas Sīrijas bēgļu fotogrāfijas.

Kā norāda vācu medijs DW, iestudējuma vēstījums ir pret šīs pasaules varenajiem, kas ir atbildīgi par mūsdienu konfliktiem, un tiem, kas nolād šo konfliktu upurus - bēgļus.

Nabuko atainots kā tirāns, kura sauklis ir "Asīrija vispirms", bet viņa partijas nosaukums ir "Vienotā Asīrija", kas ir acīmredzami mājieni ASV prezidenta Donalda Trampa, Putina un viņa partijas "Vienotā Krievija" virzienā.

Kaut arī režisors pats mēģinājumu procesā nevarēja būt klāt, iestudējums ar baritonu Dimitri Plataniju galvenajā lomā un Paolo Karinjāni pie diriģenta pults Hamburgas Valsts operā izpelnījies atzinīgus vērtējumus.