Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Pēc smagas slimības mirusi bijusī Rīgas Operetes teātra aktrise Renāte Šteinberga

© Pixabay

6. decembrī, pēc smagas slimības 81 gada vecumā mūžībā aizgājusi izcilā Rīgas Operetes teātra aktrise Renāte Šteinberga. Atvadīšanās notiks 13.decembrī plkst. 12.00 Rīgas 1. Meža kapu kapličā.

Renāte Šteinberga (01.03.1937 - 06.12. 2018) skatuves vilinājumu iepazina jau agrā bērnībā. Viņas vecāki: Austra un Kārlis Šteinbergi pagājušā gadsimta 30. gadu beigās un 40. gadu sākumā bija populāri Dailes teātra aktieri, un savu mazo meitu bieži ņēma uz teātri. Skatītāju zāles, aktrišu ģērbtuves un aizskatuves atmosfēra Renātei bija labi pazīstama un radīja viņā dziļu interesi par aktiera profesiju. Saulaino bērnību mīlestības pilnajās vecāku mājās izjauca karš. Baidīdamās no padomju varas represijām, Renātes māte 2. pasaules kara beigās devās bēgļu gaitās un savu turpmāko dzīvi pavadīja ASV. Viņu turpināja audzināt mīlošais un gādīgais tēvs un viņa otrā dzīves biedre, aktrise - Zinaīda Pupšto, tomēr mātes trūkumu Renāte izjuta visu mūžu.

Sekojot tēva un mātes pēdām Renāte Šteinberga nolēma kļūt par aktrisi, pievienojoties leģendārajai Dailes teātra 3. aktieru studijai. Studiju laikā Renāte iepazinās ar savu nākamo vīru - aktieri Juri Pučku. Lai arī viņu laulībai nebija ilgs mūžs, viņa turpnāja būt partneri uz skatuves un palika labi draugi arī privātajā dzīvē.

Pēc tās beigšanas viņa devās uz Liepājas teātri, kurā sākās viņas profesionālā karjera, kas bija veiksmīga un panākumiem bagāta. No sava tēva Kārļa Šteinberga Renāte bija mantojusi muzikalitāti - viņai bija laba balss, ar patīkamu tembru. Liepājas teātrī viņa tika iesaistīta arī operešu iestudējumos. Atsauksmēs par Renātes lomām Liepājā vienmēr tikušas pieminētas viņas aktrises dotības, nopietnā pieeja operešu varonēm. Viņas atveidotā Silva bija spoža un eleganta operetes dīva, kas prot iznesīgi un daiļi kustēties, nest tērpu, skaisti dziedāt. Skatītāju atsaucību un komplimentus izpelnījās arī daudzas citas Renātes atveidotās varones, tostarp Polija Pīčema B. Brehta “Trīsgrašu operā”. Polija bija tikpat blēdīga un bezbailīga plēsoņa, kā Mekijs, viņa ņēma no dzīves visu, ko tikai spēja paņemt, nerēķinoties ne ar ko.

Pēc spožā, panākumiem bagātā aktrises gaitu sākuma Liepājas teātrī Renāti Šteinbergu uzaicināja strādāt Rīgas Operetes teātrī. Tajā viņa strādāja līdz pat teātra slēgšanai 1996. gadā. Viņas ievērojamākās lomas bija: Marija “Vestsaidas stāstā”, Kerija mūziklā „Māsa Kerija” Alise mūziklā “Peldētāja Zuzanna”, Hannerle “Trejmeitiņās”, Šura “Sendienās’, un daudzi citi Operetes teātrī atveidotie skatuves tēli, kuri bija ne tikai vokāli spoži, bet arī aktieriski ļoti interesanti un daudzslāņaini.

Pēc Operetes teātra slēgšanas Renāte pievienojās Teātra muzeja kolektīvam un kaut arī tas bija necilais zāles dežurantes pienākums, Renāte to veica ar lielu mīlestību un atbildības sajūtu. Vienmēr bija saposusies un labā garastāvoklī viņa ar sirsnību un laipnību sagaidīja un pavadīja muzeja apmeklētājus, daloties atmiņās par Operetes un citu teātru ziedu laikiem.

Pēdējos gados Renāti pieveica nespēks un slimības. Viņa mūs atstāja 2018.g. 6.decembrī. Atvadīšanās notiks 13. decembrī plkst. 12.00 Rīgas 1. Meža kapu kapličā.