Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Elzai Gaujai pirmā loma uz lielās skatuves

© Rūta Kalmuka/ F64 Photo Agency

Viņa ir ieguvusi kino režijas izglītību, bet viņas sapnis bija kļūt par aktrisi. Lai piepildītu šo sapni, viņa izgājusi dažādas skolas – mācījusies pie Annas Eižvertiņas, Pētera Krilova, Mihaila Gruzdova, Indras Rogas, Elmāra Seņkova un Krišjāņa Salmiņa. Viņai ir milzīga aktiermeistarības bagāža, tāpēc nevarētu teikt, ka tā ir nejaušība, ka viņa nokļuvusi uz lielās skatuves. Viņa – Elza Gauja.

Sestdien, 8. decembrī, viņa debitēs uz Liepājas teātra skatuves - Adelas lomā spāņu dramaturga Federiko Garsijas Lorkas lugas Bernardas Albas māja iestudējumā, ko veidojis režisors Viesturs Meikšāns.

Par sievietēm vīriešu pasaulē

Federiko Garsija Lorka (1898-1936) ir viens no izcilākajiem dzejniekiem un dramaturgiem spāņu kultūrā, un luga Bernardas Albas māja ir viena no viņa daiļrades virsotnēm. Režisors Viesturs Meikšāns savai skatuves versijai devis nosaukumu Bernardas Albas nams, ar žanrisko apzīmējumu - alkas un spēles.

Tas ir stāsts par sievietēm vīriešu pasaulē. Drāma par sievietes likteni. Pēc vīra nāves Bernardas Albas namā tiek pasludinātas sēras. Viņas meitas ir pakļautas mātes noteiktajiem likumiem, kontrolei un dzelžainajai kārtībai. Kad vecākajai meitai tiek dota iespēja saderināties, Bernardas nama pamati sāk šķobīties - tos šķoba gan māsu savstarpējās nesaskaņas, gan mīlestība pret māsas līgavaini, kas mostas vairākās no viņām.

Lomās: Inese Kučinska, Anda Albuže, Laura Jeruma, Agnese Jēkabsone, Samira Adgezalova, Karīna Tatarinova, Elza Gauja, Viktors Ellers un Pēteris Lapiņš.

«Mani interesē sieviešu pasaule. Un mēģinājuma process - ar tik daudzām aktrisēm - jau pats par sevi ir piedzīvojums. Lorka ir kaislību rakstnieks, un kaislības būs arī topošajā izrādē. Materiāls ir veidots tā, ka situācija tiek nokaitēta līdz maksimumam. Protams, apstākļos, kad četrās sienās ir ieslogota tik daudzu sieviešu enerģētika, sprādzienam vienkārši ir jānotiek. Šī ir spāņu luga, tāpēc arī aktieri ieslēguši sevī citu ātrumu, dinamiku un emocionalitāti,» saka jauniestudējuma režisors. Kā ierasts, viņš pats veido arī skatuves telpu un muzikālo celiņu, bet izrādei tapt palīdz arī scenogrāfa asistente Marija Rozīte, kostīmu mākslinieces Evija Pintāne un Baiba Litiņa, un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Uz kastingu joka pēc

«Tas, kā nokļuvu Liepājas teātrī, savā ziņā bija nejaušību virkne. Divas aktrises aizgāja dekrēta atvaļinājumā, tāpēc režisors Viesturs Meikšāns feisbukā izziņoja kastingu uz šo lomu. Es to pat nebiju pamanījusi, bet mans vīrs [režisors Andris Gauja], to izlasījis, tik noteica, ka Liepāja ir baigi tālu, ka man nav jēgas pieteikties, jo es jau negribēšu braukt... Un nošēroja šo ziņu - varbūt kādu interesē. Bet es iedomājos, ka joka pēc varētu pieteikties kastingam, kas teātra pasaulē bija kas nebijis. Mani interesēja, kā tas notiks,» Elza atsauc atmiņā, kā iesākās viņas ceļš uz Liepājas teātri. Kastingā piedalījās vairākas meitenes, tostarp arī viņas kursabiedrenes no Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Leļļu teātra kursa. Un, kad divas stundas vēlāk Elza saņēma zvanu no režisora, ka ir apstiprināta Adelas lomai un... «rīt no rīta septiņos jāizbrauc uz Liepāju», viņa teica ! «Protams, vīrs bija šokā, jo es piekritu, pat nepakonsultējoties ar viņu. Nostādīju viņu fakta priekšā, ka rīt braucu prom. Bet viņš mani ļoti atbalsta, un, pateicoties tieši viņa atbalstam, tas vispār varēja notikt,» nosaka divarpus gadus mazās Noras mamma. Protams, visa dzīve vienā mirklī sagriezās kājām gaisā, un Andris uz pāris mēnešiem kļuva par vientuļo tēti.

Pārsteidzoši viegli

Adelas loma Elzai ir pirmā uz lielās skatuves. Viņa ir spēlējusi kamerizrādē - Iras lomu režisora Andra Gindras Pagrabā, kas tika veidots pēc Mārtiņa Zīverta kamerlugas Tvans motīviem. «Tas bija baigais izaicinājums, jo es esmu kino cilvēks, bet tā bija absolūta formas izrāde - ļoti teatrāla, uz groteskas robežas. Man bija ļoti grūti pārkāpt pāri ekrāna organikai, bet režisors man palīdzēja pašaut vaļā robežas,» atminas jaunā aktrise, kura par lomu šajā izrādē 2017. gadā tika atzīta par Skatuves mākslas festivāla Patriarha rudens labāko aktrisi.

«Patiesībā darbs pie Adelas lomas man salīdzinoši bija pārsteidzoši viegls. Domāju, tāpēc, ka mums ir paveicies ar režisoru - Viesturs ir ļoti mierīgs, pretimnākošs, ikvienā ieklausās un ļoti cenšas izprast un palīdzēt. Man ļoti patīk ar viņu strādāt,» Elza uzsver.

Aktrises diploma viņai nav, bet aktiermeistarību Elza ir mācījusies pie dažādiem skatuves mākslas pedagogiem. Studējot kino režijas 4. kursā, viņa izlēma papildus apmeklēt arī aktiermeistarības nodarbības - kā brīvklausītāja. Tajā gadā uzņēma Leļļu teātra kursu, kura vadītājs ir Ģirts Šolis, bet aktiermeistarību pasniedz Mihails Gruzdovs, Indra Roga un Elmārs Seņkovs. «Trīs gadus kopā ar viņiem pilnvērtīgi mācījos, piedalījos eksāmenos. Tikai šogad tur vairs neesmu, jo aktīvi filmējos [vienā no galvenajām lomām režisora Andra Gaujas topošajā spēlfilmā Nekas mūs neapturēs] un tagad braukāju uz mēģinājumiem Liepājā,» viņa paskaidro. Bet studēt aktieros gan viņa vairs neplāno, jo neuzskata, ka viņai viss būtu jāmācās no nulles. «Jā, aktiera diploms, iespējams, nodrošinātu lielāku iespējamību nokļūt kāda teātra štatā, bet tie ir četri gadi... Protams, ir vēl ļoti daudz apgūstamu zināšanu, bet visu sākt no nulles šobrīd vairs negribētos,» viņa atzīst.

Policiste, juriste, advokāte

Interese par aktrises profesiju Elzai radās vidusskolas laikā. «Es domāju, ka būšu policiste, juriste vai advokāte - tādi bija mani pusaudzes sapņi. Bet, kad mamma - viņa ir kultūras cilvēks, tulko daiļliteratūru no franču valodas - izlasīja sludinājumu par Skatuves aktiermeistarības kursiem pie Annas Eižvertiņas, viņa teica, ka man vajadzētu pamēģināt. Domāju: bāc, negribu, bet par prieku mammai aiziešu. Sākums bija šausmīgs: sirds stājās, lēca pa muti laukā, gribēju ātrāk tikt prom no turienes. Tomēr, ja biju iesākusi, spītīgi pabeidzu šos kursus, un - man ļoti iepatikās spēlēt.»

Tālāk Elzas ceļš veda uz Studentu teātri, kur aktiermeistarībā skoloja Valmieras teātra aktieris Krišjānis Salmiņš un aktieris un režisors Ivars Lūsis. «Tur jau diezgan mērķtiecīgi gāju uz to, ka stāšos aktieros, jo man patika. Bet gadā, kad pabeidzu vidusskolu, aktierus neuzņēma, un mamma ieteica studēt kino režiju. Man bija interese par režiju - vidusskolā rakstīju zinātniski pētniecisko darbu par kino uzņemšanu, tomēr iestājeksāmenos Pēterim Krilovam pateicu, ka es gribu būt aktrise un šeit esmu tikai tāpēc, ka šogad aktierus neuzņem. Viņš pajautāja, kāda ir garantija, ka uztaisīšu vismaz vienu filmu. Apsolījos uztaisīt vienu priecīgu un vienu bēdīgu filmu. Mani uzņēma, un es savu solījumu turēju.»

Starp citu, nākamajā gadā Elza stājās aktieros, bet izkrita jau pirmajā kārtā. «Jutos pilnīgi sagrauta, domāju, ka vairs nekad nespēlēšu! Bet tagad, esot Liepājā, saprotu, ka esmu nonākusi tur, kur gribēju. Un varbūt pat labi, ka mani neuzņēma, jo, studējot režiju, es četru gadu laikā esmu iemācījusies patstāvīgi domāt, analizēt, redzēt darbu strukturāli. Un vienmēr pastāv iespēja pašai veidot filmas vai izrādes,» stāsta jaunā aktrise.

23 saullēkti un saulrieti

Elzas aktiermeistarību Latvijas kino skatītāji jau nākamgad varēs novērtēt viņas vīra, režisora Andra Gaujas (un operatora Aleksandra Grebņeva) otrajā spēlfilmā - drāmā Nekas mūs neapturēs, kur līdzās viņas atveidotajai Emmai galvenās lomas spēlē Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs (Ralfs), Dailes teātra aktrise Kristīne Nevarauska (Madara) un jaunā dziedātāja, vokālā konkursa Balss pavēlnieks laureāte Dārta Stepanova (Alise). Studijas Riverbed producētā filma būs stāsts par lepniem cilvēkiem: Ralfs ir harismātisks mūzikas producents, kurš sava nepiekāpīgā rakstura dēļ pārliecina sievu, mīļāko un meitu sadzīvot vienā īpašumā. Viņa eksperiments pārvēršas bezkompromisu cīņā katram par savām interesēm.

«Viss ir uzfilmēts, montāža vēl pamainīsies, bet - man jau bija interesanti skatīties,» saka Emmas lomas atveidotāja, atzīstot, ka pats filmēšanas process gan bija ļoti grūts. «Mēs strādājām tikai nakts maiņās, taču tas mums deva iespēju pieredzēt divdesmit trīs saulrietus un saullēktus, un tieši saule deva enerģiju un jaudu strādāt. Un šobrīd, kad filmēšana ir beigusies, ir gandarījums par labi padarītu darbu.»

Nespēj nosēdēt mājās

Taujāta par tuvākās nākotnes plāniem, mērķiem, Elza atteic, ka, protams, gribētu turpināt spēlēt. Viņa arī apzinās, ka jauni piedāvājumi lielā mērā atkarīgi no tā, kā viņa sevi parādīs šajā pirmajā lielajā darbā. «Es tiešām gribu strādāt, es esmu darbaholiķe, nespēju nosēdēt mājās. Tāpēc jau zinu, ka jebkurā gadījumā kaut ko izdomāšu. Ja nebūs jaunu piedāvājumu, pati sev darbu atradīšu. Pati taisīšu izrādi vai uzņemšu filmu. Viena ideja jau ir,» viņa nosaka un piebilst, ka sapņu lomas gan viņai nav, jo teorētiski jebkuru var padarīt par sapņu lomu.

«Kad gatavojāmies iestudēt mazās formas izrādi Pagrabs un lasījām Mārtiņa Zīverta lugu, kurā ir divas sieviešu lomas, vēl nezināju, kura man būs jāspēlē. Un man iedeva tieši to, par kuru domāju, ka negribu. Mani ļoti kaitināja tā meitene. Bet es piekritu, pamazām viņu iemīlēju un beigās izveidoju foršu tēlu, raksturu. Tagad, uz to atskatoties, ļoti priecājos, ka man nācās sevī kaut kam pārkāpt, lai sev netīkamo padarītu tīkamu. Un tas, manuprāt, aktiera darbā ir ļoti svētīgi - pārvarēt sevī kādas robežas, tādējādi arvien paplašinot savas iespējas.»

Elza GAUJA

- Aktrise un režisore

- Emmas lomas atveidotāja topošajā mākslas filmā Nekas mūs neapturēs (rež. Andris Gauja, pirmizrāde plānota 2019. gada nogalē)

- Ar Adelas lomu izrādē Bernardas Albas nams sestdien, 8. decembrī, debitēs uz Liepājas teātra skatuves

- Dzimusi 1993. gada 19. augustā Rīgā

- Izglītība: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija (2012), Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Audiovizuālās mākslas programma, specializācija kino režijā (bakalaura grāds mākslās, 2016)

- Režisore īsfilmām Bočka (2016) un Labrīt, dakter! (2015); iestudējusi Žana Lika Lagarsa lugu Es biju mājās un gaidīju, kad atnāks lietus (LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, 2017)

- Spēlējusi režisora Andra Gindras izrādē Pagrabs (pēc Mārtiņa Zīverta kamerlugas Tvans motīviem); par Iras lomu šajā izrādē atzīta par Skatuves mākslas festivāla Patriarha rudens 2017 labāko aktrisi

- Precējusies (2017). Vīrs - režisors Andris Gauja. Meitiņai Norai ir divarpus gadu