Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Jānis Vimba. Sajūtas par Latviju

JĀNIS VIMBA: «Koncertuzvedums Dzimšanas dienas nakts būs sajūtu un domu lidojums par tēmu – kas mums (teātra aktieriem) Latvija ir šodien. Latvija kā vieta, kur dzīvot, sapņot, pārdzīvot un priecāties. Zeme, kurā ir četri gadalaiki un brīnišķīga daba, zeme, kurā dzīvo un strādā ļoti dažādi cilvēki, zeme, kura ir tik daudz devusi pasaulei, un arī zeme, kurā ir radusies un pastāv Latvijas valsts» © Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

18. novembrī un 19. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī, vietā, kur dibināta Latvijas valsts, notiks koncertuzvedums Dzimšanas dienas nakts, ko tā veidotāji raksturo kā skaistu dzimšanas dienas apsveikumu Latvijai.

Koncertuzveduma Dzimšanas dienas nakts režisors un šā teātra direktors Jānis Vimba, kuram teātra iepriekšējā vadītāja Ojāra Rubeņa lemšanas laikā tika uzticēts veidot šo uzvedumu, stāsta, ka sākotnējā ideja bijusi veidot valsts dzimšanas dienai veltītu iestudējumu, kurā būtu iespējams «vēl kopīgi pasvinēt pēc svētku uguņošanas Daugavmalā». Jau no paša sākuma viņam bijis skaidrs, ka tiks veidots uzvedums bez dziesmām. «Šajā laikā notiek daudz koncertu, bet teātrī priekšplānā ir aktieris un vārds,» saka Jānis Vimba, piebilstot, ka bez mūzikas un gaismām uz skatuves tomēr neiztikt. «Tas nozīmē - dzeja, proza, anekdotes, smieklīgi atgadījumi no privātās dzīves... Dramaturģiskais materiāls radās tā, ka divus mēnešus aktieriem bija iespēja piedāvāt savu vīziju par to, ko viņi gribētu piedāvāt šādā iestudējumā - par ko gribētu runāt... Mēs nestāstām par to, kā valsts radās vai kā mēs dzīvojam ikdienā, drīzāk runājam par sajūtām, par asociācijām, kādas mums ir ikdienā, domājot par Latviju, parādot, cik esam dažādi, dažādi arī domājam, tomēr spējam vienoties kopīgā mērķī,» stāsta režisors. Koncertuzvedumā piedalās visi teātra štata aktieri, kā arī daži no ārštata, tomēr, uzsver Jānis Vimba, «piedalīšanās bija brīvprātīga», un kopumā uz skatuves kāps 60 aktieru.

Šis ir režisora Jāņa Vimbas pagaidām pēdējais darbs režijā, vismaz uz kādu laiku, jo, kopš stāšanās teātra direktora amatā šā gada pavasarī, viņš «nolicis uz pauzes» savus radošos projektus, lai gan turpina piedalīties tajās repertuārā esošajās izrādēs, kurās viņam ir lomas. «Profesijā jau vēl esmu, tomēr nepieciešams laiks maniem primārajiem pienākumiem teātrī. Turklāt man būs arī vairāk laika padomāt par to, ko kā režisors gribētu darīt nākotnē,» saka Latvijas Nacionālā teātra direktors.

Valsts proklamēšanas diena Jānim Vimbam būšot blīva, jo tajā dienā teātrī notiek arī Saeimas svinīgā sēde un Latvijas proklamēšanas 100. gadadienai veltītais svētku koncerts. «Ar kolektīvu esam vienojušies, ka svinēšana būs simboliska, jo 19. novembrī ir vēl trīs šā koncertuzveduma izrādes,» uzskaita Jānis Vimba. Visticamāk, arī krāšņo uguņošanu Daugavmalā neizdosies noskatīties, ja nu vienīgi no kāda balkona varēs redzēt «salūta augšējos slāņus». Jo uguņošanas laikā visa trupa gatavosies tās dienas galvenajam notikumam teātrī - koncertuzvedumam Dzimšanas dienas nakts. Skatītāju interese par šo pasākumu esot milzīga, un tas liecinot, ka «cilvēki domā, ka viņi varētu gribēt valsts proklamēšanas simtgadi nosvinēt kopā ar citiem, un mani patiešām priecē, ka svētku dienā cilvēki ir gatavi tik vēlā vakara stundā būt teātrī».