Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Māris Bezmers: Visvairāk cīnos ar atbildības slogu

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

«Visvairāk cīnos ar atbildības slogu, jo gribu, lai visiem ir svētki – gan skatītājiem, gan ikvienam māksliniekam, kurš šajā pasākumā piedalīsies. Tāpēc vislielākais izaicinājums ir, lai viss ir forši, jo mēs taču svinam dzimšanas dienu,» saka aktieris Māris Bezmers. Viņš šovasar ieguvis arī kino režijas maģistra diplomu.

Atzīmējot Latvijas teātra 150 un Latvijas kino 70 gadu jubileju, piektdien, 9. novembrī, pulksten 19 viņš ikvienu aicina uz VEF kultūras pili, kur koncertā Simtgades nominācija pulcēsies skatītāju mīlētie teātra un kino dziedošie aktieri. Viņi izdziedās populārākās teātra zelta dziesmas, kā arī piešķirs simboliskas nominācijas spilgtākajiem mūsu teātra un kino vecmeistariem. Īpašu noskaņu pasākumam piešķirs uz lielā ekrāna redzamie video fragmenti no mums zināmām un iemīļotām filmām - ar citātiem, kas mūsu atmiņās ir jau folklorizējušies.

Koncertā piedalīsies Andris Bērziņš, Varis Vētra, Gundars Silakaktiņš, Marģers Eglinskis, Karīna Tatarinova, Ģirts Rāviņš, Elīna Vāne un Imants Strads. Bet pasākuma īpašie viesi būs aktieri Lilita Ozoliņa, Olga Dreģe, Dace Eversa, Juris Strenga, Uldis Dumpis un kino režisors Jānis Streičs. Māra Bezmera pārziņā ir šīs teātra un kino jubilejas režija, un viņš cer, ka koncerts, kuru vadīs Cepļa kungs (Valmieras teātra aktieris Imants Strads) un kurā satiksies dažādu Latvijas novadu, pilsētu un paaudžu aktieri, būs sirsnīgs un vienojošs pasākums pirms jau šomēnes gaidāmajiem valsts simtgades svētkiem. Viņš pats uz skatuves nebūs, jo turēs roku uz pulsa un gādās, lai viss notiktu tā, kā tam jānotiek. Jo nekādu lielu mēģinājumu nebūs, viss notiks dzīvajā. Vasarā ieguvis kino režijas maģistra diplomu, Māris Bezmers saka: «Kino un video pasaule man ļoti patīk un interesē, un es gan gribu, gan plānoju tajā attīstīties, piedalīties un dzīvot. Līdz ar to gan pieņemu piedāvājumus, gan pats plānoju realizēt savas idejas. Neko konkrētāk vēl neteikšu, lai nenoraujas, jo viss vēl ir pārāk zaļš.»

Starp citu, Māra Bezmera maģistra darbs - jautra spēles īsfilma Debesu ciemiņš (2018) - nominēta Lielā Kristapa balvai Studentu filmu konkursā.

Nupat pabeigts darbs arī pie mūzikas video - Dārtas Stepanovas un Laura Valtera dziesmai Pulsē ātrums, kura prezentācija vēl tikai būs.

TV skatītāji Māri Bezmeru ik darbdienas vakaru redz Roberta lomā TV3 seriālā Viņas melo labāk, bet teātra skatītāji aktieri var sastapt trīs Ditas Balčus teātra izrādēs, kas tiek spēlētas gan kultūras telpā 3 māsas Vecrīgā, gan citviet Latvijā, - izrādē bērniem Kas par traku, tas par traku, kas ir ceļojums dzejnieka Ojāra Vācieša fantāzijās un viņa radīto dzejas tēlu pasaulē; interaktīvā izrādē bērniem un viņu vecākiem Vai pagaršot?, kas tapusi, iedvesmojoties no Reja Bredberija romāna Pieneņu vīns; un muzikālā, interaktīvā izrādē - modes šovā ar klaunādes elementiem Viņš ir pliks!, kas ir mūsdienīga skatuves versija par visos laikos aktuālo H. K. Andersena pasaku Karaļa jaunais tērps.

Savukārt, tuvojoties Ziemassvētkiem, Māris Bezmers atkal pārtaps par Grinču - sirsnīgā, muzikālā un krāšņā pasakā visai ģimenei Grinča Ziemassvētki, kurā netrūkst jautrības un svētku noskaņas un kas tiks spēlēta gan Rīgā, gan citviet Latvijā.

«Štata teātros man nav lomu, jo tas ir pilnas slodzes darbs, bet es no tā apzināti izvairos. Esmu brīvmākslinieks, taču es nesaku teātrim, esmu gatavs izskatīt un izvērtēt piedāvājumus. Piemēram, vasarā spēlēju Pannas teātra brīvdabas izrādē No saldenās pudeles, ko iestudēja režisors Juris Rijnieks. To spēlēsim arī nākamvasar,» piebilst šā iestudējuma Taukšķa lomas atveidotājs.