Andrejs Žagars operu "Masku balle" iestudē Sanktpēterburgā

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars Sanktpēterburgas Mihailova teātrī iestudē Džuzepes Verdi operu "Masku balle". Pirmizrāde paredzēta 21.jūlijā. Izrādes scenogrāfs ir Andris Freibergs, bet kostīmu māksliniece - Kristīne Pasternaka.

Operizrādes "Masku balle" diriģents būs Peters Feranecs.

Sanktpēterburgas Mihailova teātra mājaslapā skatītājiem tiek solīts, ka būs iespēja redzēt košu, stilīgu, aizraujošu iestudējumu, kurā dziedās operteātra trupas labākās balsis.

Zviedrija. 18.gadsimts. Karaļa Gustava III, saukta par Teātru karali, dzīves pēdējās divas dienas, kurās ar viņu notiek viss - mīlestība, mistika, greizsirdība, drauga nodevība.

Pēc sākotnējās ieceres, operas "Masku balle" darbība notika Zviedrijas karaļa Gustava III galmā. Pēc atentāta mēģinājuma pret Napoleonu III Parīzes operā cenzūra pieprasīja operas sižeta maiņu, jo pirmā redakcija pārsteidzoši atgādināja Parīzes atentāta notikumus. Komponists atteicās, bet pēc gada, pateicoties kādam Romas teātra "Apollo" darbiniekam, darbību pārcēla uz Ziemeļameriku, karalis Gustavs III kļuva par Bostonas gubernatoru grāfu Ričardu, karaļa slepkava grāfs Ankarstrēms - par viņa sekretāru Renato.

Andrejs Žagars ir Latvijas Nacionālās operas direktors kopš 1996.gada. Viņš debitēja operteātra režijā 2003.gadā, Latvijas Nacionālajā operā iestudējot Riharda Vāgnera operu "Klīstošais holandietis". Viņš iestudējis vairākas izrādes gan Latvijas Nacionālā operā, gan ārvalstīs - Maskavas Jaunajā operā, Erfurtes teātrī Vācijā, teātrī Esenē, Vācijā, kā arī Budapeštā, Ungārijā.

Svarīgākais