Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Valmieras teātris ar viesizrādēm dodas uz Rīgu

VALMIERAS teātra direktore Evita Ašeradena: «Uz Rīgu atvestos iestudējumus vieno tematika – visi ir par cilvēka trauslo iekšējo pasauli, par cilvēka neaizsargātību un nepieciešamību būt mīlētam» © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Piektdien, 17. augustā, rudens viesizrādes Rīgā sāks Valmieras teātris, izrādot četrus iepriekšējā sezonā tapušus iestudējumus, kuros visos tiek pētītas savstarpējās attiecības un mīlestības dažādā daba.

Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena atzīst, ka galvaspilsētas skatītājiem gribētos parādīt ne tikai kamerstila iestudējumus, bet vienmēr jārēķinās ar konkrētās telpas nosacījumiem, tāpēc uz Rīgu pagaidām netiek vesta izrāde Pazudušais dēls, arī Mazās traģēdijas.

«Ar šiem iestudējumiem lepojamies, tos turpināsim spēlēt, un tos skatīties jābrauc uz Valmieru,» saka Evita Ašeradena. «Skaidrs, ka Valmieras teātris ir ansambļa teātris, un šīs izrādes to apliecina vislielākajā mērā. Protams, mums ir arī zvaigznes, bet es vienmēr atceros, ko aktrise Ieva Puķe stāstīja par to, ko viņai mācījis režisors Oļģerts Kroders - tu esi uz skatuves nevis sevis dēļ, bet partnera dēļ, un šīs izrādes to apliecina.»

Piektdien un sestdien Dailes teātrī būs skatāma ar Pulicera prēmiju (1955) apbalvotā Tenesija Viljamsa drāma Kaķis uz nokaitēta skārda jumta režisores Ineses Mičules versijā. Luga ir rakstīta pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, bet tajā skartās tēmas - mīlestība, naids, vientulība, bailes, savas identitātes meklējumi, citāda orientācija - ir aktuālas joprojām. «Viss nav tik vienkārši. Viņš mīl to, kā vairs nav. Viņa mīl viņu. Tas mīl sevi. Tā mīl to un vēl viņu. Viņus nemīl neviens. Svarīgi neiekrist lugā izliktajos slazdos. Noturēties, piezemēties uz visām četrām. Jo kaķis ir simbols drosmei dzīvot neatkarīgi un rīkoties pēc savas sirdsapziņas. Kaķis dara, ko grib, dabū to, kas tam vajadzīgs, nekautrējas, neko sev neliedz, ir godīgs un tiešs. Tad kāpēc mēs gaidām to brīdi, kad ir jau par vēlu?» par šo darbu saka režisore Inese Mičule. Lomās: Ieva Puķe, Rūta Dišlere, Kārlis Freimanis, Mārtiņš Liepa, Skaidrīte Putniņa un Rihards Rudāks.

Svētdien, 19. augustā, Rīgā būs skatāms Valmieras drāmas teātra iepriekšējās sezonas pēdējais jauniestudējums - amerikāņu dramaturga un kinoscenārista Deivida Berija darbs Augusta vaļi, kas līdz šim nav bijis iestudēts Latvijā. Teātrim šī ir ļoti īpaša izrāde - jauniestudējumā satiekas vecmeistars režisors Felikss Deičs ar teātra pieredzes bagātajām aktrisēm Ligitu Dēvicu un Leldi Kalēju galvenajās lomās. Šis ir stāsts par divām māsām, kuras apmetušās savā vasaras mājā vientulīgas salas krastā pie Atlantijas okeāna. Taču šī vasara ir citāda. Varbūt abas māsas spēs viena otru ieraudzīt no jauna? Par šo iestudējumu aktrise Ligita Dēvica saka: «Ir ierasts, ka, tuvojoties vecumam, cilvēki mēdz sakārtot savas lietas, bet vajadzētu arī sakārtot attiecības. Šī izrāde varētu būt kā atgādinājums, ka nevajag ļaut attiecībām sarežģīties, bet, ja tomēr tā noticis, vajag ātrāk tās sakārtot, nevis tad, kad klāt pēdējā stundiņa, jo - var nepaspēt.»

Nākamās nedēļas nogalē Rīgā būs skatāmas divas izrādes - slavenā rakstnieka un dramaturga Edvarda Radzinska luga 104 lappuses par mīlestību, ar šo izrādi VDT debitēja jaunais režisors Georgijs Surkovs. «Īpaša vērtība šajā lugā ir tā, ka, no vienas puses, skatītāju acu priekšā izvēršas traģisks stāsts, bet, no otras puses - tāda kā gaiša un skaista pasaka, mīts par varonīgu mīlestību. Lugas sižetam dramaturgs ir iedvesmojies no reāla notikuma par kādu pilotu un viņa lielo mīlestību uz stjuarti. Tāpēc šīs lugas valodas un dialogu skaistums, teatralitāte, humors, vieglums, ar kādu tā ir uzrakstīta, sagrābj savā varā uzreiz,» saka režisors Georgijs Surkovs. Galvenajās lomās - Inga Apine un Mārtiņš Meiers.

Viesizrāžu noslēgumā (26. augustā) tiks izrādīts čehu klasiķa Pāvela Kohouta Mīlestības testaments režisora Vara Braslas interpretācijā. Pāvela Kohouta 2003. gadā sarakstītajā detektīvā ar nosaukumu Eross tiek pētīta mīlestības dažādā daba vienas ģimenes ietvaros. Kādu vasaras dienu Haidenreihu ģimenē visi satiekas, lai veiktu… sazvērestību pret pašu ģimenes galvu - tēvu, kurš spītīgi atsakās darīt to, ko no viņa gaida. Šajā laikā viņu ir piemeklējusi, iespējams, skaistākā slimība, kāda vien var piemeklēt cilvēku mūža nogalē - viņš ir iemīlējies… Galvenajā lomā - Rihards Rudāks, pārējās lomas atveido Elīna Dambe, Alise Danovska, Eduards Johansons, Klinta Leja, Januss Johansons, Vizma Kalme un Inese Ramute.